Fakta om Shanghai

Shanghai är den största staden i Folkrepubliken Kina, belägen vid Changjiangs delta mot Östkinesiska havet.

Shanghai är ett av de fyra storstadsområdena i Kina som är ställda direkt under landets centrala administration i huvudstaden Peking. Centrala Shanghai hade 8 023 001 invånare vid folkräkningen 2000. Hela kommunen hade 18 670 000 invånare år 2007 och idag 2016 över 23 miljoner invånare.

Invånarna i Shanghai åtnjuter en relativt hög levnadsstandard i jämförelse med invånarna i de flesta andra av Folkrepubliken Kinas städer. Stadens centrala delar genomkorsas av massiva trafikleder i flera plan över marknivån. Shanghais hamn är den viktigaste i Kina. Stadens namn betyder ”att beträda havet”.

Shanghai omnämns i kinesiska historiska källor som en lokalt viktig handelsort redan på Song- och Yuandynastin. Vid Mingdynastins början lär den ha haft en befolkning på närmare 300 000 personer, ett otal kringliggande småorter inkluderade. Ofta brukar man säga att dagens Shanghai grundades år 1553, då en stadsmur byggdes runt själva stadskärnan, som skydd mot pirater. De flesta invånarna livnärde sig vid denna tid antingen på handel eller fiske. Shanghai började uppleva ett ekonomiskt uppsving i slutet på 1700-talet och hade i början av det påföljande seklet fått ett rykte om sig som en handelsmetropol av växande betydelse och med ett strategiskt läge vid Huangpufloden, en biflod till den mäktiga Yangtzefloden.

Källa: Wikipedia och Euro Resor

Ett av våra fyrstjärniga standardhotell, Jian guo hotell, ligger vid populära shoppingstråk:


Visa större karta

Om att resa till Shanghai

Vill du resa till Shanghai finns många alternativ. Flera av våra gruppresor erbjuder det bästa av Shanghai. Vill du resa på egen hand finns fler olika alternativa bolag, Air China genom Peking, eller med Finnair, KLM eller Air France.

Tveka inte att kontakta Euro Resor om flygbiljetter och om våra hotell med lägsta pris-garanti!

Shanghai – Resetips!

 

Restauranger

Några av de bästa restauranggatorna i Shanghai är Huanghe Lu och Zhapu Lu och gatorna i närheten av Bunden. Nattmarknaden på Yunnan Lu, mindre än en km väster om Bunden, är värt ett besök. Billiga matställen finns det gott om på bakgatorna i dessa kvarter.

Nöjen

Shanghai är en stad med en uppsjö av nöjesutbud. Här finns allt från klassisk symfonimusik, jazz, rockmusik, akrobatik i absolut världsklass, teatrar, biografer, restauranger och pubar. Ett tips till den som söker lite billigare ställen är att bege sig till Wujiaochang, i nordöstra delen. Där finns till låga priser ett rikt utbud av restauranger, diskotek, té-hus, barer och givetvis även… McDonalds. Men i dessa trakter är KFC (den amerikanska kycklingkedjan) faktiskt mer populär än hamburgaren.

Kommunikationer

Snabbast och renast tar man sig fram med tunnelbanan. Liksom i Peking finns engelsk text och utrop av stationerna på engelska. Vill man trängas ska man ta en vanlig lokalbuss. (Se dock upp för ficktjuvar). Räkna inte med att kunna göra dig förstådd på engelska. Lokalbussar (i Shanghai är de flesta faktiskt av märket Volvo) är visserligen ett billigt alternativ för den som vill uppleva gatutrafiken, men de flesta föredrar i så fall taxi som håller en prisnivå som i Peking. Den som tycker om spänning (=risker i trafiken) kan sätta sig i en trehjulig taxicykel. Dessa är dock ganska dyra, särskilt för turister från väst. Gör upp om priset i förväg.

Klimat & väder i Shanghai

Månad

Genomsnittlig temperatur oC

Nederbörd

(mm)

Antal regndagar
per månad

Mini temp
per dygn

Max temp
per dygn

Jan

0.5

7.7

39

9

Feb

1.5

8.6

59

10

Mar

5.1

12.7

81

13

Apr

10.6

18.6

102

13

May

15.7

23.5

115

13

Jun

20.3

27.2

152

14

Jul

24.8

31.6

128

12

Aug

24.7

31.5

133

10

Sep

20.5

27.2

156

12

Oct

14.7

22.3

61

9

Nov

8.6

16.7

51

8

Dec

2.4

10.6

35

7

Obs!:

  • Uppgifterna kommer från China Meteorological Administration.
  • “Genomsnittet” för högsta respektive lägsta temperatur baseras på en trettioårsperiod, från 1961-1990.
  • Graden för högsta temperatur är därför lägre än de högsta graderna du kan förvänta dig på plats under samma period.
  • Antal regndagar” inkluderar all nederbörd så som snödagar.