Fakta om St Petersburg

Sankt Petersburg (ryska Са́нкт-Петербу́рг, Sankt-Peterburg; 1914–1924 Petrograd; 1924–1991 Leningrad) är en stad i västra Ryssland, belägen vid floden Nevas utlopp i Finska viken.
Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad med cirka 4,6 miljoner invånare inom gränsen för dess federala stadsområde, inklusive bland annat Kolpino, Kronstadt och Pusjkin. Stadens guvernör är Valentina Matvijenko (2007).

Historia

Sankt Petersburg grundades av den ryske tsaren Peter den store år 1703, i närheten av den plats där den ryske hjälten Alexander Nevskij år 1240 enligt ryska legender hade besegrat en mäktig svensk här, och där den svenska staden och fästningen Nyen, som Peter intagit, nu låg. Staden kallades ursprungligen Petersburg efter grundaren tsar Peter. Först senare tillfogades ett Sankt i överförd syftning på aposteln Petrus. Invånarna använder gärna kortformen Piter och gjorde ofta så även under sovjettiden då staden hette Leningrad.
Staden var det enade Rysslands första verkliga östersjöhamn, och det strategiska läget gynnade stadens utveckling. Sankt Petersburg var avsett att bli — och blev snart — Rysslands ”fönster åt väst”, ett ryskt centrum för moderna västerländska idéer. Under hela tsartiden förblev den en markant mer europeisk stad än någon annan i den ryska delen av imperiet, både i arkitektur, kulturell atmosfär och livsstil.

Klyftan mellan huvudstaden och resten av landet är ett omtyckt tema i den klassiska ryska litteraturen (som till stor del skrevs i St Petersburg).
Joseph Brodsky (en av stadens stora författare i senare tid) har påpekat att den ryska 1800-talslitteraturen även under sovjettiden kom att fullfölja det civiliserande uppdrag gentemot folket som Peter den store hade drömt om – i opposition mot de styrande och deras idéer: ”There is another St. Petersburg which exists in the pages of Russian novels and poetry, and which (…) transforms Soviet schoolchildren into the Russian people”.
År 1712 övertog Sankt Petersburg huvudstadsfunktionen från Moskva, och staden förblev säte för den ryska makten fram till 1918 (utom 1728—32), då Moskva i skuggan av den ryska revolutionen och första världskriget åter utsågs till huvudstad.

Staden hette Petrograd mellan 31 augusti 1914 och 24 januari 1924; staden bytte namn när första världskriget hade brutit ut, eftersom man inte ville att huvudstaden skulle ha ett tyskklingande namn när man stred mot tyskarna. Tre dagar efter Lenins död ändrar staden namn till Leningrad.

Sammanfattning av Belägringen av Leningrad
Under andra världskriget belägrades Leningrad från och med september 1941 till och med januari 1944, och över en miljon människor, de flesta civila, dog. Merparten avled inte av de tyska granaterna och bombplanens räder utan av svält och kyla, främst under den kalla vintern 1941‑42, då det dog upp till 4 000 människor per dag i staden. Många säger också att stor utspridd kannibalism också förekom av stora gäng som gick omkring och härjade i den svältande staden. Landområdena omkring Leningrad var avskurna av tyskar och finländare, och den enda flyktvägen gick över Ladogasjön. Hitler bad Mannerheim flera gånger att anfalla Leningrad, men Finländarna vägrade att lämna de gamla på nytt erövrade områden och den gamla gränsen som dom från början hade haft som mål. Det var en stor prestigeförlust för Hitler. I början av 1943 bröts blockaden och belägringen till stor del, även om det tyska artilleriet fortsatte att bombardera staden med granater ett år till. Händelsen är känd som de niohundra dagarna.

I juli 1991 återinfördes stadens gamla tyska namn Sankt Petersburg efter en folkomröstning. Det officiella namnet på området kring Sankt Petersburg är dock fortfarande Leningradskaja oblast (”Leningrads län”).

I Sverige användes på 1800-talet det ursprungliga namnet: Petersburg utan epitet.
Ett annat namn, som framför allt använts i Finland (bl a av marskalken president Gustaf Mannerheim) är ”Nevastaden”.

Ekonomi

Staden är huvudcentrum för maskinutveckling, inklusive kraftverksutrustning, maskiner, varv, verktygstillverkning, metallurgi, kemikalier, tryckerier och som en av de största hamnarna i Östersjön.
Monetnyj Dvor är vid sidan av Goznak i Moskva den enda platsen i Ryssland som tillverkar mynt, medaljer och märken.
Ford började utveckla bilar här år 2002, Toyota bygger fabriker i en av förorterna, och den ryska regeringen förhandlar med General Motors och Nissan om bygglov för dessa nära staden.
År 2006 nådde Sankt Petersburgs ekonomi en volym på mer än 6 miljarder amerikanska dollar och planerar att nå 8 miljarder år 2008.
Även energijätten Gazprom planerar att flytta sitt huvudkontor till staden och håller på att bygga en skyskrapa på över 300 m vid floden Neva.

Nyen (finska Nevanlinna, ryska Ниен, Ниеншанц) är Sankt Petersburgs föregångare som stad vid Nevas utlopp. Den låg på ett näs, som bildas där den lilla ån Ochta flyter in i Neva. Ochta har förekommit med namnet Svartå eller Svartbäcken på svenska kartor. Här byggdes en svensk fästning för Ingermanland vid namn Nyenskans.

Källa: Wikipedia

Shuttle bus

SHUTTLE BUS i St. Petersburg

St. Peter Line ordnar transport till staden – ett smidigt och tryggt sätt att ta sig till och från färjehamnen till St. Petersburgs centrum. Du kan stiga av bussen på den shuttle-hållplats du vill. Bussarna är märkta med St. Peter Lines skyltar. En förutsättning för en visumfri resa är att du köper en biljett till shuttle-bussen.

Tidtabell:

Måndag: Från färjeterminalen: Mellan kl. 08:00 och 10:00 trafikerar shuttle-bussarna mellan färjeterminalen och Sokos Palace Bridge, Sokos Vasilievsky och Isaaks Torget. Från Sokos Hotel Palace Bridge och Sokos Hotel Vasilievsky till Isaaks Torget: 11:30 12:30 13:30 – sista bussen. Till färjeterminalen: Från Isaaks Torget och Sokos Hotel Palace Bridge: 14:30 15:30 16:30 – sista bussen. Från Isaaks Torget och Sokos Hotel Vasilievsky: 14.45 15.45 16:45 – sista bussen.

Torsdag: Från färjeterminalen: Mellan kl. 11:30 och 13:30 trafikerar shuttle-bussarna mellan färjeterminalen och Sokos Palace Bridge, Sokos Vasilievsky och Isaaks Torget. Från Sokos Hotel Palace Bridge och Sokos Hotel Vasilievsky till Isaaks Torget: 13:30 14:30 15:30 – sista bussen. Till färjeterminalen: Från Isaaks Torget och Sokos Hotel Palace Bridge: 16:30 17:30 18:30 – sista bussen. Från Isaaks Torget och Sokos Hotel Vasilievski: 16.45 17:45 18:45 – sista bussen.

Rutt: 1. Färjekajen eller färjeterminalen (Morskoy Voksal) 2. Sokos Hotel Vasilievsky (8 Liniya, framför hotellet) 3. Sokos Hotel Palace Bridge (sidogatan Birshevoy pereulok) 4. Isaaks Torget 1. Färjekajen eller färjeterminalen (Morskoy Voksal)

Om du behöver hjälp kan du ringa telefonnummer +7 812 300 3333/+7 812 322 5970. Visa upp ditt Departure-kort när du stiger på bussen. Priset är 185 kr/vuxen, 92,50 kr/barn i åldrarna 0-11 år.

 

Upplevelser och sevärdheter

Upplevelser och sevärdheter i St. Petersburg
St. Petersburg är en av Europas verkliga storstäder. Staden breder ut sig vid floden Nevas stränder, längs flodmynningen och otaliga öar. Jämfört med gamla europeiska städer är St. Petersburg ny, men låt inte skenet bedra: världens nordligaste miljonstad är full av magnifika sevärdheter som överträffar varandra i prakt. Tanken hos Peter den store, som grundade staden i början av 1700-talet, var att placera stadens styrande på Vasilij-ön – det var så St. Petersburg anlades. I Strelka, som är beläget i den östra och mest berömda delen av staden, finns ståtliga, gamla, officiella byggnader, såsom Kunstkamera-muséet, som grundats av Peter den store, Sjökrigsmuséet och många berömda bibliotek och institut som markerar St. Petersburgs historiskt akademiska väsen. Staden har restaurerats och renoverats flitigt på 2000-talet, bland annat inför 300-årsjubiléet, och det är lätt att konstatera att St. Petersburg återupstått i sin forna – men också nutida – glans. St. Petersburgs historiska stadskärna har sin givna plats i UNESCO:s världsarvslista.
Storslagna sevärdheter och en praktfull stadsbild

I St. Petersburg finns otaliga magnifika palats och byggnader som uppförts av adeln. Jämfört med andra historiska europeiska städer och deras byggnader är stadsbilden i St. Petersburg ganska extravagant.
Det är först på plats som man inser proportionerna på de utsmyckade, vackra byggnaderna. Bland de mest berömda kyrkorna och sevärdheterna vill vi nämna bland annat Isakskatedralen, Eremitaget, Blodskyrkan, Peter den stores minnesmonument samt Petrus-Paulusfästningen. Isakskatedralen vid Isaksplatsen, som idag är museum, är världens tredje högsta kyrkobyggnad. Kristus Uppenbarelsekyrka, som också kallas för Blodskyrkan, är, å sin sida, helt otroligt vackert utsmyckad. Den har uppförts på samma plats där tsar Alexander II mördades den 1 mars 1881. Eremitaget är ett absolut måste! Här finns den oskattbara konstsamlingen som Katarina den stora införskaffade och som kompletterats genom århundradena. Just för tillfället ingår över 3 miljoner konstverk i Eremitagets samlingar, av vilka enbart en del går att visa samtidigt. Låt dig förföras av kulturupplevelser i världsklass som utstrålar prakt från tsartiden i kombination med shopping och restaurangliv i St. Petersburg. Mariinskij-teatern hör till Rysslands viktigaste opera- och balettscener och dess prakt är i en särskild klass för sig. I repertoaren ingår klassisk opera och balett. I pauserna måste du på ryskt manér passa på att njuta av rysk champagne (mousserande vin) och kaviar.
Hälsningar från St. Petersburg

”På sommaren är det absolut värt att ta en båttur längs kanalen och besöka något av palatsen som finns i centrum, liksom Peterhof, som Peter den store lät bygga, inspirerad av Versailles-palatset.”

”Förutom den traditionella ryska maten är den japanska och georgiska maten riktiga höjdare och det bästa är att prisnivån i förhållande till kvalitén i allmänhet är helt rimlig.”

”Dessutom är St. Petersburg en jämförelsevis europeisk stad och relativt trygg. På turistmål och i centrum klarar du dig självklart enbart på engelska.”

Visa större karta