Fakta om Guilin

GUILIN- 桂林

Hainan är en provins i södra Kina som består av ön Hainan Dao i Sydkinesiska havet söder om Kinas kust. Ön utgör den allra minsta av Kinas alla provinser och har en yta på 33 572 km². Jämför med Sveriges minsta landskap Öland som har 1347 km² eller Gotland med sina 3140 km² – alltså mindre än en tiondel av Hainans yta.

Provinshuvudstad är Haikou. Denna ö slogs även japanerna och kineserna om under andra sino-japanska kriget (1937-1945)

Ön Hainan, som brukar kallas för Kinas svar på Hawaii har tropiskt klimat och många stränder. En populär badort är Sanya, som ligger vid den södra kusten. På bara fem år har turismen till ön ökat kraftigt, stränderna och faciliteterna har byggts ut och håller i regel mycket hög klass.
Källa: Wikipedia och Euro Resor.

Läs mer fakta om Hainan på engelska Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Guilin

 

Yalong Bay – Sanya

Avståndet mellan Peking och Sanya (Hainan) är 3451 km, men det tar bara några timmar med flyg. Det finns tre stora strandområden vid Sanya varav Yalong Bay är den bästa. Men inte nog med det – Yalong Bay är rankad som den bästa stranden på hela ön! Och här hittar du det bästa och renaste badvattnet på hela ön Hainan, just vid Yalong Bay. – Självklart ligger vårt hotell där!


Visa större karta

Hainan – kampanj!

 Res till Kina – Hainan! Just nu otroliga kampanjpriser!

Läs mer…

Sanya – utflyktsmål i och från Sanya

Fakta om Hainan

Klicka här eller på Hainankartan för full storlek

De flesta åker till Hainan för sol & bad, för att komma bort från vintern och kylan. Och visst, Huvudattraktionerna rör stränderna och vattnet. Dykning och surfing tillhör det folk åker hit för. Men Hainan har mycket mer att erbjuda än bara sol & bad.

Vi har valt Sanya och Yalong Beach för att kunna erbjuda våra kunder det bästa av Hainan! Du som vill åka till Sanya kan se mer än bara stränder. Som du ser på kartan över Hainan finns de flesta och mest intressanta utflyktsmålen just i och runtomkring Sanya!

Luhuitou-parken (Hjorten vänder på huvudet-parken/Deer-turn-head Peak Park.)

Beger du dig upp i linbanan, upp till en skulptur på höjden kan du blicka ut över staden ur fågelperspektiv. Skulpturen syns över hela staden och har blivit en symbol för Sanya. En urgammal skröna berättar att en jägare långt och länge hade jagat en hjort och hunnit upp den uppe på höjden. När han just skulle skjuta den dödande pilen, åskade det till, samtidigt som djuret vände sig om och förvandlades till en vacker flicka. Blixtförälskelse uppstod och deras barn och ättlingar bildade grunden till Sanya. Däruppe har man en vidunderlig utsikt miltals omkring. Blickar man norrut ser man Sanya Bay sträcka ut sig med en del av stadens centrum på höger sida.

Monkey Island

Nordost om Yalong Bay finns en liten halvö som är Kinas enda reservat för apor. Här finns ett tusental makaker. Man beger sig först till Xincun och därifrån åker man båt eller använder sig av linbanan till ön. Vill man lära sig mera finns ett forskningscenter. Besök helst Apornas ö på morgonen eller eftermiddagen, då det är relativt få turistgrupper där. Men se upp för tjuvar! Aporna är nyfikna och stjäl gärna intressanta saker som frukt, kameror eller kepsar. I närheten av Monkey Island finns även den gamla, fina staden Lingshui, som även den kan vara värd ett besök.

Världens ände

20 km väster om Sanyas stad ligger jordens slut. Tianya Haijiao, eller Himlens kant, är egentligen inget mer än ett par stora stenar i ett vattenbryn. Men av någon anledning har dessa stenar en enorm dragningskraft på kinesiska turister. Detta är ett oerhört populärt turistmål för kinesiska turister, och Hainans huvudattraktion för många. Därför är det nästan alltid fullt med folk som samlas kring den obligatoriska fotograferingen vid stenbumlingen med inskriptionen ”Tianya haijiao” (som betyder jordens slut, havets hörn). Stenarna finns även avbildade på den kinesiska 2-yuansedeln. Området utgörs av trevlig park, och här finner man även ett varuhus

Nanshanparken

Fyra mil nordväst om Sanya finns vad man kan kalla en buddhistisk temapark. Det är ett mycket stort område med flera tempel och en vacker park. Och framför allt finner du här världens högsta staty! Den föreställer den buddhistiska gudinnan A Ma, och är med sina 108 meter hela 16 meter högre än Frihetsgudinnan.

Hainans högländer

Vill du ta en längre resa och se kinesisk landsbygd kan man besöka Staden Tongshi som ligger ca 10 mil norr om Sanya, uppe i Hainans högländer. I område finner man de två minoritetsfolken Li och Miao. Byarna i området är rätt fattiga jämfört med kuststäderna. Här finns hotell och vandrarhem om man vill övernatta. I Tongshi finns ett museum för högländernas hantverk och minoritetskultur. Här finns Hainans högsta berg, Wuzhishan, som bjuder in till vandring genom tropiska skogar.

Fjärilsdalen

Hainan kallas ibland Fjärilarnas kungarike, eftersom det finns så många olika sorters fjärilar här. Fjärilsdalen hittar man nära Yalongbukten.

Den tropiska skogen Gan Shi Ling

Ett bra alternativ för den som tröttnat på stranden och vill se något annat. Här finns fina vandringsleder i en skog fylld av olika växter och djur. Förvänta dig inte ödsliga skogsmarker som man hittar i Sverige. Gan Shi Ling fungerar som en traditionell park och det är därför ständigt mycket människor där.

Heta källor

Fjärilar, apor, golf. Jo, det finns som du läst en hel del att hitta på, i och från, Sanya. Den enda smärre bristen kan tyckas att det inte finns några heta källor i Sanyas direkta närhet. Annars finns det gott om sådana på Hainan. För den som vill uppleva heta källor rekommenderas att bege sig till östkusten, särskilt Xinglong och ännu mer Guantang. Vattnet i dessa källor skall ha en särskilt helande effekt.

Golf

En särskild turism hittar till Hainan på grund av golfen. Hainan har totalt 20 golfbanor varav hela 6 finns runt om Sanyaområdet, en av dem i närheten av vårt hotell. Greenfee-avgifterna varierar mellan 400-850 yuan. Kontakta Euro Resor för ytterligare information om banorna.

Mat och Restauranger i Sanya

Lokala specialitéer

Sanya har några lokala maträtter som du naturligtvis inte bör missa när du väl är på plats.


Wengcheng-kyckling
kommer ursprungligen från staden Wengcheng. På vartenda hotell i Sanya hittar du restauranger som serverar denna milda rätt på kokt kyckling.

 

 

Jiaji-anka är en lokal anka som föds upp på särskilt sätt och får därigenom mycket mört kött och tunt skinn. Sådan anka kan du få serverad både ångkokt och grillad.

 

 

 

Dongshan-får kan du avnjuta i gryta, ångkokad eller  bräst, alltid lika mört och saftigt. Fåren föds upp och slaktas i staden Wanning som ligger i Dongshanbergen, därav namnet.

 

 

 

Restauranger i Sanya

Följande tips på restauranger kommer från resenärer. Tänk på att restauranger kan byta ägare och kockar. Vi kan därför inte garantera att informationen stämmer.

 

Big Daddy’s

Adress: San Ya Wan Road, Lan Hai
Sanya Bay, Hua Yuan, 2 – Qu, Retail #1 , JinJiLing Road, Sanya 572000, China

Big Daddy’s har blivit många västerlänningars favoritrestaurang. Tidigare var detta: ”Lanna Thai & The Loft Bar”. Kockarna är fortfarande Thailändare, men maten är en blandning av allt möjligt. Särskilt rekommenderas mjuka tacos med nygrillad kyckling. Möjligen de bästa drinkarna på ön och stort sortiment av importerad öl. Vad sägs om en ”Pina colada” serverad i en ananas?

 

Amazon Brazilian Barbeque

adress: Jiefang Road, 4th floor

Högst upp i ett varuhus där du för övrigt hittar McDonalds finns denna brasilianska restaurang som varit uppskattad av våra kunder. Bufféen skryter med 40 olika former av grillat kött. Kyparen kommer och drar kött från spett direkt ned i tallriken. Ät så mycket du orkar  för 68 yuan.

 

Coco Café

Adress: 7 Haihua Road, Sanya, Hainan, China, Sanya, China
tel:86 – 898- 886- 77876

Exotiska och annorlunda hamburgare är vad Coco Café har specialiserat sig på. De bästa hamburgarna i hela Kina var det någon som hävdade. Prissättningen är modest och ligger på ungefär samma nivå som McDonalds. Och så serveras det många trevliga drinkar.

 Amazon Brazilian Barbeque

 

Klimat och väder i Sanya

Månad Genomsnittlig temperatur oC Nederbörd (mm) Antal regndagar
per månad
Mini temp
per dygn
Max temp
per dygn
Jan 17 27 43 9
Feb 18 28 62 11
Mar 20 29 59 10
Apr 23 31 78 12
May 24 33 123 16
Jun 25 33 123 16
Jul 25 33 105 14
Aug 24 32 116 15
Sep 23 32 115 15
Oct 22 31 98 13
Nov 22 29 61 10
Dec 20 29 42 8

 

Obs!:

  • Uppgifterna kommer från Hainans turistmyndighet.
  • “Genomsnittet” för högsta resp lägsta temperatur baseras på en flerårsperiod.
  • Antal regndagar” inkluderar all nederbörd.