Det Magiska Prag

Upplev Prag i Europas hjärta!
Prag är en av de vackraste av Europas alla städer, här finns fantastiska historiska byggnader, gröna parker och genom staden rinner floden Moldau (Vltva). I storlek är Prag ungefär som Stockholm och är en levande kulturstad med konserter, museer, restauranger och ett nattliv som snarare är i paritet med Europas storstäder.
Här finns historia från det tjeckiska folkets första bosättningar på 700-talet, Tycho Brahes
astronomiska observationer och svenskarnas plundring av staden på 1500- och 1600-talet fram till den nazistiska och kommunistiska ockupationen. Det finns sägner och berättelser som ingen annan europeisk stad har; med vattenandarna i floden och Golem som vandrar genom gränderna ter sig berättelserna om spöken och alkemister nästan normala.

Prag är en centraleuropeisk stad som ligger längre västerut än Wien och längre söderut än Bryssel. Karls universitetet i Prag är det tredje äldsta i världen. Kungar, kompositörer, konspiratörer och all sorts lärda män och kvinnor har flockats till denna stad. De tysk-romerska kejsarna Karl IV och
Rudolf II hade Prag som huvudstad. Einstein var här ett kort tag vid det tyska universitetet, och det är inte omöjligt att Lenin var här ungefär samtidigt. För Mozart var Prag den stad han föredrog framför Wien.

Här finns det utmärkta transportmöjligheter med tunnelbana, spårvagnar och bussar. Prag är en fantastisk stad att promenera i, med underbar utsikt över stadens alla spiror från de olika höjderna;
och det finns gott om caféer, pubar och restauranger där man kan vila ett tag innan man fortsätter.
Du kan ta en tur på floden med båt, besöka Europas största slott Pragborgen, eller gå på en konsert.
Även om utbudet är stort är allt väldigt centralt beläget och det är lätt att ta sig mellan sevärdheter, shopping och vårt hotell.

Guide och Ciceron på vår resa är Fil. Dr. Per Johan Råsmark, som bott flera år i Prag under sin akademiska karriär och numera är baserad i Uppsala. Till vardags föreläser Per Johan om skillnaden mellan god och dålig vetenskap och förevisar hur vi människor kan missta oss om verkligheten. Han har medverkat i kanal 5s ”Fenomen – med Uri Geller” och är hedersmedlem i en av Prags äldsta trolleriföreningar. Med sin breda kompetens gör han denna mångfasetterade stad rättvisa genom att kunna dra paralleller till olika kunskapsområden.