Shangrila

Guangzhou, Kunming, Dali, Lijiang, Shangrila, Hong Kong

Låt dig hänföras av vår resa ”Shangrila”! Här tar vi dig till flera av världens mest natursköna platser med ett pärlband av smultronställen i södra Kina. Här finns hänförande vackra och märkliga naturlandskap, med allt från tropiska regnskogar till alptoppar, som befolkas av 26 olika minoritetsfolk där lamaismen är starkt utbredd. På tibetanska betyder ”Shangrila” det heliga och fridfulla landet.

Yunnanprovinsen gränsar Kina till Vietnam, Laos och Myanmar (fd Burma). Upplev pulsen mitt i Hong Kong varvat med byar, minoritetsfolk, berg, klyftor, dalar, sjöar mm. Det här är en av våra kinaresor som verkligen står ut från mängden. Du som redan sett (eller planerar att se) Muren, Terrakottaarmén mfl resemål i Kina, kan här få uppleva en helt annan bild av jättelandet Kina – ditt alldeles eget Shangrila!

Viktiga fördelar

  • 4-stjärnors förstaklasshotell hela resan
  • Svensktalande färdledare
  • Alla i programmet nämnda utflykter med transporter, måltider (frukost, lunch, middag – inklusive måltidsdryck) och inträden
  • Guangzhou, Kunming, Dali, Lijiang, Shangrila, Hong Kong.

 

Höjdpunkter

Guangzhou: Chens tempel, Zhongshan minnesplats och Yuexiuparken.

 

Kunming: Västra bergens drakport, Téceremoni, Huatingtemplet, Stenskogen, utomhusmarknad,

 

Dali: De tre pagoderna, Dali muséum, båttur på Erhaisjön, gamla staden.

 

Lijiang: Bai-minoriteten i Xizhou, gamla staden Dayan, Mu’s palats, Lamatemplet Yufeng, Dr. Rock’s residens, Naxi-minoriteten i byn Yuhu, samt Jadedrakens snöberg.

 

Shangrila: Tigersprångsklyftan, Yangzeflodens första krökning, lamatemplet Songzanlin, Bitasjön, gamla staden med världens största bönesnurra, samt besök hos tibetansk familj.

 

Hong Kong:

Victoria’s Peak, Repulse Bay, Aberdeen båthamn, nöjesliv och shopping i ”The Golden Mile” och Nathan Road.

 

Extradagar i Peking på hotell kostar, med del i dubbelrum inklusive frukost, från 330 kr/person.

Förlängning måste beställas i samband med bokningen av resan. Vid förlängning tillkommer transfer till flygplatsen (en taxi kostar ca 80-100 Yuan = 45-70 kr/person om två åker) och ibland tillägg på flygbiljetten.

[spoiler]

Tidsangivelserna i programmets punkter är preliminära. Smärre justeringar kan förekomma i programupplägg och hotellalternativ. Förändringarna håller i så fall likvärdig eller ännu högre kvalité än i ursprungsprogrammet.
(F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)
Dag 1
(M på planet)
Avresa från Arlanda
Dag 2 Peking/Hong Kong
(*F, *L, på planet)
Vi flyger vidare till Hong Kong och checkar in i vårt hotell som ligger i hjärtat av shopping- och nöjesdistriktet ”The Golden Mile”. *Frukost o Lunch på planet. Kvällen på egen hand.
Dag 3 Hong Kong
(F, L)
En halv dags stadsrundtur tar oss bland annat till Nathan Road och Victoria’s Peak Repulse Bay. Vi tittar även på det kända husbåtsområdet Aberdeen. Eftermiddagen och kvällen på egen hand. Passa gärna på att gå ner till hamnen för att skåda världens största och mest berömda ljusshow, Symphony of Lights!
Dag 4 Hong Kong/Guangzhou
(F, L, M)
På förmiddagen tar vi snabbtåget (alt speedboat) till Guangzhou (Kanton). Där beger vi oss till familjen Chens tempelområde, minnesplatsen efter Dr Sun Yat Sen (Zhongshan) och den imponerande parken Yuexiu.
Dag 5 Guangzhou/Kunming
(F, L, M)
Efter en härlig frukost tar vi sedan morgonflyget till Yunnans huvudstad, ”den ständiga vårens stad”, Kunming. Staden är känd för sitt fina väder året runt.
Efter ankomst får vi njuta av en kort stadsrundtur där vi bland annat besöker Gamla staden och utomhusmarknaden. Om tillfälle ges gör vi ett besök på Nordiska kulturcentret under eftermiddagen. (Alt blommarknaden eller annan marknad)
Dag 6 Kunming
(F, L, M)
I trolska omgivningar börjar vi våra utforskningar av Västra bergens drakport – svindlande utsikt från toppen! Innan kvällen har vi även hunnit med ett besök till det vackra Huatingtemplet, Kunmings största Buddhisttempel. (Nattåg alt. Morgonflyg)
Dag 7 Kunming/Dali
(F, L, M)
Efter en stadig frukost bär det iväg med ett tidigt flyg till Dali, huvudort för folkminoriteten Bai. Här besöker vi de tre Pagoderna och därefter museet som visar varför Dali blivit känd för sin rika kultur och historia. Efter lunchen tar vi en båttur på vackra Erhaisjön. Senare på eftermiddagen tar vi en tur för att utforska de vackra gamla stadsdelarna. Tid för egen shopping ges.
Erhaisjön är den näst största sjön i provinsen Yunnan. Den varma vintern och svala sommaren har gett området smeknamnet Österns Sverige. Här anses världens bästa klimat för konvalescens finnas, med ren luft, lätta vindar och med temperaturer mellan 18,7-20,6 grader under 126 av årets dagar.
Dag 8 Dali/Lijiang
(F, L, M)
Vi åker norrut till byn Xizhou för närkontakt med Bai-minoriteten. Sedan fortsätter vi till Lijiang, hemvist för Naxi-minoriteten, där dagens äventyr fortsätter med en stadstur i labyrinterna i de gamla kvarteren Dayan. Dagen avslutas med ett besök till den gamla härskarfamiljen Mu’s palats.
Dag 9 Lijiang
(F, L, M)
Idag bjuds ögonfägnad för naturälskaren i form av ett besök till de klippiga bergsformationerna vid Jadedrakens snöberg som dyrkats av Naxifolket i århundraden. Under färden upp med stolsliften kan vi njuta av en av Kinas vackraste naturscener. Vi besöker även Lamatemplet Yufeng ochden världsberömde botanikern Dr. Rock’s residens. Innan middagen hälsar vi på i Naxi-byn Yuhu.
Dag 10 Lijiang/Shangrila
(F, L, M)
På vägen till vårt mytomspunna Shangrila gör vi en spännande exkursion vid de oerhört branta klipporna i Tigersprångsklyftan. Genomsnittshöjden för de omgivande topparna är hela 4000m! Över 200 trappsteg ner till floden (för den som orkar…). Och var vi än står får vi en underbar utsikt över klyftan och första krökningen av den mäktiga floden Yangtze. På eftermiddagen når vi Shangrila, Xianggelila på kinesiska (tidigare Zhongdian).
Dag 11 Shangrila
(F, L, M)
Nu befinner vi oss i ett område som länge prisats av naturälskare och botaniker. Här finns bla den lilla Pandan. Morgonturen går till Songzanlin, det största lamatemplet utanför Tibet. Eftermiddagens utflykt tar oss till underbara Shudusjön. Vi gör ett besök hos en tibetansk familj. Innan kvällen hinner vi även med en promenad i hjärtat av staden och besöker bl a världens största bönesnurra.
Dag 12 Shangrila/Kunming
(F, L, M)
Morgonflyget tar oss till Kunming och vår mötande buss tar oss sedan genom omväxlande och fascinerande natur till den berömda Stenskogen 100 km sydöst om staden. De dramatiska kalkstensformationerna med klippor, toppar och grottor skapades för över 200 miljoner år sedan. Till lunch frestar vi smaklökarna med en delikat rostad anka. På eftermiddagen deltar vi i en téceremoni och får smaka den lokala specialiteten Puer-té.
Dag 13 Kunming /Peking/Arlanda
(F, L*, M* På planet)
Hemresa. På morgonen tar vi flyget hemåt och längtar redan tillbaka.

[/spoiler]