Botanisk resa till Tibet

   

Chengdu – Longmen – Lhasa – Damshung – Nam Tso – Lhundrup – Nyingchi – Bomi – Lulang – Chengdu!

Upplev några av världens mest artrika områden!

Följ med Magnus Lidén, Sveriges främsta expert på kinesiska växter på en unik botanisk resa och upptäcktsfärd! Magnus Lidén är docent och forskare i Systematisk Botanik vid Uppsala universitet och har under forskningsresor i Sydvästra Kina och Himalaya hittat många okända arter inom sitt specialområde nunneörter. Magnus Lidén är en flitigt anlitad föredragshållare och om du har en egen trädgård kanske du känner honom genom hans populära böcker och artiklar om jordröksfamiljens odlade växter.

Tibet (och Sichuan där vi inleder resan) är världens artrikaste tempererade flora-område, med djupa floddalar mellan berg på 5 000 m och mer. Resan är planerad för en gradvis anpassning till höga höjder.

Under resan besöker vi fantastiska naturområden från subtropiska skogar och blomrika fjällsluttningar upp till höga rasmarker på 5000 meters höjd. Bland höjdpunkterna finns de höga passen Serkhyem La och Mi La och den vackra saltsjön NamTso på 4700 möh.

Vi kommer att möta liljor, rhododendron, vivor, incarvilleor, bräckor, nunneörter och gentianor i de friska ängarna på fjällsluttningarna, torkanpassade buskar av Berberis, Caragana och Lonicera på högstäppen och många Impatiens– samt Arisaema-arter i skogarna på lägre höjd.

 

Klicka på länken här för att ladda hem hela Programmet med Botanisk resa till Tibet som pdf.

Läs mer: Program dag för dag Botanisk resa till Tibet

[spoiler]

Botanisk resa till Tibet
2019 juli

(Chengdu – Longmen – Lhasa – Damshung – Nam Tso – Lhundrup – Nyingchi – Bomi – Lulang – Chengdu)

Smärre justeringar kan förekomma i programupplägg och hotellalternativ. Vår strävan är att eventuella förändringar i så fall är likvärdig eller bättre än i ursprungsprogrammet. Tidsangivelserna i programmets punkter är preliminära starttider. Exakta tider anges av guider/färdledare.

(F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)

Dag 1 Arlanda
15:00 Samling i Arlanda utrikeshall
em Avresa med Air China (eller annat reguljärt bolag tex Finnair eller SAS).

Dag 2 Chengdu
Vi flyger till Chengdu i Sichuan. Ankomst till Chengdu
fm Vid ankomsten välkomnas gruppen av guiden och får under färden till vårt 4-stjärniga hotell en introduktion av staden.

Dag 3 (F, L, M) Chengdu-Longmen
07:00 Bufféfrukost på hotellet
09:00 Avfärd till Mt.Longmen som ligger i nordväst. Under färden kan vi se: Lilium regale och många andra växande växter längs Minjiang-flodens dalgång. Lunch efter vägen.
18:00 Vi checkar så småningom in på ett lokalt hotell (det bästa 3-stjärniga på orten) och avnjuter en avkopplande kväll.

Dag 4 (F, L, M) Longmen
07:00 Bufféfrukost på hotellet
08:30 Heldagsexkursion i bergsskogarna där vi bland annat kan hitta blommor och plantor som:
Cypripedium flavum, Delphinium potaninii, Corydalis ellipticarpa, Primula sikkimensis för att bara nämna några.
Picnic-lunch under dagen och middag på hotellet.

Dag 5 (F, L) Longmen-Chengdu-Lhasa
07:00 Vi checker ut efter frukost och åker till Chengdu Airport för en eftermiddagsflight till Lhasa. Efter färden in till Lhasa och check in på vårt 4-stjärniga hotell är resten av dagen fri.

Dag 6 (F, L) Lhasa
07:00 Bufféfrukost på hotellet. Idag besöker vi några av Tibets mest intressanta platser. Samtidigt så anpassar vi oss ännu bättre till de höga höjderna uppe på Tibetmassivet ”Världens tak”.
Potala Palatset, Jokhang Templet och Barkhor Street med en promenad i de äldre stadsdelarna.

Dag 7 (F, L, M) Lhasa-Damshung
Fm Efter frukost är det dags för vår första bergsexkursion i själva Tibet.
Under färden gör vi Botaniska stopp efter en sidoväg vilken leder fram till en dalgång vid Nyenchen Thanglha Mountain. Därefter åker vi vidare till Damshung och spenderar en natt på det bästa lokala hotellet, 2-stjärnigt.

Dag 8 (F, L, M) Damshung-NamTso-Lhundrup
07:00 Frukost
08:30 Efter frukost bär det iväg mot den vackra NamTso-sjön. Under färden kan vi idag finna Gentis Pedicularis på ängar och Polygonum i torra områden. Lonicera, Berberis, Caragana och andra stäppväxter på platån, men vi passerar också en del brantare sluttningar med Saussurea, Corydalis och kuddar av Androsace och Arenaria. Efter lunchen botaniserar vi vidare mot Lhundrup-distriktet.
Vi bor på det bästa lokala hotellet, 2-stjärnigt.
18.30 Middag

Dag 9 (F, L, M) Lhundrup-Nyingchi
07:00 Frukost
08:30 Idag åker vi österut, mot det regionala centrat, Nyinchi, öster om Lhasa..Vi gör stopp efter vägen och klättrar som högst över Mi La-passet på 5000 meters höjd.
Här finns till exempel en vacker nunneört, Corydalis milarepa, som fått namn efter passet och bara är känd härifrån, den pyttelilla juvelen Primula walshii och en rar Saxifraga, S. umbellulata.
Vi övernattar på ett 4-stjärnigt lokalt hotell.

Dag 10 (F, L, M) Nyingchi-Bomi
07:00 Frukost
08:30 Idag blir höjdpunkterna de rikliga arterna längs västra sluttningarna av Serkhyem La utspritt från mellanhöga till höga altituder på 4600 meters höjd. Här finner man t. ex. Meconopsis prainiana, pseudointegrifolia och betonicifolia, Primula cawdoriana och hopeana, Rhododendron nivale och primuliflorum, för att nämna några. Men det blir godbitar på vägen dit också!

Dag 11 (F, L, M) Bomi
07:00 Frukost
08:30 Idag bär det iväg för att utforska spännande lokaler i distriktet Medog på lägre höjd, ca 2500 m. Orkidéer, Arisaema, Parnassia, Corydalis och många märkliga Impatiens-arter kan vi utlova.

Dag 12 (F, L, M) Bomi-Lulang
07:00 Frukost
08:30 Idag åker vi mot Lulang, längs National Highway 318.
Vi gör ett stopp vid östra sluttningarna av Serkhyem La. Både Paeonia delavayi och den närbesläktade Paeonia ludlowii lär finnas här.

Dag 13 (F) Lhasa-Chengdu-Arlanda
Efter dagens frukost checkar vi ut från vårt 4-stjärniga hotell och sedan åker vi till Lhasa Airport. Vi tar avsked av guide och chaufför och tar flyget till Chengdu International Airport, (2h) för vidare resa hem.

Vår färdledare, Magnus Lidén (eller annan representant för Euro Resor), möter gruppen i terminal 5 på Arlanda i närheten av flygbolagets incheckning. Titta efter skylten med ”Euro Resor ”. Du får bl a hjälp med incheckning av din resväska.

Vi flyger reguljärt och för de flesta avgångar till Kina med Air China. Planen är bekväma och servicen utmärkt! Air China (CA) är Kinas största flygbolag och har av ICAO, International Civil Aviation Organisation, tilldelats en prestigefylld utmärkelse för 45 års olycksfri verksamhet. Alla andra reguljärflighter går via flygbolagens ”hubbar”, tex Köpenhamn, Helsingfors eller Amsterdam. Ofta kan det vara ett bra alternativ, i synnerhet för de resenärer som ska resa vidare från Peking.
Under resan serveras middag, förfriskningar och frukost. Vegetariska alternativ finns. När vi landar är det redan förmiddag i Kina. Nu väntar ett spännande äventyr! Tiden i Kina ligger 6 timmar före svensk tid (sommartid).

©Euro Resor
[/spoiler]

Under resan färdas vi genom en mångfacetterad och spännande del av Kina som är rik på naturresurser, olika naturmiljöer och folkslag.

  • Ciceron på resan: Magnus Lidén (foto t.h.)!botanisk resa
  • Reguljärt flyg Stockholm – Chengdu!
  • Chengdu – Longmen – Lhasa – Damshung – Nam Tso – Lhundrup – Nyingchi – Bomi – Lulang -Chengdu!
  • Spännande bergsexkursioner!
  • Perfekt sommarklimat i subtropiska höghöjdsområden!

Intresserad? Fyll i vårt formulär för intresseanmälan. Vi tar sedan kontakt med dig för ytterligare information om resan.