Fakta om Tibet

Fakta om Tibet – 西藏

Tibet, formellt Autonoma regionen Tibet är en autonom region i Folkrepubliken Kina som grundades 1965. Tibet omfattar främst den tibetanska högplatån vilken är världens största och högsta platå med en medelhöjd på cirka 4 000 meter över havet. Det landområde där majoriteten av befolkningen före 1950 var tibetaner är väsentligt större än den autonoma regionen Tibet, kanske så stort som 2,2 miljoner kvadratkilometer. Detta beroende på att kineserna delade upp Tibet i tre administrativa områden efter återtagandet: TAR (Tibets autonoma region), Qinghai och Östra Tibet (Kham), som blev en del av Sichuan. Qinghai är före detta Norra Tibet, på tibetanska Amdo.

Lhasa är provinshuvudstaden i Tibet. Dess höjd på 3 658 meter över havet gör det denna stad till den högst belägna i världen. Namnet på staden betyder ”Gudarnas palats”. Och visst har staden ett palats, Potala som var Dalai Lhamas hemvist. Lhasa är för de tibetanska buddhisterna vad Mekka är för muslimerna och Potalapalatset är deras Kaaba.

Euro Resor har flera resealternativ till Tibet som du kan läsa mer om i länkarna till höger. Det går även att ordna individuella och skräddarsydda arrangemang. För närvarande gäller dock regeln att man måste åka in och ut i Tibet tillsammans med en guide.

VIKTIGT: Pga den höga höjden bör du som har sjukdomar eller hjärtproblem uppsöka din läkare för ett utlåtande innan du reser till Tibet. Alla våra resor till höga altituder är dock noggrant planerade med tanke på säkerhet/trygghet/hälsa och med expertkunskap om höga höjder.