Reseinformation E-H

E

Eluttag

De hotell vi anlitar i Kina har 220 V och ”två hål i väggen” som passar våra stickkontakter. I Sydafrika är 220 V 50 Hz som standard. Men i Pretoria används 250 V 50 Hz

F

Flygförsening – direktlänk till din hjälp att få kompensation

Försäkring

Se: Reseförsäkring

H

Hemmet:

Vattenskador: Stäng av vattnet i lägenheten eller huset så slipper du oroa dig för vattenläckor.

Elektronik: Dra ut alla sladdar innan du ger dig av. Många elektriska maskiner drar ström även när de är avstängda. Du slipper dessutom oroa dig för att något ska överhettas och börja brinna medan du är borta. En – två kvällslampor som tänds av en timer kan vara en god idé.

Posten: Om du har en brevlåda så be någon granne ta in posten. Då kan de även få läsa din eventuella dagstidning.

Grannarna: Berätta för någon granne att du ska bort och be dem hålla koll på lägenheten/huset.

Växter: Även här är en god granne bästa tipset. Du som ska vara borta mer än en vecka och inte har någon som kan vattna kan sätta alla växter i badkaret. Duscha blommorna i rejält med vatten. Om de inte står i solljus behöver de oftast inte vattnas mer.

Hotell

På alla platser vi besöker med våra standardresor använder vi minst 4-stjärniga hotell (och kryssningsbåtar) om sådant finns på orten eller i närheten. Rummen kallas oftast Superior, dvs standardrum och kan uppgraderas till tex DeLux, Seaview eller Suite på begäran. Hör efter med Euro Resor om pris och tillgång finns till er resa om sådana speciella önskemål finns.

Hälsa

Ta gärna med det gula vaccinationskortet.
Har du märkt plötsliga problem med något som skulle kunna vara allvarligt bör du undersöka dig innan du åker.
Ta med dig alla nödvändiga mediciner hemifrån. En del mediciner är narkotikaklassade läkemedel och du som medför sådana bör därför ha ett intyg. Även ev diabetiker med kanyler bör ha med ett läkarintyg.

Ta gärna med magsjuketabletter (t.ex. Loperamid, Dimor eller Imodium) och vätskeersättning (t.ex. Resorb), nässprej, huvudvärkstabletter och åksjukepiller (om du lätt blir illamående på bussar eller tåg, t.ex. Postafen). Ta även med hydrokortison om du har munsår. En antiseptisk vätska för handtvätt kan vara bra likaså steril kräm (t.ex. LHP om du skadar dig). Har du problem med sol bör du ta med solskyddskräm.
Plåster till fötterna när du fått skoskav är oumbärligt. Får du lätt skoskav är det bra att köpa speciella plåster för detta ändamål.

Reseinformation A-DReseinformation E-HReseinformation I-LReseinformation M-PReseinformation R-TReseinformation U-Ö