sydamerika_colombia-peru-bolivia

Sydamerika _Colombia, Peru, Bolivia – Läs om en oförglömlig upplevelseresa med Euro Resor

17 bilder från resan Sydamerika _Colombia, Peru, Bolivia

Upplev COLOMBIA, PERU och BOLIVIA med Euro Resor.

Denna resa är en verklig godbit för den som gillar lite mer äventyrsinslag. Resan tar oss först till Bogota och havskusten vid pittoreskt vackra Cartagena i Colombia – en av Karibiens verkliga pärlor!
Därefter åker vi till Peru med nedslag i Lima, Cusco / Urubamba Sacred Valley och storslagna Machu Picchu. Sedan besöker vi den enda stad från Inka-tiden som fortfarande är bebodd; Ollantaytambo (eller Ullantaytanpu) i provinsen Cusco. I denna provins besöker vi även de 4 närbelägna ruinerna: Qenqo, Tambomachay, Puca Pucara och Sacsayhuman.
Färden går vidare till Puno och en och en halv timmes resa till Copacabana på den Bolivianska sidan av Titicacasjön. Då har vi nått 3481 möh och sjön är faktiskt världens högsta navigerbara farvatten. Vi besöker månön och solön (Chincanaruinerna & heliga stenen samt Chincanalabyrinten från tiden före Inka). Vi smakar det heliga vattnet vid Inkatrappan och heliga fontänen innan resan går vidare till Huatajata (Urus-Iruitos flytande öar). Sedan besöker vi de 32 familjerna som driver det uppmärksammade hållbarhetsprojektet i Quewaya.
Där utforskar vi även museet Altiplano som visar upp fantastiska kulturskatter från indiankulturerna Aymara och Inka. Ett sent kvällsbesök till Kallawayas natural healers blir ett garanterat bestående minne. I mörkret på uråldriga Alajpacha stjärnobservationsplats får vi senare lära oss om Aymaraindianernas studier av Universum – även det en oförglömlig stund. (Folkmusik från platsen på You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=zyX5A8g_xhI ).

Efter Huatajata åker vi till La Paz (Tiwanakuruinerna från 1.580 fKr-1.000 eKr, med storslagna byggnadsverk som Kalasasayatemplet, Solporten och Akapanapyramiden). Ruinstaden tros ha befolkats av 115.000 Aymaraindianer och de hade en mycket utvecklad kunskap inom jordbruk, hydraulik, arkitektur och medicin. Bolivias huvudstad La Paz är en märklig blandning av spanskt inflytande, ursprungsbefolkningens gamla stad och en modern storstad kryddad med spännande marknader som den Indianska eller Häxdoktorns marknad – allt i ett bländande vackert panorama. 17 dagar.

Vi på Euroresor jobbar alltid för att kunna erbjuda unika och informationsrika resmål. Här har vi sammansatt en kort video från en utav våra gruppresor till Sydamerika där dom besökte Colombia, Peru och Bolivia.
Vi skräddarsyr resor utifrån önskemål vare sig man åker privat eller med företag/förening. Vi lovar personlig service före, under och efter resan.
Välkommen in till oss på Euroresor på Uppsalavägen 173, i Sundsvall eller ring oss på 018-143500 / 0728-545388. Det går alltid att nå oss via Facebook!
Gilla och dela gärna vår sida!

Klicka här för att se videon från resan Sydamerika: Colombia, Peru, Bolivia på Youtube (2:56 min – öppnas i ny flik)

Reseprogram dag för dag, Sydamerika: Colombia, Peru, Bolivia, som PDF
Läs mer här nedan om resan Sydamerika: Colombia, Peru, Bolivia

[spoiler]

Dag 1. Onsdag 9/11 (L, M, på planen) Arlanda/Bogota/Cartagena
Vi träffas tidigt på morgonen på Arlanda vid incheckningsdisken och flyger under dagen med AF till Bogota i Colombia. Efter ankomst till Bogota (16:00) hämtar vi bagaget och går genom tullkontrollen där vår Guide står och väntar. Guiden hjälper gruppen till vår väntande flight och har även med sig Voucher till var och en för incheckningen i vårt hotell.
Vi flyger vidare mot Sydamerikas nordvästra kust och den Karibiska pärlan Cartagena, kl 18:05 och är framme i Cartagena kl 19:30.
Vår engelsktalande guide möter oss med buss på flygplatsen och sedan får vi en liten introduktion på vägen in mot city. Vårt hotell, Don Pedro de Heredia Hotel, ligger i de pittoreska kvarteren innanför stadsmuren.
Övernattning: Don Pedro de Heredia Hotel, Cartagena.

Dag 2. Torsdag 10/11) (F, L) Cartagena
Efter frukosten på vårt hotell så ger vi oss ut på en halvdags Panoramic Tour för att njuta av den vackra staden. Det finns gott om platser med vacker utsikt över den Karibiska kustremsan.
På kvällen (gruppen hämtas ca kl 20:00) blir det en tur i en av de färgglatt dekorerade och traditionella Karibiska bussarna ”Chivas” för att se Cartagena by night – “Rumba in the Chiva”. Med musiken på hög volym besöker vi såväl de moderna delarna som de koloniala vid stadsmuren och som har ett smalt gatunät som slingrar sig fram. Middag på egen hand så att var och en får välja sitt ”favoritställe”.
Övernattning: Don Pedro de Heredia Hotel, Cartagena.

Dag 3. Fredag 11/11 (F, *L, M) Cartagena/Bogota/Lima
Frukost på hotellet och sedan transfer till flygplatsen. Vår flight AV9543 går preliminärt 10:40 och är frame kl 12:00. Från Bogota flyger vi sedan 13:40-16:45 med AV 025. Framme i Lima möts vi av vår Peruanske guide som på vägen till hotellet ger oss en guidad introduktion. Troligen får vi lunch på planet.
Vårt hotell i Lima är ett traditionellt 3-stjärnigt hotell: Casa Andina Classic San Antonio. Middag blir troligen på hotellet och kvällen fri.
Övernattning: Casa Andina Classic San Antonio (3-stj)

Dag 4. Lördag 12/11 (F)
Frukost på hotellet
Fri dag.

Dag 5. Söndag 13/11 (F, L, M) Lima/Cuzco/Urubamba Sacred Valley
Frukost på hotellet
Färden går vidare mot den Andiska bergskedjan vilken sträcker sig från norr till söder och delar landet i tre geografiska zoner med skilda klimat. Den ökenartade kustremsan i väster mot stilla havet, la Costa, har normalt ingen nederbörd alls och med en jämn temperatur dygnet runt – året om. Höglandet, la Sierra med toppar på över 6000 meter över havet, med floddalar och karga slätter på mellan två-fyra tusen meters höjd har ett svalt klimat med riklig nederbörd. Temperaturen varierar kraftigt med höjden liksom mellan dag och natt. Öster om Anderna breder Amazonas regnskog ut sig med 2/3 delar av Perus yta. På Andernas sluttning är klimatet närmast subtropiskt och övergår österut mot låglandet i tropiskt klimat med mycket regn. Efter 1 timme och 15 minuter med flyg med LA2029, 10:30-11:45 är vi framme i Cuzco där vår Guide Ana Maria möter upp. Vi beger oss genast till ”Sacred Valley = Heliga dalen”. I Chincheros vävarcenter äter vi lunch och får en demonstration av Chincheros och Maras vävningsteknik. Sedan besöker vi Maras Saltgruvor. Övernattning: San Agustin Urubamba (3-stj)

Dag 6. Måndag 14/11 (F, L) Urubamba Sacred Valley
Frukost på hotellet
Dagen ägnas åt ett heldagsbesök till den lilla indianska folkgruppen i samhället Cuyuni. Det var en tidigare mycket isolerad etnisk grupp som, i motsats till de flesta andra folkgrupper med liknande förhållanden, faktiskt har lyckats överleva under svåra förhållanden. En målmedveten envishet, samt nya grödor och nya metoder inom jordbruket har underlättat denna folkminoritets möjlighet att överleva. När vi kommit fram till Ccatcca (Quispicanchis) berättar bönderna om sina traditioner, tekniker och aktiviteter för att understödja dalens ekologiska återhämtning. Förbättrade vägnät har även hjälpt dem att utveckla sitt samhälle. Några av deras specialiteter bjuds till lunch. Projektet Cusco Ethno-tourism kan man läsa mer om bla på denna Facebook-sajt: http://enperublog.com/2010/12/16/cusco-ethno-tourism-the-community-of-cuyuni/
Vårt besök bidrar till deras strävan att bevara flora och fauna och ger uppmuntran till de som målmedvetet arbetar för dalens hållbara utveckling. Vi är tillbaka till vårt hotell ca kl 15:30.
Övernattning: San Agustin Urubamba (3-stj)

Dag 7. Tisdag 15/11 (F, L, M) Urubamba Sacred Valley/Machu Picchu
Frukost. På morgonen bär det sedan iväg till Ollantaytambo (eller Ullantaytanpu), den enda stad från Inka-tiden som fortfarande är bebodd. Vi äter lunch på en lokal restaurang.
Sedan, kl 12:58-14:24, kliver vi ombord på Utflyktståget till Machu Picchu, eller ”Aguas Calientes”(sp. för ”Heta vatten” pga de varma källor som finns i området) som det vackert belägna lilla samhället Machupicchu Pueblo kallas i folkmun. En försmak av ”Machu Piccu by train” kan man få på denna Youtube-video:

Lunch på en lokal restaurang.
Under eftermiddagen besöker vi ett lokalt museum och tittar på intressanta fynd från storslagna gamla indiankulturer. Vi övernattar i Aguas Calientes. Den som vill kan pröva ta en massagebehandling i någon av de lokala klinikerna – uppskattat och populärt bland turister som vandrat runt i sluttningarna under dagen. Middagen blir på en lokal restaurang.
Övernattning: Htl 3- stjärniga El Santuario eller Presidente 3**

Dag 8. Onsdag 16/11 (F, L, M) Machu Picchu/Cuzco
Frukost Därefter får vi en utförlig guidning när vi vandrar runt bland Inkaruinerna i Machu Picchu, vilka givetvis finns med på FN’s världsarvslista.
Lunchen avnjuter vi på Sanctuary Lodge Hotel i förföriskt vacker omgivning. Se deras interaktiva karta över området:
http://www.sanctuarylodgehotel.com/web/omac/interactive_map.jsp
På eftermiddagen tar vi tåget tillbaks till Ollantaytambo (kl 16:43 ”Expedition train”) och är framme i Cusco kl 20:13. Därifrån blir det vidare transfer till vårt hotell i Cuzco.
Övernattning: Htl 4-stjärniga Eco Inn.

Dag 9. Torsdag 17/11 (F, L) Cuzco
Frukost på hotellet.
Idag tar vi en stadsrundtur i Cuzco och dagen inleds ca kl 09:00 med den lokala marknaden. Sedan besöker vi Katedralen och Koricanchatemplet.
Lunchen avnjuts på Quinta Eulalia i stadens hjärta och lokala specialiteter i traditionell miljö är deras signum.
På eftermiddagen beger vi oss till de 4 närbelägna ruinerna: Qenqo, Tambomachay, Puca Pucara och Sacsayhuman.
Övernattning: Htl 4-stjärniga Eco Inn.

Dag 10. Fredag 18/11 (F, L) Cuzco/Puno
Tidig frukost på hotellet. Transfer till busstationen.
Med turistbuss tar vi oss vidare mot högre höjder ett par timmar mot Puno. Efter vägen stannar vi och får guidade stopp vid arkeologiskt intressanta fyndplatser.
Vi äter lunch på en lokal restaurang.
Vid femtiden på eftermiddagen är vi framme i Puno, vid Titicacasjön och där möts vi av en egen transfer som tar oss till vårt hotell.
Övernattning: Htl 3-stjärniga traditionella Casa Andina B&B Tikarani.

Dag 11. Lördag 19/11 (F, L, M) Puno/Solön
Frukost på hotellet
Idag styr vi vidare, via några spännande anhalter – mot Sun Island, Solön. Vi åker och en och en halv timmes resa till Copacabana på den Bolivianska sidan av Titicacasjön. Efter vägen passerar vi (utan att stanna) kyrkorna Juli &Pomata.
Väl framme i Copacabana, besöker vi vallfartsplatsen samt den lokala marknaden. Då har vi nått 3481 möh och sjön är faktiskt världens högsta navigerbara farvatten.
Sedan färdas vi till Månön, Moon Island, i en bärplansbåt (hydrofoil). Vi besöker bla Sun Virgins Temple Iñak Uyu.
Färden går vidare till Solön. Här stannar vi till vid ”Pilcocaina” Sun Temple.
Nu är det dags för en liten fotvandring, en sk ”Soft llama trek” till ”Posada del Inca”. Vandringen tar ca 25-40 min.
Lunch hos ”Posada del Inca Eco Lodge” där vi också har vårt boende.
På egen hand finns tid att utforska omgivningarna och njuta av multikulturella möten mellan oss västerlänningar och lokalbefolkningen innan det är dags för middag.
Övernattning: Posada del Inca Eco Lodge, Sun Island – Lake Titicaca.

Dag 12. Söndag 20/11 (F, L-box, M) Solön
Frukost och därefter besöker vi norra delarna av Solön: Chincanaruinerna och heliga stenen samt 300 m sydväst om denna, Chincanalabyrinten från tiden före Inka. Härifrån är utsikten över Titicacasjön imponerande och får många besökare att höja sina kameror. Chinkana innehåller trapetsdörrar från tiden runt sen Inca. Platsen tros ha varit en stödjepunkt för öns helgedom och beboddes av en ungmö vars uppgift var att vaka över helgedomen. Vandringen tar tre timmar i maklig takt och därför tar vi med oss lunchbox och vattenflaskor. Tillbakafärden sker med båt.
Övernattning och middag: Posada del Inca Eco Lodge.

Dag 13. Måndag 21/11 (F, L) Solön/Huatajata
Frukost och därefter vid 09-tiden åker vi till Inkatrappan och heliga fontänen. Den som vill smakar det heliga vattnet, som många tror ger evig ungdom och lycka. Sedan går resan vidare i privata Hydrofoils mot Huatajata (Urus-Iruitos flytande öar). Vi besöker de 32 familjerna som driver det uppmärksammade hållbarhetsprojektet i Quewaya. Vi stannar till efter vägen för att uppleva en ursprunglig picnic “aptapi”.
Efter denna originella naturupplevelse färdas vi vidare till Huatajata där vi checkar in och gör oss hemmastadda.
Eftermiddagen inleds med det efterlängtade besöket till ”Andean Roots Eco Village” i Huatajata. Där besöker vi även museet Altiplano som visar upp fantastiska kulturskatter från indiankulturerna Aymara och Inka. Ett audiosystem med mängder av olika språkkanaler förklarar de olika fynden och vi får även se kopplingar till Thor Heyerdahls teorier om möten mellan folk från olika kontinenter genom seglatser i papyrusbåtar.

Vi gör ett sent kvällsbesök till Kallawayas natural healers, som har fått laglig auktorisation i Bolivia,vilket blir ett garanterat bestående minne. De tror att man först måste låta själen läka innan man kan få kroppen att läka. ”Tata Benjo”, vår Kallawaya, välsignar oss som besökare och svarar på frågor genom att spå i sina heliga blad från cocaplantan. I mörkret på uråldriga Alajpacha stjärnobservationsplats får vi senare lära oss om Aymaraindianernas studier av Universum – även det en oförglömlig stund. (Folkmusik från platsen på You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=zyX5A8g_xhI )

Middagen förtärs på egen hand efter eget tycke och smak. Vår guide ger tips.

Övernattning: Inca Utama Hotel & Spa i Huatajata:
http://www.bolivias-hotels.com/tituta.htm
http://www.ecoadventures.com/hotels/incautamahotel.html

Dag 14. Tisdag 22/11 (F, L) Huatajata/La Paz
Efter frukost lämnar vi nu Titicacasjön och färden går vidare mot La Paz. Strax därefter besöker vi Tiwanakuruinerna från 1.580 fKr-1.000 eKr, med storslagna byggnadsverk som Kalasasayatemplet, Solporten och Akapanapyramiden tros ha befolkats av 115.000 Aymaraindianer och de hade en mycket utvecklad kunskap inom jordbruk, hydraulik, arkitektur och medicin. Genom uppbyggnad av en utvecklad centralmakt lyckades man skapa en väl fungerande social organisation. Men pga en långvarig torka runt 1000-talet eKr kollapsade hela samhället då även Titicacasjöns kustlinje drog sig bort när vattenmängden sjönk. Vår guidade tur tar ca 5 timmar.
Vi äter lunch på restaurang La Cabaña del Puma.
Övernattning: Hotel Presidente: http://www.hotelpresidente-bo.com/es/presidente.php?lang=en eller inte långt därifrån Hotel Plaza på Aveny 16 de Julio, El Prado (Centralt belägna)

Dag 15. Onsdag 23/11 (F, L, M) La Paz
Frukost på hotellet och sedan vid åttatiden en kort morgontur runt La Paz. Bolivias huvudstad är en märklig blandning av spanskt inflytande, ursprungsbefolkningens stad och en modern storstad kryddad med spännande marknader som den Indianska eller Häxdoktorns marknad – allt i ett bländande vackert panorama som omges av det majestätiska Illimaniberget. Varje gatuhörn och varje gata innehåller spännande överraskningar.
Den välsmakande lunchen avnjuts på restaurang Vienna och eftermiddagen är fri för egna utforskningar, shopping mm.
I samband med middagen får vi uppleva en traditionell folkdans- och musikföreställning på Peña Huari:
http://www.ethnikabolivia.org/publicidad/huari/datosHuari.php
Övernattning: Hotel Presidente eller inte långt därifrån Hotel Plaza på Aveny 16 de Julio, El Prado (Centralt belägna)

Dag 16. Torsdag 24/11 (F) La Paz/Lima
Frukost på hotellet.
Flyg till Lima. Vi tog inte den (billiga) morgonflighten med påföljande lång väntan i Limas flygplats, utan LA2567 som avgår kl 17:15. Vi hinner alltså med den allra sista shoppingen, kanske vill någon strosa runt eller göra annat efter tycke och smak i La Paz. Lunch på egen hand.
Flyg från Lima 21:20 med KLM (KL744). Mat och förfriskningar serveras på planet.

Dag 17. Fredag 25/11 Lima/Amsterdam/Arlanda
Frukost och lunch på planet. Vi flyger nu mot jordens rotation och är framme i Amsterdam kl 15:30 lokal tid. Planet till Arlanda går kl 17:00 och är framme kl 19:00.
Det kan även gå att få en flight till/från Landvetter eller Köpenhamn.

Programpunkter kan komma att förändras/kastas om. Hotell kan komma att bytas ut. Vår strävan är då att få likvärdiga eller bättre.

Pris: 55672:-

Allt detta ingår:
Allt ingår enligt Program, med boende och med det inledande ovanstående tillägget om en extra hotellnatt med frukost
Alla inträden, bussbiljetter samt tågresan tor Machu Picchu
Transfers
Internationellt reguljärt flyg Arlanda-Paris-Bogota, samt Lima-Amsterdam-Arlanda
Alla flygresor i Sydamerika, enl programmet (5 flighter alt. 4+en långfärdsbuss)
Flygplatsavgifter brukar tillkomma i Sydamerika och reglerna/summorna ändras ofta. Vi inkluderar alla sådana i resans pris, samt alla kända flygskatter och flygbränsletillägg
Ett glas dryck till alla måltider i programmet (valfritt mellan öl, vatten, soft drink, cola)
Lokala engelsktalande guider + Vid minst 15 personer medföljer svensktalande reseledare

Dricks till restauranger är frivillig och brukar ligga på 10%, men i synnerhet när man har en gruppbeställning är det vanligt att dricks ej lämnas.

Ingår ej:
Dricks till guider och chaufförer (ca 10-15 kr/p för en heldag, eller ca 2USD till var och en). (För grupper på ca 10-15p, för stora grupper något mindre och för smågrupper något mer/p/dag). För tillfällig eller kortare service räcker det givetvis med mindre. Dricks ges om man är nöjd med den service man fått.
Personliga inköp

© Euro Resor Sundsvall, Kyrkogatan 4, 0728 – 54 53 88, Uppsala, Svartbäcksgatan 23 /Chinese Culture Center, 018 – 14 35 00, Ånge, Gamla vägen 18, 0728 – 54 53 88 (endast telefon).
[/spoiler]