Östra Tibet med Litang Hästkapplöpningsfestival

Bildspel: 28 bilder från Östra Tibet

Resa till Östra Tibet med Litang hästkapplöpningsfestival

Läs mer om denna unika Tibetresa:

Varje sommar hålls en fantastisk traditionell Tibetansk festival i Khambergen, i Litang. Här har du ett tillfälle att komma i direktkontakt med genuin Tibetansk kultur. Med denna resa till Östra Tibet med Litang hästkapplöpningsfestival tar vi dig till flera platser som väldigt få västerlänningar har haft möjlighet att besöka!
Natur – Kultur – Upplevelser, utöver det vanliga i ännu en unik resa arrangerad av Euro Resor, fd Euroo China.

Resan Östra Tibet med Litang Hästkapplöpningsfestival är noggrant upplagd för att passa de som verkligen uppskattar ovanliga och spännande reseupplevelser. Vi strävar efter att, genom inriktning på ansvarsfull och Ekologisk turism, gynna lokalbefolkningen på många olika sätt och att därigenom främja en hållbar lokal utveckling som även ger arbetstillfällen till lokalbefolkningen.
Resan ger oss direktkontakt med Tibetansk kultur, allt ifrån den Tibetanska variant av Bhuddism som brukar kallas ”Lamaism”, till ryttar- och brottningstävlingar, folkmusik, folkdräkter, matkultur, arkitektur, levnadsvillkor – Allt inramat av en makalös natur! Under resan färdas vi genom en mångfacetterad och spännande del av Östra Tibet som är rik på naturresurser och med naturmiljöer som är rena ögongodiset. Östra Tibet och Sichuan innehåller dessutom några av världens artrikaste tempererade flora-områden, med djupa floddalar mellan hisnande bergstoppar på 5 000 m och mer.

Eftersom vi kommer i direktkontakt med lokalbefolkningen kommer vi att få uppleva oförglömliga och intressanta möten med tibetanska folkslag. Vi får inte bara besöka traditionella trähus, men även hälsa på i Tältbostäder som den nomadiserade delen av befolkningen bor i. Vi kommer också få lära oss hur man gör Yaksmörs-te, mm spännande saker.

Reseprogram dag för dag som PDF: Program Östra Tibet med Litang hästkapplöpningsfestival

Klicka här för avresedatum och bokning

Program dag för dag:

[spoiler]Reseprogram dag för dag

Eventuella tidsangivelser i programmets punkter är preliminära. Smärre justeringar kan förekomma i programupplägg och hotellalternativ. Vår strävan är att eventuella förändringar i så fall håller likvärdig eller ännu högre kvalité än i ursprungsprogrammet.

OBS Alla eventuella tider är preliminära starttider. Exakta angivelser ges av guiderna!

(F=Frukost, L=Lunch, M=Middag) *På planet

 

Dag 1 (*M)                                 

Avresa med Air China eller annat reguljärt bolag, tex SAS eller Finnair

Dag 2 (*L, M)                    Chengdu

Ankomst till Chengdu

Vi anländer till Sichuan-provinsens huvudstad Chengdu där vår Guide välkomnar oss och vi får en transfer till centrala delarna av Chengdu där vårt hotell ligger.

Vi kopplar av för resten av dagen eller ägnar fri tid för egna aktiviteter.

 

Dag 3 (F, L, M)               Chengdu – Kangding

Efter frukost börjar vårt äventyr på ”riktigt” och denna dag kommer till stor del tillbringas i vår buss. Vi färdas mot Kangding och kommer så sakteliga att stiga till ca 2500 meters höjd över havet, genom vindlande vägar och vackra bergsformationer.

 

Dag 4 (F, L, M)               Kangding – Litang

Idag fördas vi genom det mäktiga bergspasset Zeduo och når därefter Xinduqiao, en mycket pittoresk och vacker by, känd för sina härliga fotografiska möjligheter. Sedan fortsätter vi längs Highway 318, och färdas då genom otaliga och mäktiga bergspass, innan vi når fram till Litang. Det är här den berömda Hästkapplöpningsfestivalen äger rum varje sommar.

 

Dag 5 (F, L, M)                 Litang Hästkapplöpningsfestival

Idag är det dags för den efterlängtade öppningsceremonin till Hästkapplöpningsfestivalen. Vi kommer att få lyssna till traditionell musik och traditionella sånger. Vi kommer att se dansuppträdanden och göra besök till nomadbefolkningens tält där vi får uppleva deras oslagbara gästvänlighet!

Hästkapplöpningsfestivalen är en gammal tradition som hålls i Litang, i Khambergs-området. Från den första augusti varje år anländer Tibetaner från alla hörn av Kham och slår upp sina tält på stäppen Bayok och förvandlar på så sätt hela höglandsområdet till en hel tältstad!

Hit lockas Tibetanska ryttare, folkdansare, brottare, kvinnor klädda i vackra folkdräkter m fl för att få vara med i denna festliga karneval i Khambergen.

 

Dag 6 (F, M)                 Litang Hästkapplöpningsfestival

Idag kommer vi att fortsätta med festivalfirandet och även få uppleva lite av livet som de lokala Tibetanska invånarna lever. Det mest spännande brukar vara själva hästkapplöpningarna. Ryttarna deltar i tävlingarna med sina vackert utsmyckade hästar och visar upp sina fantastiska färdigheter på hästryggen. Vi får tex se när man i full galopp har prickskytte mot måltavlor.

Tävlingarna från hästryggen indelas i två etapper:

Först de inledande tävlingarna när de visar upp sina skickligheter och tävlar om en finalplats. Sedan fortsättningen, själva finalen, där man kan vadslå om vem av finalisterna som kommer att segra. Om ”din” ryttare vinner så kommer han enligt den Tibetanska traditionen att träffa dig efter tävlingen, samt erbjuda dig att sitta upp bredvid honom på hans häst.

 

Dag 7 (F, L, M)                 Litang – Garze

Idag, efter frukost, checkar vi ut från Litang och gör ett besök till Litangs Kloster som ligger i norra delen av staden. Klostret hör till den mest inflytelserika grenen av Tibetansk buddhism, de ”Gula Hattarna” (Gelug), samma som Dalai Lama. Eftersom de andliga ledarna kallas Lama, brukar den Tibetanska buddhismen kallas ”Lamaism”. Klostret anlades på den här platsen år 1580 av Dalai Lama (nummer 3 i ordningen) ”Sonam Gyatso”. Vi har tid att promenera runt i norra delarna av Litang och kan bland annat titta på vackra handarbeten av olika produkter. Framåt eftermiddagen når vi till Garze och checkar in.

 

Dag 8 (F, L, M)                 Garze – Manigango

Idag börjar vi med en morgontur till Daking-klostret, vilket grundades år 1662. Huvudkapellet påminner starkt om Jokhangtemplet (i Lhasa). Under den fortsatta färden gör vi en liten titt på Klostret Dzochen, vilket ligger efter vägen. Klostret räknas som ett av de 6 stora inom Nyingma-sekten, den äldsta av Lamaismens 4 olika skolor och en av de som tillsammans kallas de ”Röda hattarna”.  Senare på eftermiddagen anländer vi till den lilla staden Manigango.

 

Dag 9 (F, L, M)                      Manigango – Derge

Nu styr kosan mot Derge. Efter att vi passerat Chola Mountain Pass går färden sakta nedåt i altitud tills vi når fram till häraden Derge där antalet invånare totalt når upp till dryga 80000 personer. Staden ligger precis på gränsen till nuvarande Tibets gränser. Här kommer vi att göra flera spännande besök som tex till det berömda Templet för tryck av religiösa Sutra-böcker, på Tibetanska ”Parkhang”. Här tillverkar munkarna för hand fortfarande dessa religiösa skrifter med en 300-årig hantverksteknik. Träblock skärs ut och dessa används sedan som matriser till tryck.

Templet räknas till en av de mest betydelsefulla institutionerna för Tibets historia, kultur, samhällsstruktur och givetvis den Tibetanska religionen, Lamaismen. Här trycks förutom Sutra-skrifter även biografier, historiska verk, teknisk/vetenskapliga böcker, medicinska verk och ren skönlitteratur.

Vi går sedan vidare till munkarnas tempel, Dgon Chen som med sitt imponerande huvudkapell på Tibetanska fått benämningen ”det stora klostret”. Under kulturrevolutionen förstördes byggnaderna, men de återuppbyggdes och renoverades under 1980-talet sedan Kinas reformpolitik hade inletts.

Vi kryddar dagen ytterligare med ett besök till det Tibetanska sjukhuset och sedan en promenad tillsammans eller på egen hand längs Derges gator.

På kvällen gör vi ett familjebesök och får där avnjuta typisk Tibetansk mat hos värdfamiljen

 

Dag 10 (F, L)    Manigango – Garze

Vi lämnar Derge efter frukosten och färden går vidare mot Garze.

På väg dit stannar vi till för en exkursion vid sjön Yulhun Lhatso (Xinluhai Lake), en underbar oas omgiven av det snörika Cholabergens alpina bergstoppar. Vi tar en promenad för att upptäcka alpina blommor och för att fotografera. På eftermiddagen når vi Garze och passar då på att besöka Klostret i Garze.

 

Dag 11 (F, L, M)    Garze – Tagong

Idag åker vi via Luhuo och Daofu till Tagong. I Daofu kan vi beundra de berömda, typiska Tibetanska husen som här anses ha nått sin perfektion! Vi besöker även templet Drango Gompa (Shoulingsi), som byggdes på 1500-talet, hör till de Gula hattarna och som idag bebos av ca 300 munkar och lärlingar. Som mest bodde här, år 1918, över 1000 munkar. Klostret Haiyan är födelseplatsen för den 11e Dalai Laman. Det ligger halvvägs mellan Danba och Tagong. Byggnaderna, med sina röda tak och gula väggar påminner en hel del om gammal Handynasti-stil. Det påstås att klostret var det enda av Gula hattarnas som sponsrades av regeringen under Qing-dynastin. Här bodde den 7e Dalai Lama på väg till Peking för att söka hjälp under 1700-talet. Den Manchuriska armén (Qing-Kejsaren) försvarade Tibet från Mongoliska attacker. Idag är det en lugn och stillsam pärla som är väl värt ett besök.

 

Dag 12 (F, L)    Tagong – Kangding

Idag tar vi en titt på det spännande Tagong-klostret och strax intill Den gyllene stupan. Sedan ska vi också besöka Tibetanska nomader i deras tält för att lära oss mer om deras kultur och levnadssätt. Vi får bland annat lära oss hur man gör Yaksmörs-te. Vi besöker även ett Buddhistiskt institut och om tillfälle bjuds, en stor böneceremoni där lokalinvånarna träffas i en närbelägen dal. På eftermiddagen åker vi vidare och når Kangding.

 

Dag 13 (F, L)    Kangding – Ya’an

Chengdu and Meizhou Plainåker vi till en plats med unik eko-turism, Yaan’s Bifengxia Panda Base. Det är den första natursköna platsen i Kina som förutom de vackra vyerna integreras med Eco-Zoo. Här kan man tillbringa fritid, semester, sightseeing och nöje. Centret har fått en växande betydelse i arbetet med att rädda Jättepandan. Vi tar en uppfriskande och skön promenad i djupet av Bifengklyftan. Därefter gör vi ett nedslag i ännu en unik pärla under denna resa: Gamla stan i Shangli där vi också tar en avkopplande promenad.

 

Dag 14 (F, L, M)                Ya’an – Chengdu

Vi åker vidare mot de vidsträckta slätterna och platålandskapet som tar vid strax utanför Chengdu i Östra Tibet. På eftermiddagen väntar de vackra gränderna och härliga tehuset Shu Feng Ya Yun. Vi dricker té och beundrar den berömda föreställning av lokal Sichuan”opera” som ges här.

Vi hinner även med att titta på Templet Wenshu där vi får uppleva den rituella kvällsceremonin som utförs av templets munkar. Middagen idag består av smakrika, delikata, vegetariska rätter.

 

Dag 15 (F, L*)                 Chengdu – Arlanda

Efter Bufféfrukost på hotellet  checkar vi ut. Vi tar avsked av våra vänner.

Transfer till flygplatsen och flyg till Arlanda
[/spoiler]

Viktiga fördelar

 • Flyg Stockholm-Chengdu t/r med Air China (eller annat reguljärt bolag) i turistklass
 • Måltid och dryck ombord
 • Alla vägskatter i Kina
 • Moderna och bekväma transportfordon med A/C
 • Alla statliga och administrativa skatter
 • Del i dubbelrum med frukost och boende enligt programmet
 • Måltider med måltidsdryck enligt programmet
 • Svensktalande reseledare (vid grupp) under hela resan i Sichuan / Östra Tibet
 • Lokal personal, lokalt ägd logi och service från lokalbefolkningen på varje resmål
 • Alla utflykter och transfers nämnda i programmet
 • Alla inträden och kvällsaktiviteter nämnda i programmet
 • Dricks till guider/chaufförer
 • Visum till Kina
 • Alla behövliga tillstånd för vistelsen
 • Informationspaket
 • Priset!!!
 • Små grupper. Max 18 deltagare!
 • Hög servicenivå! Både innan, under och efter resan tar vi hand om dig. Vi har mångårig, hög kompetens och ett personligt bemötande.

Platser vi besöker:

Chengdu- Kangding (Ganzi – Kham) – Litang Hästkapplöpningsfestival – Garze – Manigango – Derge – Tagong – Kangding –Ya’an – Chengdu

Vädret i Kina just nu: ∗Vädret i Chengdu

Hotell:

Chengdu: Buddha Zen Hotel, eller liknande. Alt. ***** Chengdu Minyoun Suniya Hotel eller *****Wangjiang Hotel,

Kangding: ***+ Yujing Saussurea Hotel eller liknande

Litang: **Hotell in Litang (med privat dusch)

Garze: **+ Yongkang Hotel, eller liknande (lokalt bästa)

Manigango: Övernattning I enklare Gästhus i Manigango (lokalt bästa)

Derge: ** Hotell i Derge (lokalt bästa)

Tagong: ** Tianzhu Hotel, eller liknande (lokalt bästa)

Ya’an: **** Hongzhu Hotel, eller liknande

(Hotell och restauranger kan bytas mot likvärdiga eller bättre)

Transfer ingår mellan hotell och flygplats i samband med paketresa för grupper om minst 10 personer annars tillkommer detta, eller att ta taxi på egen hand.

Förlängning av resa? Enkelrum? : Kontakta Euro Kina-resor

Eventuell förlängning måste beställas i samband med bokningen av resan.

 

Kartor över Östra Tibet, Kham:

Interaktiv karta över Chengdu:

Interaktiv karta över Derge:

Interaktiv karta över Kangding: