Klimat och väder i Sydafrika

Klimat och väder i Sydafrika

Det första du bör tänka på när du planerar din resa till Sydafrika är att här råder så att säga omvända klimatförhållanden eftersom Sydafrika ligger på andra sidan ekvatorn. Det är alltså sommar där då det är vinter här och vinter då det är sommar här. Sommaren varar mellan november och mars och vintern mellan maj och augusti.

Sydafrika har dock ett mycket varierat klimat med flera lokala klimatzoner och påverkas faktiskt mer av elevation, terräng, luft och havsströmmar, än av latituden.

Generellt sett erbjuder den större delen av året behagligt väder för oss svenskar. På dagarna brukar det vara varmt, men särskilt i naturområden inåt landet kan nätterna bli kyliga.

Euro Resor väljer att alltid åka till platser i Sydafrika under de bästa perioderna på respektive plats.

 

Klimatet i Sydafrika, region för region

Cape Town:

Typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Sommartemperaturerna vid kusterna varierar mellan 15 till 27 grader. Inlandstemperaturerna är ungefär 3-5 grader högre.

Någon gång, då och då på somrarna, när det är som hetast och mest behövligt kommer en stark sydöstlig vind in över landet. ”Capedoktorn”, som vinden kallas i folkmun, sveper bort allt damm och renar luften från luftföroreningar. Vädret i Cape Town just nu

Garden Route:

The garden route har ett maritimt medelhavsklimat med måttligt starka somrar och kyliga till riktigt kalla vintrar. Regnperioden är främst under vintermånaderna. Varma luftmassor förs med in över kusten från Indiska Oceanen.

Eastern Cape:Kustområdets klimat ligger mellan subtropiska och KwaZulu Natal och Cape Towns medelhavsklimat.

KwaZulu Natal:

Detta subtropiska område erbjuder turistvänligt klimat under samtliga fyra årstider med medeltemperatur på 21 grader året runt.

Hamnstaden Durban skryter med hela 320 soldagar under året. Vintertemperaturen ligger i snitt på mellan 16 och 25 grader. Vädret i Durban just nu

Gauteng:

Det här området sägs ha ett av världens absolut bästa klimat med varma somrar och milda vintrar.

Johannesburg har 6 veckor om året som kan vara kalla under vintern. Årstiderna flyter i regel ihop så att man har svårt att urskilja var den ena slutar och den andra tar vid. Pretoria har i princip samma klimat, men har i snitt en tempratur som är två grader högre. Vädret i Johannesburg just nu

Limpopo

Limpopo har ett varmt och tropiskt klimat med fantastisk fauna såväl som flora och trevliga nationalparker. Tyvärr är detta ett malariaområde vilket gör att flera arrangörer, bland annat Euro Resor, avstår från att resa till detta område för att inte utsätta resenärer för onödiga risker.

North West Province

Området utgörs av de södra delarna av Kalahariöknen.

Free State:

Mycket varmt och torrt inlandsklimat på 1300 meters höjd över vattennivå.

Northern Cape:

Varmt och torrt halvökenklimat som breder ut sig över ett stort område med varierande flora. I januari varierar temperaturen mellan 34 och 40 grader. Rekordtemperaturen registrerades 1939 och uppmätte då till 47, 8 grader.