Fakta om Beidaihe

Beidaihe är en av Kinas populäraste badorter och ligger vid Bohai-bukten. Milda vintrar och något svalare somrar än områden vid Peking och Shanghai ger Beihaide ett utmärkt turistklimat.

Medeltemperaturen på sommaren i Beidaihe ligger på 24,5 grader Celsius. Luften är överlag bättre än många andra storstäder pga den täta trädplanteringen runt stränderna och de många tallarna och cypresserna över berget. Stränderna breder ut sig längs kusten och kvaliteten på sanden är mycket bra.

Även om staden på senare år börjar bli alltmer känd i väst var Beidaihe en turistort under större delen av 1900-talet. Beidaihes historia som turistort tar vid redan 1893 när en engelsk ingenjör som arbetade med järnvägsbygget i området skrev om stadens skönhet och rekommenderade platsen som ett svalkande alternativ till inlandets tryckande sommarhetta. De första turisterna började kort därpå strömma in och år 1898 förklarades staden formellt som semesterort.

Under 1916 och 1917 gjordes förbättringar av tågtrafiken för att underlätta för turisterna. Och året därefter, år 1918, på initiativ av Zhuqijin som var ansvarig för trafiken i de norra delarna av Kina, samlade man en rad kinesiska celibriteter till området. Detta var även en PR-aktion under det att en nytt lokalt styrelseskick konstituerades.

1919 påbörjades utbyggnaden av turistfaciliteter. Bygget av Lotusstenparken initierades, ett stort område där man ordnade en golfbana, hästbana, stadium med mera.

Under 20-talet ökade turismen stadigt från år till år. 1932 förklarades Beidahe som autonom region. År 1945 och efter Japans kapitulation inordnade Kuomingtang Beidahe till provinsen Hebei. Vid mitten av 40-talet hade Beidaihe över 700 villor och hotell som tagit emot gäster från 64 olika länder.

Beidaihe


Visa större karta

beidaihe[1]