Kinaresan Stad och land

Stadochland_kollage

 

Vår unika Kinaresa ”Stad och Land” låter dig på tio dagar uppleva kultur, shopping och allt som händer i Peking och dessutom kommer vi i närkontakt med livet som det ter sig för majoriteten av Kinas befolkning. Upplev Kinaresan Stad och land, kort sagt: En helhetsupplevelse av supermoderna Kina och landsbygdens Kina som inte sett många turister före oss.

I resan ingår flyg, hotell, mat, guidade turer, visum och mycket mer.

I resan ingår även flera av världens i särklass mest intressanta kulturhistoriska platser som exempelvis Kinesiska muren och Den förbjudna staden. Två fantastiska kvällsföreställningar med akrobatik samt Kung Fu-show.

Hösten 2017: 1/9-10/9 

 

Läs mer: Program – Kinaresan Stad och land

[spoiler]Reseprogram Dag för dag – Stad och land

PROGRAM DAG FÖR DAG

Smärre justeringar kan förekomma i programupplägg och hotellalternativ. Vår strävan är att eventuella förändringarna i så fall är av likvärdig eller ännu högre kvalité än i ursprungsprogrammet.

OBS Alla eventuella tider är preliminära starttider. Exakta angivelser ges av guiderna!

 (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag) 

Dag 1                                        

Avresa från Arlanda med Air China eller annat reguljärt bolag, tex SAS eller Finnair

 

Dag 2 (*L, M)     Peking

Ankomst Beijing förmiddag lokal tid

Transfer till Howard Johnson Paragon Hotel[1] eller annat minst 4-stjärnigt.

Vår guide ger en introduktion av Kina och av Peking.

12:45                    Lunch. Från och med nu äter vi med pinnar (*Vid resa med SAS lunch på planet)

14:00                    Till hotellet för en vilostund eller fri tid för egna aktiviteter

18:30                    Välkomstmiddag!

 

Dag 3 (F, L, M)   Peking

07:00                    Bufféfrukost[2] på hotellet

08:30                    Himmelska fridens torg[3]

Vi tittar bl a på Hjältemonumentet[4] och på Maos mausoleum[5]

10:00                    Den förbjudna staden[6]

12:30                    Lunch

14:00                    Yuanlong siden. Här får vi bl a se hur världens bästa siden tillverkas

17:30                    Middag

19:00                    Kung Fu-show[17] på Röda Teatern

 

Dag 4 (F, L, M)   Peking

07:00                    Bufféfrukost på hotellet

08:30                    Sommarpalatset[7]

12:30                    Lunch

14:00                    Pärlfabriken[8]

15:30                    Till hotellet för en vilostund om tid finns.

18:00                    Middag

 

Dag 5 (F, L, M)   Peking/Baoding

07:00                    Bufféfrukost på hotellet

08:30                    Hutongkvarter och familjebesök med Rickshaw Tour[9]

11:30                    Lunch

12:30                    Efter lunch tar vår buss oss till Baoding som ligger 25 mil sydväst om Beijing. Baoding med en befolkning på 1 miljon har en gång i tiden varit huvudstad för provinsen Hebei.

18:00                    Middag. Vi avnjuter en Hot Pot[10] -middag i en traditionell och helt speciell kinesisk miljö.

 

Dag 6 (F, L, M)   Anguo

06:00                    Morgongymnastik i en närbelägen park

07:30                    Bufféfrukost på hotellet

08:30                    Buss till Anguo

10:00                    Besök till Kinas största örtmarknad[11]

12:00                    Lunch. Vanlig Kinesisk lunch eller, för den som vill, möjlighet att prova på en traditionell örtmedicinlunch!

13:30                    Besök till jordbrukarfamilj

14:30                    Besök till småskola och kulturskola

18:00                    Middag och sedan fri kväll

 

Dag 7 (F, L, M)   Baoding/Peking

07:00                    Bufféfrukost på hotellet

08:30                    Vår buss tar oss via små lantliga samhällen norrut till megastaden Beijing (Peking)

12:00                    Lunch

13:15                    Himmelens tempel[12]  

15:00                 Teceremoni

18:00                    Middag

19:30                    Akrobatikshow[13]

 

Dag 8 (F, L, M)   Peking

07:00                    Bufféfrukost på hotellet.

08:15                    Kinesiska muren[14]

Idag är det dags: Den kinesiska muren! Halvdagsutflykt till den delen av muren som heter Badaling.

Cloisonne Factory[15] .Vi besöker också en cloisonnéfabrik där vi får se en av Kinas mest framstående hantverk. Denna spännande och arbetskrävande emaljeringsteknik resulterar i de vackraste vaser, skålar mm.

12:30                    Lunch

Efter lunch beger vi oss till Olympiska området med nya National Stadium, Fågelboet. Vi går in i de centrala delarna av Olympiska området och tittar bl a på den fantastiska Vattenkuben samt den makalöst imponerande huvudstadion ”Fågelboet”. Inträde ingår!

18:00                    Middag

 

Dag 9 (F, M)        Peking

Bufféfrukost på hotellet

Fri dag. Euro Resor tipsar efter individuella intressen

18:00                    Avskedsmiddag med Pekinganka[16]

 

Dag 10 (F)           Peking/Arlanda

Bufféfrukost på hotellet

Transfer till flygplatsen för hemresa.

Vi tar farväl från vår chaufför, guide och Kina.

 

 
[1]  http://www.hojochina.com/paragon-beijing.html
 
[2] I priset ingår en rejäl bufféfrukost. Till skillnad från den minivariant som de flesta hotell serverar får du här en ordentlig start på dagen.
 
[3] Himmelska fridens torg – Tian Am Men, är världens största torg, med sina över 44 ha. Torget som är Kinas kulturella och politiska centrum är en känd mötesplats för olika evenemang och festligheter. Här utspelades även de omdiskuterade händelserna som 1989 gav eko och protester runt hela världen. Torget renoverades 1999 till en kostnad av ca 100 miljoner kronor. Bl. a ersattes de gamla betongplattorna mot plattor av granit. Gräsmattor anlades efter långsidorna.

 

[4] Hjältemonumentet uppfördes 1958 till minne över folkets hjältar som gick segrande ur inbördeskriget. De genomförde 1949 års revolution, då Folkrepubliken Kina grundades. På den 35 meter höga granitpelaren finns kalligrafier av Mao Zedong och Maos högra hand Zhou Enlai.

[5] Maos mausoleum invigdes den 9/9 -77 på årsdagen av hans död och har sedan dess besökts av ca 140 miljoner människor. Minneshallen är uppförd i vit marmor.

 

[6] Förbjudna staden är den innersta delen av Pekings centrum. Härifrån residerade Ming- och Qingkejsarna och ingen vanlig människa fick sätta sin fot innanför murarna. Palatskomplexet består av 9 999 (och ett halvt) rum, eftersom endast himlen kunde ha 10 000. Kejsaren betjänades av 9 000 hovdamer och 10 000 eunucker. I filmen ”Den siste kejsaren” är många scener från denna epok filmade i Den förbjudna staden.

 

Förbjudna staden i skymningen

 

[6] Nyhet på nöjeshimlen i Peking: ”The Legend of Kung Fu” är en storslagen och gripande föreställning. Äkta Kung Fu-fighters utför de mest halsbrytande uppvisningar av sitt kunnande. Koreografi i världsklass. Alla (!) våra tidigare kunder som vid test fått jämföra denna föreställning med Pekingoperan har föredragit ”The Legend of Kung Fu”.

 

[7] Sommarpalatset är en väldig parkanläggning som skänker oss atmosfär från kejsardömets sista dagar. Över hälften av parken består av en konstgjord sjö. Här finns också den berömda Marmorbåten som änkekejsarinnan Wu Ci Xi lät uppföra till sin egen 60-årsdag med pengar avsedda för flottan. Här finns även den berömda ”De sjutton valvens bro” och den obeskrivligt vackra ”Långa gången”, Changlang, med sina tusentals målningar. Den täckta gången sträcker ut sig med sina 728 meter längs norra stranden.

 

[8] Före middagen får vi se hur man i Pärlfabriken tillvaratar pärlor ur sötvattensnäckor.

 

[9] Hutongkvarter. Vad vore ett besök i Beijing utan ett besök i något av de gamla Hutongkvarteren? Med sina uråldriga typiska sammanbyggda låga hus i grått tegel, vindlande gator, marknader, gemensamma bekvämlighetsinrättningar, koleldade utomhusspisar och sitt folkliv bjuds besökaren ständigt på nya överraskningar. Här upplever man verkligen en atmosfär av Kina… en känsla av det genuina Peking! Tyvärr kommer endast ca 3% av dessa kvarter att sparas åt eftervärlden. De flesta Hutonger har redan fått ge plats åt det nya Peking.

Vi gör även ett besök hemma hos en av de lokala familjerna.

 

[10] Hot Pot är en mycket uppskattad rätt i Kina och den spreds med Mongolerna redan under Tangdynastin (ca 800 e. Kr) men framförallt från 1200-talet när Mongolerna under hundratals år regerade över det mäktiga riket.

 

[11] Anguo örtmedicinmarknad: I det lilla samhället Anguo ligger Kinas största och mest berömda örtmedicinmarknad. Under tusen år har olika örter, växter mm använts inom traditionell Kinesisk medicin (TCM). Här i hjärtat av Hebeiprovinsen odlas stora mängder av medicinalväxter på de vidsträckta slätterna. Från hela landet kommer uppköpare från sjukhus, apoteksbolag m fl för att förnya sina förråd av ingredienser till mediciner. Detta gör att ortsbefolkningen stolt benämner samhället för ”Den främsta örtmedicinmarknaden under himlen”

 

[12] Himmelens tempel. Bönetemplet Qinan Dian, med sitt tredubbla, vackert blåglaserade tak (himmelens färg), räknas som en av Kinas vackraste byggnader. Hela tempelområdet omfattar 273 ha och består dessutom av lummiga parkområden med pinjeträd och cypresser och fantastiska arkitektoniska skapelser som Den heliga vägen, Himmelens altare, Himmelska valvet med Ekomuren och längst i söder Solaltaret.

 

[13] En oförglömlig upplevelse – Den världsberömda kinesiska akrobatikshowen. Något som ingen Pekingresenär borde missa…

 

[14] Kinesiska muren är med sina runt 700 mils synliga sträckning jordens i särklass mäktigaste byggnadsverk. Det är en bedövande och märklig upplevelse att se den ca 8 meter höga och 7 meter breda muren ringla sig fram över de branta bergen, med imponerande vakttorn jämnt utspridda som pärlor i ett pärlband, tills den försvinner långt bort i horisonten.

 

Nutida beräkningar uppskattar att som helhet närmare 7 miljoner människor, mest slavar och krigsfångar, fick sätta livet till under byggandet. Den mest intensiva 10-årsperioden var efter det att kejsare Qin Shi Huang beordrat bygget av en sammanhängande mur. De första delarna byggdes på 400-talet f.Kr och dessa delar byggdes ut och kopplades samman under kejsare Qin som enade Kina på 200-talet f.Kr. Inkluderat de delar som är raserade och övertäckta av jord och sand, visar satellitbilder att murens alla delar totalt mäter 21.200 km! (Officiella siffror från 2012). Murens längd inom Beijings gränser är nu fastställd till 629 km!

 

Soldaterna sände röksignaler dagtid och tände varnande eldar nattetid för att larma och kalla på förstärkning när fienden närmade sig från norr.

Ett kinesiskt ordspråk lyder ”Den man som inte besökt stora muren kan inte kallas en riktig karl”. Även en svensk känner historiens vingslag.

Varma kläder medtages under vintersäsong! Det kan vara kallt uppe i bergen norr om Peking.

 

[15] Cloisonne Factory. Här får vi se hur kineserna vidareutvecklat, och arbetar med, denna speciella emaljeringsteknik som har sitt ursprung från Romarriket/Bysantinska riket. Smycken, prydnadssaker, vaser och urnor i emalj och koppar visas upp. Tid avsatt för shopping!

 

[16] Den mest berömda av alla rätter ur Pekings kök. På en av Pekings allra bästa ank-restauranger!

 

 

©EURO KINA-RESOR

[/spoiler]

 

Köp till extradagar/extravecka

En taxi på egen hand kostar ca 80-90 kr till flygplatsen. Pris per transfer med guide från 350 kr.

Invalid Displayed Gallery