Reseinformation U-Ö

V

Vaccinationer

Har du glömt detta är det hög tid att se över skyddet någon månad innan avresan. Ett skydd som alltid bör finnas på resan är mot Hepatit A (Gammaglobulin, vilket är färdiga antikroppar men som bara ger ett 3-6 månaders skydd) eller Havrix som tas i två doser och som ger minst 20 års skydd mot Hepatit A, s.k. Turistgulsot. Den som planerar för fler resor kan utöka till ett kombinationsvaccin för även Hepatit B, tex Twinrix vilket är en blandning av Enerix B och Havrix och som ska tas i tre doser. Ofta kan det vara billigare att vaccinera sig på en vårdcentral eller infektionsklinik, än på en privat mottagning.

För den som bara reser till Pekingområdet behövs normalt inga särskilda vaccin. Den som ska resa runt i Kina eller Asien bör ringa länets vaccinationscentral för att kontrollera vad som eventuellt kan behövas. Till södra Kinas tropiska områden brukar man rekommendera malariatabletter. Vi uppmanar alla våra resenärer att för säkerhets skull alltid kontrollera med vaccinationscentral. Tag med dig ditt gula vaccinationskort!

Vaccinationscentraler hittar du på Vårdguiden
eller här med Direktlänkar till vaccinationskliniker – Till många av Sveriges städer och orter.

Valuta

Fortfarande är USD en gångbar resevaluta, men det blir allt vanligare att ta med sig kinesiska Yuan som kan köpas/beställas på Forex växlingskontor. Den internationella bankkoden för kinesiska Yuan är CNY. I Kina heter valutan folkets pengar, RMB, Renmin Bi (Renmin=Folkets). Även resecheckar och svenska sedlar (nyare) accepteras. Spara kvitton från växling om du växlar i Kina. Då finns möjlighet att växla tillbaka om det skulle behövas.

Vatten

Drick inte kranvattnet. En känslig mage kan reagera illa. På hotellen kan man få en termos med kokt vatten vilket är säkert att dricka. Man kan även köpa vatten på flaska. En flaska per person och natt brukar ingå på våra hotell. OBS: Om du dricker av det vatten som tillhandahålls i minibaren kostar det extra.

Ö

Övrigt att tänka på:

Glöm ej att meddela oss om ev. hjälpmedel som medtages på resan eller sjukdomar och allergier som är bra att vi får kännedom om som epilepsi, diabetes, matallergi, gluten och laktosintolerans

Reseinformation A-DReseinformation E-HReseinformation I-LReseinformation M-PReseinformation R-TReseinformation U-Ö