Klimat och väder i Kina

Kina

Vilket väder är det i Kina så här års? Det är en fråga vi får ibland av våra resenärer. Och det är en omöjlig fråga att besvara kortfattat.

Kina är geografiskt ett jätteland som kan jämföras med USA i storlek. Ännu något större än så är Kina, men mindre än hela Nordamerika. Ytan är nästan 21 gånger större än Sveriges yta. Kina sträcker sig därför över flera olika klimatzoner, från klimat som liknar vårt eget klimat och norra Europa i de mest nordliga delarna av Kina, tempererat klimat i norra och mellersta Kina, subtropiskt till tropiskt klimat i södra Kina. Generellt sett har Kina 4 årstider och detta är tydligast i norra och mellersta Kina. Även höjdskillnader samt inlands- respektive kustklimat påverkar temperaturerna och ger Kina stor variation av klimat.

Även inom till synes mindre områden finns därför stora skillnader. Turpan i nordvästra Kina kan ha sommartemperaturer som närmar sig femtio grader. Där ligger jordens näst djupaste landsänka vilket dramatiskt påverkar temperaturens växlingar. I Urumqi, som på kartan inte ser ut att ligga långt därifrån, är det inte ovanligt med temperaurer på minus 40 grader i januari. I sydvästra Kina däremot, finns platser där man kan säga att det är vår året runt. Och i det tropiska södra Kina är det sommar året runt och temperaturerna håller sig under dagtid i regel över 30.

Nordligaste Kina

I platser som ligger norr om Muren och i inre mongoliet kan vintrarna vara mycket stränga och temperaturen gå långt under noll. Harbin, som är av de största städerna i norra Kina, ligger vid samma breddgrad som Paris. Det allra nordligaste delarna av Kina ligger på samma breddgrad som nordtyskland.

Norra Kina

Traditionellt sett talar man om Peking som norra Kina, vilket är lite missvisande med tanke på landets storlek. Och för oss nordbor ger detta säkert felaktiga associationer. Peking, Kinas huvudstad, ligger trots allt vid samma breddgrad som Madrid och Rom. I Peking brukar vintern vara från och med december till och med slutet av februari. Temperaturen håller sig i regel runt noll på dagarna under den kallaste perioden och dagens längd gör att kylan minskas. Solen kan lysa från sextiden på morgonen i ca 12 timmar. Det är främst kvällarna och nätterna som kan upplevas riktigt kalla, särskilt under första hälften av januari då temperaturen går under noll.

Centrala Kina

I området runt Yangtzefloden som inkluderar Shanghai är somrarna heta, långa och det är hög luftfuktighet. Även i Shanghai kan temperaturen gå under noll på vintern, men vinterperioden är mycket kort. Shanghai ligger vid samma breddgrad som Kairo och Marrakesh. De temperaturmässigt bästa perioderna att resa runt i både de norra och centrala delarna av Kina är under våren och hösten, runt april och maj, samt septermber fram till och med första hälften av november.

Södra Kina

De södra delarna av Kina sträcker sig från subtropiskt till tropiskt klimat. Kunming som är provinshuvudstad i Yunnan sydvästra Kina kallas för ”den eviga vårens stad”. Där ligger temperaturen på mitten av dagen på omkring 25 grader året runt och exakt mellan 18,7-20,6 grader under 126 av årets dagar. Vintern är kort och det är framförallt nätterna som kan vara kalla. Variationen av dygnstemperaturen är i regel större än mellan säsongerna. Höjden över havet påverkar också på så sätt att ju högre altitud man kommer upp till, desto större blir temperaturskillnaden mellan dag och natt. På grund av de milda somrarna är Yunnan det perfekta sommarresmålet för de som vill resa i Kina under sommaren. I Hongkong, södra Yunnan och i den sydligaste delen av Taiwan råder tropiskt klimat med mycket varma somrar och nästan lika varma vintrar. Kanton och Hong Kong ligger vid samma breddgrad som Mexiko City. Sanya, vår badort på ön Hainan, längst i söder av Kina, ligger vid samma breddgrad som Södra Thailand och Guatemala. Ja, faktiskt något söder om Hawaii och kanske en av anledningarna till att ön Hainan kallas ”Kinas Hawaii”.

Se även vädret just nu med aktuell information från Världsmeterologiska organisationen