Fakta om Kina

Fakta om Kina – grundfakta

Fakta om Kina: Kina är världens äldsta obrutna civilisation vars historia har kännetecknats av upprepade delningar, återföreningar och långa perioder av både fred och krig. Den politiska makten var mestadels koncentrerad hos kejsaren men under långa perioder var landet decentraliserat och uppstyckat mellan konkurrerande tjänstemän, krigsherrar, medlemmar av kejsarfamiljen och inflytelserika eunucker.

Kinas geografiska besittningar har varierat i storlek under dess historia. Särskilt från 600-talet till 1300-talet kan Kina gott och väl betraktas som världens mest avancerade civilisation. Under 1800- och 1900-talen försvagades landet av inre maktkamp, en aggressiv kolonial politik förd av först europeiska stater, och senare även av Japan. Efter ett brutalt inbördeskrig gick kommunisterna segrande ur maktkampen och upprättade Folkrepubliken Kina på fastlandet, samtidigt som det besegrade nationalistpartiet Kuomintang flydde till Taiwan där det upprättade en skuggregering med ett officiellt anspråk på hela Kina.

Den kinesiska befolkningen, som till allra största del består av den breda etniska folkgruppen hankineser, uppgår till över 1,3 miljarder och utgör därmed närmare en femtedel av världens befolkning. Det kinesiska språket är uppdelat i en rad olika dialekter som enas av ett gemensamt skriftspråk. Många av dessa varianter talas av kinesiska emigranter i stora delar av Europa och Nordamerika.

Källa: wikipedia

För ny, relativt pålitlig och ständigt uppdaterad fakta om Kina och andra länder,
besök gärna tex UI’s hemsida, Nationellt Kunskapscentrum om Kina eller CIA’s hemsida

Fakta om Kina – Intressant om Kina

  • Kina har 477 flygplatser (2008)
  • Kina har drygt 3240 TV-stationer och 259 FM kanaler (2009)
  • Kina har flest mobiltelefoner i världen – 547.286 miljoner st (Juli 2009). År 2022 hade antalet ökat till 1, 660 miljard
  • Kina är världens 3:e största oljekonsument och 4e största oljeimportör
  • I Kina finns endast ungefär 200 efternamn
  • Svalbon som man äter i Kina och på kinesiska restauranger kommer i regel från grottorna på ön Koh Phi Phi i Thailand
  • Före Songdynastin hade en kinesisk vecka 10 veckodagar 
  • Fakta om Kinesiska almanackan – Zodiaken

Fakta om…

Beidaihe Guangzhou GuilinHainan Hong Kong Peking Shanghai Xian Inre MongolietTibet

Klimat och väder i Kina

Vattenbuffel i solnedgång från Fakta om Kina
Vattenbuffel bild från Fakta om Kina