Fakta om Sydafrika

Fakta om Sydafrika

 

Sydafrika håller på att bli ett stort turistland. Landet har en enormt rik flora och fauna, varierande klimat som sträcker sig över flera klimatzoner, stor vinproduktion och rimliga prisnivåer. Sammantaget finns det mycket i landet som kan locka de flesta reslystna, alltifrån kultur och sevärdheter, klimat, shopping och mat och dryck.

 

Sydafrikas historia i korthet

Sydafrikas moderna historia startar år 1488 då den portugisiska sjöfararen Bartolomeu Diaz rundade vad som kom att kallas Godahoppsudden (själv kallade han udden ”Stormarnas udde”) och landsteg i Mossel Bay.

 

Det var dock på 1600-talet som den egentliga europeiska kolonisationen började. Mellan åren 1621 och 1651 anlade nära 500 skepp från holländska Ostindiska kompaniet Table Bay vid Kaphalvön. Holland lyckades behålla sin ställning i landet och mot slutet av 1700-talet fanns 25 000 slavar i Kapkolonin.

 

Storbritannien besatte området 1806 och då flyttade många av de holländska nybyggarna, eller boerna, norrut för att grunda en egen republik. Upptäckten av diamanter 1867 och guld 1886 skapade välstånd och immigration och ökade underkuvandet av de ursprungliga invånarna. Boerna motstod britternas försök till utvidgning av sitt territorium, men besegrades i andra boerkriget 1899-1902.

 

Den 31 maj 1910 bildades den Sydafrikanska unionen som en självstyrande dominion under den brittiska kronan med Louis Botha som premiärminister. 1961 utropades republik och Sydafrika lämnade samväldet med internationell isolering som följd. På grund av sviktande stöd för nationalistregeringen påbörjades politiska reformer under 1980-talet. 1990 frigavs ANC-gestalten Nelson Mandela och i de första allmänna valen 1994 vann ANC under hans ledning en jordskredsseger.

 

Sydafrikas natur och geografi

Sydafrika har en areal på 1.221.037 Km2 och är därmed större än Tyskland, Frankrike och Italien tillsammans.

 

Norra och mellersta delarna av Sydafrika utgörs av stor platå. Stora delar av den består av Kalahariöknen med höga branter som begränsar platåområdet. Drakens berg i öster skjuter upp över 2 000 meter. Och bredvid den ligger landets högsta berg Injasuti på 3 408 meter. Längs indiska oceanen är kusten rak och jämn och följs av smala kustslätter. De största floderna är Oranjefloden och Limpopo, som gränsar mot Zimbabwe.

 

Landet har en sjättedel av världens marina djurliv och världens rikaste växtliv som består av 20 000 växtarter, vilket är omkring 10 procent av samtliga kända arter i hela världen. Djurlivet är minst lika rikt och varierat då Sydafrika kan uppvisa världens största levande däggdjur (elefanten), det minsta (en näbbmus av fingerspetsstorlek), det längsta (giraffen), det snabbaste (geparden), den största fågeln (strutsen), den tyngsta flygande fågeln (Koritrapp) samt en enorm variation av insekter, spindlar och ormar. Sydafrikas 900 fågelarter motsvarar 10 % av alla jordens fågelarter.

 

Läs om Sydafrikas klimat och väder