Afrika – Kenya Boka din safariresa här

Bildspel: 16 bilder från Safariresor till Kenya

Safariresor till Kenya – introduktion

Kenya i hjärtat av Afrika är ett av Afrikas mest utvecklade länder. Samtidigt som städer moderniseras, skolorna och hälsovården blir allt bättre satsar man stora resurser på bevarandet av Wild Life. I Kenya finns ett rikt naturliv med fantastiska områden för safari, exempelvis i sydvästra Kenya ligger de norra delarna av det väldiga Serengeti där djuren vandrar fram och åter efter säsongens växlingar.

Du som söker äventyr, Wild Life och Upplevelseresor

kommer att bli begeistrad av det mäktiga naturlivet i dessa områden! Kenyas natur med vidsträckta och geografiskt varierande områden är oerhört fascinerande. Flora- och Fauna (djur- och växtliv) är extremt varierande och intressant. Välj bland 2 olika safariäventyr i vildmark under Kenyaresorna!

A: Resan Lake Nakuru-Olpejeta Sweetwaters-Samburu-Masai Mara
9 dagar

med Safari i centrala Afrika i Nationalparkerna och reservaten Lake Nakuru, Olpejeta, Samburu och norra Serengeti / Masai Mara

Reseprogram dag för dag, Kenya A, som PDF: Program Kenya A

Läs mer: Program Kenya A:

[spoiler]Reseprogram Dag för dag

(F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)

Kenya A, Lake Nakuru-Olpejeta Sweetwaters-Samburu-Masai Mara

9 dagar safari i centrala Afrika, Kenya A

Smärre justeringar kan förekomma i programupplägg och hotellalternativ. Vår strävan är att eventuella förändringarna i så fall är av likvärdig eller ännu högre kvalité än i ursprungsprogrammet.

2017+2018 (9 dagar) – (F, L, M)= Frukost, Lunch, Middag

Dag 1. Arlanda – Nairobi – Lake Nakuru (L, M)
Ankomst till Nairobi
Gruppen träffas och välkomnas. Vi får en kort introduktion av landet och Nairobi med guidad sightseeing. Vår guide ger oss en briefing om Lake Nakuru och vad vi kan få se under de första utflykterna. Under färden mot Lake Nakuru stannar vi till vid en utsiktsplats med härlig vy över naturlandskapet. Väl framme börjar vi genast med våra safariäventyr och ger oss ut i parken för att söka upp Noshörning, Rothschild-giraffer (även kallad Uganda-giraff), Vattenbockar, Leoparder och andra djurarter som är vanliga här.
Lunchen får vi avnjuta på Lake Nakuru Lodge innan vi fortsätter vår sk Game Drive ytterligare cirka två timmar innan det blir dags för middag.
På eftermiddagarna färgas sjöns stränder praktfullt rosa av tusentals Flamingos. Vi övernattar i Lake Nakuru Lodge

Dag 2. Lake Nakuru – Olpejeta (F, L, M)
Hela dagen far vi runt med erfarna spårare för att få uppleva vilda djur i vild natur. Denna park är en av bara fyra privat skyddade områden i Kenya. Övriga står under statligt skydd. Här i Olpejeta finns alla ”Big Five” – elefant, noshörning, lejon, buffel och leopard. Djuren lever tätare än i någon annan Kenyansk nationalpark, vilket gör det lättare att spåra upp och hitta dem. I Olpejetareservatet finns Östafrikas största naturliga kyrkogård för den svarta noshörningen. Här finns även den enda schimpanskyrkogården i Kenya, och den är även skyddad plats för ett stort antal sällsynta och utrotningshotade arter.

Lake Nakuru Lodge ligger de centrala delarna av det 55000 ha stora naturskyddsområdet Olpejeta, som i sin tur ligger på Laikipia-slätterna 17 kilometer bort ligger huvudorten Nanyuki med sina 50000 invånare.
Efter dagens äventyr bjuds vi på middag och övernattar i Sweetwaters Tented Camp, Olpejeta.

Dag 3. Olpejeta (F, L, M)
Helpension på Sweetwaters och vi varvar avkoppling med spännande Game drives hela dagen
Övernattning på Sweetwaters Tented Camp

Dag 4. Olpejeta – Samburu National Reserve (F, L, M)
Efter frukost på Sweetwater åker vi vidare mot Samburu Nationalpark dit vi kommer fram på förmiddagen. Vi gör oss hemmastadda på campen innan lunchen och sedan är det dags för en safaritur. Lagom till middagen återvänder vi. Övernattning på Samburu Intrepids Camp.

Dag 5. Samburu National Reserve (F, L, M)
Heldag med nya ”Game drives”.
Vid stranden av Uaso Nyiro River i hjärtat av Samburu National Reserve, har Samburu Intrepids ett unikt perspektiv över en av Afrikas mest berömda vildmarker. Campens läge djupt inne i reservatet garanterar närkontakt med områdets lokala djurliv, inklusive elefant, lejon, leopard och Samburus berömda ”unika fem” – den sällsynta retikulerade giraffen, den långhalsade gerenukantilopen, somalisk struts, grevysebra och den majestätiska Östafrikanska oryxen (vetenskapligt benämnd; Beisas Oryx).

Nya forskningsrön från 2016, ur feber.se/vetenskap: ”tvärt emot vad man tidigare trott så är inte giraffer en djurart utan girafferna går att dela upp i fyra olika arter.
Arterna har fått namnet Masai-giraffen, den retikulerade giraffen, den södra giraffen samt den norra giraffen. Rent genetiskt sett så ska det skilja lika mycket mellan arterna som det till exempel gör mellan en brunbjörn och en isbjörn. Axel Janke som är professor på tyska Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centre säger om upptäckten:
`We were very surprised ourselves. We didn’t expect to find species.`
För det mesta återfinns de olika giraffarterna i olika geografiska regioner men forskarna skriver att även där vissa arter lever sida vid sida, som till exempel på savannen i Masai Mara, så verkar det inte om om de olika arterna parar sig med varandra.”

(Fakta: Giraffgasell, gerenuk eller giraffantilop är en antilop som tillhör underfamiljen gasellantiloper och som man hittar i östra Afrika, i det område som brukar kallas Afrikas horn. Namnet gerenuk är somaliska och betyder ”giraff-halsad”)

Denna lyxiga tältcamp erbjuder 27 moderna tälthus med privat utsikt över de vackra och vilda flodbankerna. De rymliga tälthusen skryter med det allra senaste inom lyxig naturcamping: Mjuka himmelssängar, snygga mahognyskåp och skrivbord och eget badrum med ångbastu. Badrummen erbjuder även dubbla handfat, spoltoaletter och uttag för rakapparater samt batteriladdning.

På grund av det varma klimatet är Samburu Intrepids offentliga områden alla palmtäckta för att ge skugga och öppna på sidorna, uppbyggda på stolpar för att få svalkande vind från flodens bris. Den stora matsalen har 60 sittplatser och leder ut mot en utomhusterrass, där frukostbuffé och lunch serveras tillsammans med en underbar utsikt över floden.
Övernattning på Samburu Intrepids Camp.

Dag 6. Samburu National Reserve – Masai Mara (F, L, M)
Efter morgonens frukost på campen kör vi iväg mot den lokala flygplatsen för vår flight till Masai Mara. Vi ger oss ut på spaning så snart vi har gjort oss hemmastadda. I Masai Mara finns stora besättningar av betesdjur, svartmanade lejon, leoparder, geparder och ett stort antal elefanter. Dessutom är ett stort antal fåglar och andra djur frekventa i Maras trädfläckiga gräsmarker. Det finns flera områden med stora samlingar av flodhästar och krokodilpopulationer i den eroderade Mara-flodens krökningar. Vissa av Mara-krokodilerna blir upp till 4,5 m långa. Vi återvänder till campen i tid för att njuta av solnedgången sk ”sundowners” och för att äta middag. Övernattning i Mara camp.

Dag 7. Masai Mara (F, L, M)
Efter frukosten fortsätter vi med nya Game drives i Mara.
Masai Mara ligger i hjärtat av Afrikas stora slätter, tar vid när de stora hjordarna vandrar över gränsen från Tanzania (Serengeti) till Kenya (Masai Mara). Området består av 1,672 kvadratkilometer oförstörd vildmark.

Masai Mara anses erbjuda de allra bästa Safariupplevelserna och fågelskådningarna, inte bara i Kenya, utan faktiskt överallt i Afrika. I synnerhet under september, oktober, november och ibland en bit in i december, när hjordarna drar igenom slättlandskapen i Mara, bjuds det som mest på minnesvärda upplevelser. Vyerna över de vida gräslandskapen är överväldigande. De pryds med akacieträd och småskogar och genomströmmas av flodådror. Man glömmer nästan bort att ta kort. Masai Mara växlar under året som i ett kalejdoskop av färg och liv
Här förekommer alla ”Big Five”, tillsammans med vandrande gräsätare och hundratals andra arter, från det snabbaste djuret på jorden, geparden till krokodiler och storslagna rovfåglar. Övernattning i Mara camp.

Dag 8 Masai Mara – Nairobi (F)
Runt halv sju på morgonkvisten kliver vi upp för en sista Game drive i Masai Marareservatet. Sedan åker vi tillbaka till campen för att äta frukost innan det blir dags för transfer till den lokala flygplatsen Olkiombo. Vi flyger till Nairobi och får sedan transfer till vårt hotell. Egen tid till att utforska Nairobi och testa någon av de många finfina restauranger som lockar. Övernattning i Nairobi.

Dag 9 Nairobi (F*,*L)
Frukost eventuellt som frukostbox, beroende av tid för flight hem.
Transfer till Jomo Kenyatta International Airport för resan hem till Sverige. *Lunch troligen på planet.

Tillägg med extradagar i Nairobi eller med Sol och bad i Diani alternativt i Nyali: Kontakta Euro Resor för information.

© EURO RESOR
[/spoiler]

Det andra av 2 olika safariäventyr i vildmark med Euro resor till Kenya är paket B:

B: Kenyaresan Nairobi, Samburu, Lake Nakuru, Masai Mara
8 dagar

med Safari i centrala Afrika i Nationalparkerna och reservaten Samburu, Lake Nakuru och norra Serengeti / Masai Mara

Reseprogram dag för dag, Kenya B, som PDF: Program Kenya B

Läs mer: Program Kenya B:

[spoiler]Reseprogram Dag för dag

(F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)

Kenya B, Nairobi, Samburu, Lake Nakuru, Masai Mara

8 dagar safari i centralafrika, Kenya B

Smärre justeringar kan förekomma i programupplägg och hotellalternativ. Vår strävan är att eventuella förändringarna i så fall är av likvärdig eller ännu högre kvalité än i ursprungsprogrammet.
2017+2018 (8 dagar) Kenya B: Nairobi, Samburu, Lake Nakuru, Masai Mara
– (F, L, M)= Frukost, Lunch, Middag

Dag 1. Arlanda – Nairobi (*F)
*Frukost på planet. Ankomst till Nairobi
Egen transfer till hotellet. Dagen tillbringas på egen hand för att utforska Kenyas huvudstad.

Dag 2. Nairobi – Samburu National Reserve (F, L, M)
Strax efter en tidig frukost på hotellet kommer vår guide och möter upp. Vi checkar ut och ger oss iväg rätt ut mot spännande äventyr i vildmarken. Vår guide ger oss information under färden norrut mot vår första anhalt: Nationalparken Samburu. Färden tar vanligen lite mer än sex timmar, men vi gör vid behov korta stopp efter vägen. Vi tar den västra vägen, A2 runt Mount Kenya och om vi har vädrets makter på vår sida så kan vi se och ta bilder av toppen – 5199 möh. Toppen är den näst högsta i Afrika, efter Mt Kilimanjaro som med sina 5895 m höjd är 696 m högre. Via Archers post åker vi in mot vår camp, på ganska knöliga vägar. Väl framme väntar Lunch och sedan ger vi oss ut på vår första Game Drive. Sent på eftermiddagen vänder vi åter mot vår Camp för en välsmakande middag. Övernattning i Samburu Intrepids Camp.

Dag 3. Samburu National Reserve (F, L, M)
Heldag med nya exkursioner av Wild life i Samburu.
Vid stranden av Uaso Nyiro River i hjärtat av Samburu National Reserve, har Samburu Intrepids ett unikt perspektiv över en av Afrikas mest berömda vildmarker. Campens läge djupt inne i reservatet garanterar närkontakt med områdets lokala djurliv, inklusive elefant, lejon, leopard och Samburus berömda ”unika fem” – den sällsynta retikulerade giraffen, den långhalsade gerenukantilopen, somalisk struts, grevysebra och den majestätiska Östafrikanska oryxen (vetenskapligt benämnd; Beisas Oryx).

Nya forskningsrön från 2016, ur feber.se/vetenskap:” tvärt emot vad man tidigare trott så är inte giraffer en djurart utan girafferna går att dela upp i fyra olika arter.
Arterna har fått namnet Masai-giraffen, den retikulerade giraffen, den södra giraffen samt den norra giraffen. Rent genetiskt sett så ska det skilja lika mycket mellan arterna som det till exempel gör mellan en brunbjörn och en isbjörn. Axel Janke som är professor på tyska Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centre säger om upptäckten:
”We were very surprised ourselves. We didn’t expect to find species.”
För det mesta återfinns de olika giraffarterna i olika geografiska regioner men forskarna skriver att även där vissa arter lever sida vid sida, som till exempel på savannen i Masai Mara, så verkar det inte om om de olika arterna parar sig med varandra.”

(Giraffgasell, gerenuk eller giraffantilop är en antilop som tillhör underfamiljen gasellantiloper och som man hittar i östra Afrika, i det område som brukar kallas Afrikas horn. Namnet gerenuk är somaliska och betyder ”giraff-halsad”)

Denna lyxiga tältcamp erbjuder 27 moderna tälthus med privat utsikt över de vackra och vilda flodbankerna. De rymliga tälthusen skryter med det allra senaste inom lyxig naturcamping: Mjuka himmelssängar, snygga mahognyskåp och skrivbord och eget badrum med ångbastu. Badrummen erbjuder även dubbla handfat, spoltoaletter och uttag för rakapparater samt batteriladdning.

På grund av det varma klimatet är Samburu Intrepids offentliga områden alla palmtäckta för att ge skugga och öppna på sidorna, uppbyggda på stolpar för att få svalkande vind från flodens bris. Den stora matsalen har 60 sittplatser och leder ut mot en utomhusterrass, där frukostbuffé och lunch serveras tillsammans med en underbar utsikt över floden.
Övernattning på Samburu Intrepids Camp.

Dag 4. Samburu – Lake Nakuru (F, L, M)
Efter en tidig frukost bär det iväg mot Lake Nakuru National Park. Så fort vi är framme och fått i oss en välbehövlig lunch åker vi iväg in i nationalparken för att få uppleva det fantastiska djurlivet med bland annat Noshörning, Rothschild-giraffer (även kallad Uganda-giraff), Vattenbockar, Leoparder och andra djurarter.
Sedan blir det dags för middag. På eftermiddagarna färgas sjöns stränder praktfullt rosa av tusentals Flamingos på jakt efter föda. Vi övernattar i Lake Nakuru Lodge

Dag 5. Lake Nakuru – Maasai Mara (F, L, M)
Efter en tidig frukost tar vi farväl och åker mot Masai Mara, vid Serengeti och gränsen till Tanzania. Vi beräknas vara framme lagom till lunch. Därefter ger vi oss iväg i ett hänförande vackert naturlandskap. Naturen pryds med akacieträd och småskogar och genomströmmas av flodådror. Masai Mara växlar under året som i ett kalejdoskop av färg och liv. I Masai Mara finns stora besättningar av betesdjur, svartmanade lejon, leoparder, geparder och ett stort antal elefanter. Dessutom är ett stort antal fåglar och andra djur frekventa i Maras trädfläckiga gräsmarker. Det finns flera områden med stora samlingar av flodhästar och krokodilpopulationer i den eroderade Mara-flodens krökningar. Vissa av Mara-krokodilerna blir upp till 4,5 m långa.

Här finns troligen det enda område i Kenya där djurlivet är lika rikt som under 1800-talet och som hänför besökaren med ett påtagligt överflöd. Den som glömt ladda kameran kommer att ångra sig….
Masai Mara som ligger i hjärtat av Afrikas stora slätter, tar vid när de stora hjordarna vandrar över gränsen från Tanzania (Serengeti) till Kenya (Masai Mara). Området består av 1,672 kvadratkilometer oförstörd vildmark.

Masai Mara anses erbjuda de allra bästa Safariupplevelserna och fågelskådningarna, inte bara i Kenya, men överallt i Afrika. I synnerhet under september, oktober, november och ibland en bit in i december, när hjordarna drar igenom slättlandskapen i Mara, bjuds det som mest på minnesvärda upplevelser. Här förekommer alla ”Big Five”, tillsammans med vandrande gräsätare och hundratals andra arter, från det snabbaste djuret på jorden, geparden till krokodiler och storslagna rovfåglar.

Övernattning i Mara camp, Mara Intrepids. Campen ligger vid en krökning av Talekfloden, perfekt i centrum av alla fyra områden för Game drives i Masai Maras ekosystem. En liten bit bort ligger en passage av Marafloden där cirka 2,5 miljoner gnuer, gaseller och zebror med livet som insats passerar norrut under juli och augusti. Vanligen når de fram till milsvida och frodiga betesområden under september. Lagom till oktober rör sig hjordarna söderut igen, ner mot Serengeti.

Dag 6. Masai Mara (F, L, M)
De morgonpigga följer med på en Game drive innan frukost. Tidiga morgnar kan bjuda på de mest oväntade upplevelserna. Hela dagen ägnas åt detta naturparadis i Mara!
Vi återvänder till campen i tid för att njuta av solnedgången sk ”sundowners” och för att äta middag.

Övernattning i Mara Intrepids camp.
30 lyxiga tält är brett spridda över flodplatsen för att garantera gästerna lugn och ro och eget privatliv. Tälten är inredda i klassisk afrikansk safaristil med stora himmelssängar och snygga reproduktionsmöbler. De är utrustade med moderna badrum med varma duschar, spoltoaletter och alla moderna bekvämligheter. Varje tält är placerat på en skuggig plätt med härlig utsikt över flodbankarna dit ett stort antal djur kommer för att dricka.
Mara Intrepids är indelad i fyra distinkta områden, vart och ett med sitt eget uteserveringsområde och ”mässtält” där privata måltider och annat kan ordnas.
Middagarna serveras vanligtvis i en stor matsal under ett traditionellt stråtak, medan frukost och lunch är på en lugn terrass vid poolen intill floden. Huvudbaren har utsikt över en hängbro. Vid baren finns ett fullt utrustat konferensrum, där våra Maasai-bybor visar upp kvällsshower, med bildvisning från den lokala kulturen och vilda djur – och där företagskoncerner kan njuta av en plats med ”buskaffär”.

Dag 7 Masai Mara – Nairobi (F)
Runt halv sju på morgonkvisten kliver vi upp för en sista Game drive i Masai Marareservatet. Sedan åker vi tillbaka till campen för att äta frukost innan det blir dags för transfer till den lokala flygplatsen Olkiombo. Vi flyger till Nairobi och får sedan transfer till vårt hotell. Egen tid till att utforska Nairobi och testa någon av de många finfina restauranger som lockar. Övernattning i Nairobi.

Dag 8 Nairobi (F*,*L)
Frukost eventuellt som frukostbox, beroende av tid för flight hem.
Transfer till Jomo Kenyatta International Airport för resan hem till Sverige. *Lunch troligen på planet.

© EURO RESOR
[/spoiler]

Kolla och lyssna på traditionell folkmusik från Kenya

Kenya

är, trots en kvarhängande korruption och vissa återkommande bakslag, ett av de mest framgångsrika länderna i Afrika beträffande demokratisering, samhällsinsyn och maktdelning. BNP växer med ca 6% per år och trots en massarbetslöshet framförallt bland den stora andelen unga, så får människorna allt bättre levnadsvillkor. Ungefär 75% av befolkningen lever av jordbruksskötsel och endast 7% arbetar inom industrin. Turismen håller på att hämta fart och det betyder mycket för vissa delar av Kenya. Euro Resor ser till att mesta möjliga av våra beställningar gynnar lokalbefolkningen, för en stabil och miljömässigt hållbar utveckling.

Engelska och Swahili är de officiella språken och en betydande majoritet av befolkningen är troende kristna (83%).  De största etniska folkgrupperna är Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6% och Meru 6%. 

 

Vi servar våra resenärer före, under och efter resan. Erfarna och engagerade guider/reseledare ser till att du får ut det mesta och bästa av din resa

☺Pris för Kenya A, 9 dagar, från 21888:-

☺Pris för Kenya B, 8 dagar, från 14983:-

 

Ingår, ingår ej, i priset för
Kenya A och B:

Ingår _ i Kenya A och Kenya B:

*Alla måltider enligt Programmet
*Alla aktiviteter och utflykter enligt Programmet
*Del i dubbelrum efter eget val av boende enligt Programmet
*Alla marktransporter enligt Programmet
*Engelsktalande Guide, Svensktalande och Swahilitalande för grupper om minst 15 personer eller på begäran mot tillägg
*Naturskyddsavgifter, avgifter för extra aktiviteter samt Parkavgifter

Ingår ej _ i Kenya A och Kenya B:

*Internationellt flyg och eventuell flygplatsavgift
*Personliga försäkringar
*Egna inköp och personliga utlägg för tex telefon, post, dryck, dricks
*Enkelrum. Fås mot enkelrumstillägg för den som önskar

Enkelrumstillägg för resan Priserna varierar efter säsong och val av boende. Kontakta Euro Resor för information

Barnrabatt 30% för barn i åldern mellan 3-12 år som reser med fullt betalande i samma rum.
Barnrabatt 20% för barn i åldern mellan 3-12 år som delar rum med ett annat barn.

Förlängning av resan:
Kontakta Euro Resor

Bagage:
Tillåten bagagevikt för inrikesflighter i ekonomiklass är 15 kg inklusive handbagage
Euro Resor rekommenderar våra resenärer att skaffa bagageförsäkring för inrikes flighter, på grund av att försenat eller bortkommet bagage inte är helt ovanligt

För marktransporterna rekommenderar vi mjuka bagage, tex ryggsäckar eller mjuka mindre väskor, eftersom det är svårt att stuva in hårda resväskor i fordonen. Maxmått är 60*43*18 cm

©EURO RESOR