Reseinformation R-T | Euroresor Travel Group

Reseinformation R-T

R

Reseförsäkring

Kontakta Euro Resor om reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Läs särskild sida om vilka försäkringsbolag vi rekommenderar och om vilka former av försäkringar som finns att erbjuda.

Resegaranti

Euro Resor har Resegaranti som säkerhet till Kammarkollegiet.

Ringa

Se Telefon längre ned.

S

Shopping

Kina är ett verkligt shoppingparadis och man kan hitta fynd av det mesta. Den som söker kuriosa och souvenirer får svårt att välja bland allt! Priserna är lägst på marknader och i privata affärer. Där kan man också pruta. Större varuhus går också att pruta i om de inte är statligt ägda. I varuhusen och fabriksbutiker är utbudet ofta imponerande stort och i regel av kontrollerad, hög kvalité. Den som handlar antikviteter måste se till att varan har en röd lackstämpel som bevis på att den får föras ut ur Kina. Spara kvittot om du handlar något dyrbart.

Kontrollera alltid kvaliteten så att ingenting är trasigt eller sprucket (t.ex. sömmar, en dragkedja, undersidan på en vas). I småbutiker och marknader måste man vara extra noga. Se även till att rätt vara packas ned så att du inte blir besviken senare när du upptäcker att tröjan du köpte bytts ut mot en som är två storlekar för liten. Om du handlar på marknader eller av gatuförsäljare måste du kontrollera att du får tillbaka rätt summa och rätt sorts sedlar!

Populära och prisvärda varor är exempelvis tyger (särskilt sidentyg = ”silk” på engelska), cloisonnéarbeten, lackarbeten, målningar, mattor, kläder, jade, pärlor, sportprodukter, naturmediciner, té, porslin, smycken, bälten, ätpinnar, lapptäcken, kvalitetsfiltar, klockor, kalligrafipenslar, avklappningar, kulramar, cykelringklockor m.m.

Vissa butiker ordnar med transport och försäkring av skrymmande föremål, t.ex. en stor matta. Vänd dig till guiden eller färdledaren om du har frågor om eventuella inköp. För våra Pekingresenärer se även programpunkterna i vårt resepaket Peking Grandios: nr 7, 8, 9, 21, 23, 33, 39, 41, 42, 47, 48 och 49.

T

Telefon

På samtliga hotellrum finns telefon. Man betalar sina samtal vid utcheckningen och priset ligger i ungefär samma nivå som på svenska hotell. För att ringa billigt under resan, till vänner hemma i Sverige, kan man skaffa ett telefonkort, tex Lycatel/ASIA och lämna hemma. Ring sedan hem från hotellet och uppge hotellets telefonnummer, samt rumsnummer ni bor på. Därefter kan hemmavarande ringa och vid hotellväxeln begära rumsnumret. Kostnaden är ca 20-25 öre per minut.

 

Det går utmärkt att använda mobiltelefon på de flesta platser som vi besöker under våra rundresor. Telia, Comviq och Europolitan fungerar för det mesta bra. Kineserna använder själva mobiltelefon i ökande utsträckning. Varje år ökar antalet mobiltelefoner med ca. 50 miljoner i Kina.

Tull

Vid ankomst till Kina får man numera medtaga kinesisk valuta. 400 cigaretter och två flaskor 75cl sprit får fritt införas per person. (Högst 2 flaskor/resväska!) Det är däremot förbjudet att införa skrifter med pornografiskt innehåll eller med politisk kritik av det kinesiska statsskicket. Den som reser med gruppvisum måste gå genom tullkontrollen tillsammans med sin grupp både vid ankomsten till Kina och vid hemresan.

Turist i Kina

Kom ihåg att Kina fortfarande är ett U-land. Trots att det i alla större städer finns allt vi är vana vid lever nästan hela Kinas befolkning under helt andra förhållanden än vi är vana vid. Även den personal som guidar och servar oss under resan har oftast låga löner, trångboddhet och ett mycket sparsamt leverne. Stora kulturella olikheter kan också ställa till problem. Det är viktigt att vi med våra ”västerländska ögon” kan försöka förstå detta. Ibland när problem uppstår gäller det att ha tålamod! Allt fungerar inte perfekt i städerna heller. Det är inte så konstigt egentligen när man betänker hur snabbt omvälvningen går. Tillsammans med våra kinesiska samarbetspartners gör vi dock allt för att resan ska gå så smidigt och problemfritt som möjligt.

Tågresor i Kina

Vi försöker alltid att inkludera en tågresa under våra rundresor till Kina. Det är en upplevelse som ger många av våra resenärer en extra krydda till resan. De flesta sträckor som vi då reser på går med sk Bullet-train, höghastighetståg som går i ca 300 km i timmen. För de som reser med nattåg tex mellan Peking och Xian gäller resande i first class 4-bäddshytter (mot tillägg kan man lösa ut andra bäddar för att få en egen kupé).
På tåget: Det kan vara bra att ta med lite extra toapapper. De flesta ligger i sina kläder när man har sovvagn, möjligen tar av sig byxa och ev skjorta innan. Hytterna är för både män och kvinnor. Ta gärna rätt på tofflor som de brukar lägga under britsarna – innan ni skyfflar in era bagage under sängen. Man kan även skjuta in bagage mellan överslafarna från insidan av kupén, över gången. Kapsylöppnare brukar sitta fast under bordet. Sedan finns en termos med hetvatten samt påfyllning av hetvatten i ena änden av vagnen. Tvättrum, med som det brukar vara, tre tvätthoar. Regelbunden försäljning av dryck och diverse snacks från små vagnar som speciellt i början av resan går fram och åter. Ta gärna med er egna muggar! Det finns på tåget, men numera tar de betalt. När ni är framme vid slutstationen: Medtag biljetten och visa vid utgången. Där står sedan er lokalguide och väntar. I Xian måste man först gå en trappa ner och sedan en svag gång uppför mot utgången. Den som vill kan ta hjälp av bagagebärare som har små vagnar. De brukar vilja ha en tia per väska – ibland mer, men som alltid i Kina ska man försöka pruta.
Ni behöver ha era pass till hands under tågresan. De kontrollerar dessa på flera ställen, bl a även på tåget, men där brukar det räcka med att en av er visar sitt pass.

Reseinformation A-DReseinformation E-HReseinformation I-LReseinformation M-PReseinformation R-TReseinformation U-Ö

 • Kontakt

  Jourtel 0728 545388

  info@euroresor.se

 • Kontakt

  Euro Resor


  Uppsalavägen 173
  857 31 Sundsvall.
  Jourtel. 0728 – 54 53 88


  Svartbäcksgatan 23
  753 32 Uppsala
  Tel. 018 – 14 35 00
  Jourtel. 0728 – 54 53 88

  1A Euro Resor AB
  E-post: info@euroresor.se
  Facebook: Euro Resor
  Twitter: Euroresor
  Instagram: euroresor
  Org-nr: 556526-6359

 • Traveller Theme • Copyright © 2023 IPSI Media