Kinaresor Shanghai Peking

.
.
.
………….
.
.
.
.
.
.

Kinaresan Shanghai Peking – bilder

Table of Contents

Kinaresor Shanghai Peking

är en mycket trevlig resa och en omvänd variant av vår uppskattade resa Vackra Kina. Som namnet

Kinaresor Shanghai Peking

skvallrar om, går våra Kinaresor Shanghai Peking bland annat till två av världens ”hetaste” städer, Shanghai och Peking. Vi besöker även de vackra vattenstäderna Suzhou och Zhouzhuang. Zhouzhuang är en riktig pärla med alla sina hus från Ming- och Qingdynastierna. Staden genomkorsas av kanaler och omges av fem sjöar. Så här inleder Willmaguide sin beskrivning av Zhouzhuang: ”Om nu Tongli är mysigt så är Zhouzhuang ännu bättre! Staden som är 900 år gammal är i sanning bland det mest pittoreska du kan finna i Kina och en riktig pärla. Allt är perfekt – de uråldriga stenbroarna, kanalerna med sitt gröna vatten, de uråldriga vitrappade husen och tehusen för att bara nämna något. Som grädde på moset /…/”. Osv

Varför välja resan ”Kinaresor Shanghai Peking”?

Vill du uppleva vindlande kanaler genom bördiga landskap och sjösystem i en värd bortom vår vardag? Uppskattar du vacker och dramatisk arkitektur? Tycker du om fantasifulla och optimalt genomtänkta trädgårdar? Då är detta Kinaresan just för dig. Förutom vårt blandade program i Peking som avslutar resan, besöker vi världsmetropolen Shanghai, Suzhou (”Österns Venedig”) och följer därifrån kejsarkanalen söderut längs kanalsystemen i det bördiga slättlandskapet till pittoreska Zhouzhuang.

Allmänt om Kinaresor Shanghai Peking:

Kinaresor Shanghai Peking

passar alla åldersgrupper och börjar i Shanghai med en tågresa med Maglev, höghastighetståget från Pudongflygplatsen, in mot Shanghais östra centrum, Pudong. Efter bara 8 minuter är vi framme och har då nosat i hastigheter runt 432 km i timmen. I Shanghai bländas man lätt av dagens toppmoderna affärs-, finans- och nöjesdistrikt.
I vattenlandskapen i Östra Kina njuter vi av de vackra odlingslandskapen, kanalsystemen och trädgårdarna. Efter de inledande dagarna i Shanghai, Suzhou och Zhouzhuang tar vi oss till Peking genom att åka snabbtåget. Till skillnad från Magleftåget (magnettåget) så går detta tåg på räls och ”bara” i ca 300 km i timmen.

Lika mycket shopping och nöje som i Shanghai ges i Peking,

Beijing

på Kinesiska. Den pulserande, historiska och händelsefyllda 25-miljonersstaden Peking, är fylld med kulturskatter. Peking som även är Kinas politiska centrum är något mindre än Shanghai till folkmängd, men trots myndigheternas försök att bromsa takten växer Peking fortfarande så det knakar.
I resan ingår två stycken fantastiska kvällsshower: Akrobatiken i Shanghai och Kinas bästa Kung-Fu-show i Peking, på Röda Teatern. På kort tid hinner vi uppleva väldigt mycket av det väldiga och kontrastfyllda jättelandet Kina.

INGA MELLANHÄNDER – Peking Shanghai säljs, liksom alla våra resor, direkt till kund

Ta en titt på våra researrangemang så ser du att du får bättre kvalité och mer – till lägre priser – med våra resor till Kina! Hur är det möjligt? Jo, vi har genom våra unika kontakter i Kina ett långt samarbete med några av de absolut bästa kinesiska researrangörerna. Vi säljer endast direkt till kund, egna resor – inga mellanhänder! Mellanskillnaden är din! Vi kan därför samtidigt höja kvaliteten på resorna och ge OSLAGBART MEST FÖR PENGARNA!

Platser vi besöker under Kinaresan Shanghai Peking

SHANGHAI – SUZHOU – ZHOUZHUANG – PEKING

Reseprogram dag för dag, Kinaresor Shanghai Peking som PDF: Program Shanghai Peking_2022

Klicka här för att se avresedatum och boka. Ps Om du använder mobilen behöver du först scrolla till längst ned och klicka på ”Visa fullständig storlek” – därefter går det att öppna undersidor.

Läs mer: Program Kinaresor Shanghai Peking dag för dag:

[spoiler]Reseprogram Dag för dag Kinaresor Shanghai Peking

(F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)

Dag 1 Shanghai Peking

Flyg till Shanghai. Avresa från Arlanda med SAS, Air China eller annat reguljärt bolag, tex Finnair{{1}}

Dag 2 Shanghai Peking (*F, L, M) Shanghai

>
*Frukost på planet.
Ankomst till Shanghai{{2}}
Vi tar Magnettåget från Internationella Flygplatsen till Pudong Central i östra Shanghai.. 432 km/h!
Transfer till vårt 5-stjärniga hotell, Sunrise on the Bund Hotel.{{3}}
Vi åker sedan till gamla och nya Chinatown{{4}}
Denna sjudande stadsdel, med sitt variationsrika folkliv, har anlagts efter klassiska förebilder av Chinatowns i väst, framförallt Chinatown i San Francisco. Alldeles intill ligger de gamla stadsdelarna som vi promenerar igenom. Men det är i det nya Chinatown som allt av intresse ligger. Här skockas kineser med turister längs de vindlande gränderna fyllda med små butiker som säljer allt mellan himmel och jord. En hel del är bara kitsch och souvenirer visserligen, men man kan hitta riktigt trevliga fynd i vissa butiker. Dessutom finns det gott om téhus och caféer.

Givetvis går vi in i den underbara

mandarinträdgården Yuyuan.

Trädgården ligger som en liten oas mitt i Shanghai och väl där inne kan man knappt tro att man befinner sig i en av världens största städer.{{5}}
Innan vi lämnar Chinatown får vi prova några av huvudsorterna av Kinesiskt té i ett Téhus.

Efter dagens äventyr väntar en välsmakande välkomstmiddag!

Dag 3 Shanghai Peking (F, L, M) Shanghai

Tianzifang.{{6}} Idag tar vi oss till kvarteren i den gamla Franska koncessionen. Frankrike var en av 8 kolonialmakter som tilltvingade sig förmåner och egna lagar efter att Kina försvagats bland annat på grund av de två sk Opiumkrigen på 1800-talet. Området som till största delen består av byggnader från 1930-talet är väldigt populärt bland västerlänningar. Populariteten beror dels på den trevliga arkitekturen med klassiska Franska influenser, men framförallt på grund av alla caféer, barer och restauranger som finns runtom i alla gränder – och inte att förglömma….. här samlas konst- litteratur och kulturintresserade från hela världen.

Till att börja med har vi idag lagt in en kort matlagningskurs

. En kinesisk kock lär oss hur man tillagar Baozi och Jiaozi, små fyllda degknyten som på engelska kallas Dumplings. Kursen föregås av ett besök till en matmarknad i området som alltså på kinesiska heter Tianzifang.
Tianzifang ger till skillnad från det närbelägna området Xintiandi en betydligt bättre känsla av original och äkthet mycket på grund av att inga omfattande rivnings- och renoveringsprojekt har förändrat stadsdelen. De få förändringar som märks sedan 1800-tal och fram till 1930-talet är snarast att en del av arkitekturen fått lite mer traditionella kinesiska influenser.

Efter lunchen tar vi en titt på Folkets Torg (Renmin){{7}} för att sedan utforska det vi hinner av Shanghais Museum.{{8}} Museet är byggt som en Mongolisk Hot Pot-gryta, sk Ding, för att hedra den Mongoliska kulturarvet som gett väsentliga avtryck i Kinas utveckling. I fyra våningar och 11 Gallerier finns här föremål som representerar huvuddelen av Kinesisk konst och konsthantverk.

Vi tar oss sedan till strandpromenaden Bunden.{{9}} Hela området har totalrenoverats och stora delar av den långa strandpromenaden täcks numer av plattor av marmor. Byggnaderna på denna sida visar med sin brokiga arkitektur tydliga spår av olika koloniala makters nyklassiska stilarter. Numera finns inte skyltarna kvar som tidigare deklarerade att ”hundar och Kineser äga icke tillträde”.

Kvällen ägnar vi åt en Båttur på den slingrande Huangpo-floden (som är en biflod till Yangtzefloden).{{10}}

Dag 4 Shanghai Peking (F, L, M) Shanghai/Suzhou/Zhouzhuang

Efter frukost går färden västerut mot de bördiga vattenlandskapen och till Suzhou. 7-miljonersstaden Suzhou kallas även ”Österns Venedig”. Vi besöker Silk Factory No 1.{{11}}

Därefter går färden söderut till Zhouzhuang

. Denna pittoreska vattenstad är en riktig pärla med alla sina hus från Ming- och Qingdynastierna. Staden genomkorsas av kanaler och omges av fem sjöar. Så här inleder Willmaguide sin beskrivning av Zhouzhuang: ”Om nu Tongli är mysigt så är Zhouzhuang ännu bättre! Staden som är 900 år gammal är i sanning bland det mest pittoreska du kan finna i Kina och en riktig pärla. Allt är perfekt – de uråldriga stenbroarna, kanalerna med sitt gröna vatten, de uråldriga vitrappade husen och tehusen för att bara nämna något. Som grädde på moset /…/” Osv.{{12}}

Innan vi beger oss tillbaka till Shanghai efter vår guidade rundtur i ”Österns Pärla” tar vi oss lite tid till att strosa runt bland gränderna i Zhouzhuang och alla dess småbutiker. Här kan man hitta riktigt unika hantverksprodukter, men även fejk och kopior vilket ju florerar på alla prutmarknader runt om i Kina.

Efter middagen är det dags för en oförglömlig upplevelse – Den världsberömda kinesiska akrobatikshowen. Något som ingen Kinaresenär borde missa…

Dag 5 Shanghai Peking (F, L, M) Shanghai/Peking

Idag åker vi upp i Shanghai World Financial Center och tar en titt ut över stan. Alla höghus och skyskrapor ser nästan ut som en äkta Norrländsk skog som breder ut sig. Mäktigt! Denna Skyskrapa har i folkmun döpts till ”Kapsylöppnaren” pga sitt utseende. Total höjd är 492 meter och utsiktsplanet för besökare, med transparent golv, ligger på 474 meters höjd vilket är det högsta i världen.

Vi tar sedan snabbtåget till Peking, Beijing som staden heter på Kinesiska. Detta tåg går till skillnad från Magnettåget med direktkontakt på räls. Inte heller går det lika fort som med Maglef, men med ca 300 km i timmen har avståndet till Peking krympt avsevärt.

Vi checkar in i vårt centralt belägna hotell – mittemot Centralstationen. Läget är verkligen perfekt, inte minst för de som kanske vill lägga till några dagar på egen hand. Du når tunnelbanan under hotellet utan att ens behöva gå ut. Snabbt, välskyltat och billigt!

Dag 6 Shanghai Peking (F, L, M) Peking

Efter dagens frukost åker vi till det väldiga tempelområdet Himmelens Tempel.{{13}} Här kan vi titta på morgongymnastik mm och kanske prova på lite själv. Därefter tar vi en guidad vandring genom området som anlades av tredje och mycket betydelsefulla Ming-kejsaren Yongle på 1420-talet.

Därefter tar vi oss mot de centralare stadsdelarna och Himmelska fridens torg – Tian An Men.{{14}} Torget är världens största torg, med sina över 44 ha. Torget som är Kinas kulturella och politiska centrum är en känd mötesplats för olika evenemang och festligheter. Här utspelades även de omdiskuterade händelserna som 1989 gav eko och protester runt hela världen. En omfattande renovering genomfördes 1999 till en kostnad av ca 100 miljoner kronor. Bl. a ersattes de gamla betongplattorna mot plattor av granit. Gräsmattor anlades efter långsidorna. Torget byter numera ständigt skepnad genom att olika utställningar sätts upp.
Vi tittar bl a på Hjältemonumentet{{15}} och på Maos mausoleum.{{16}}

Efter en liten stunds egen tid för egna utforskningar på torget så går vi under paradgatan Chang An-avenyn. På andra sidan väntar Den förbjudna staden, Kejsarens alldeles egna bostadsområde och världens idag största palatsmuseum.{{17}}

På eftermiddagen åker vi till en av Pekings mest kända prutmarknader, YaShow.{{18}} Innan vi går loss i butikerna ger Euro Resor råd och tips om hur man blir ett riktigt ”Prutproffs”. Vi lär även ut vilka tricks många av dessa säljare använder för att ”blåsa” turister på dåliga varor – eller för höga priser. Den som tar extradagar kan gärna passa på att besöka några av de andra och av turister mindre kända ställena. Se tex Efter dagens frukost åker vi till det väldiga tempelområdet Himmelens Tempel.{{13}} Här kan vi titta på morgongymnastik mm och kanske prova på lite själv. Därefter tar vi en guidad vandring genom området som anlades av tredje och mycket betydelsefulla Ming-kejsaren Yongle på 1420-talet.

Därefter tar vi oss mot de centralare stadsdelarna och Himmelska fridens torg – Tian An Men.{{14}} Torget är världens största torg, med sina över 44 ha. Torget som är Kinas kulturella och politiska centrum är en känd mötesplats för olika evenemang och festligheter. Här utspelades även de omdiskuterade händelserna som 1989 gav eko och protester runt hela världen. En omfattande renovering genomfördes 1999 till en kostnad av ca 100 miljoner kronor. Bl. a ersattes de gamla betongplattorna mot plattor av granit. Gräsmattor anlades efter långsidorna. Torget byter numera ständigt skepnad genom att olika utställningar sätts upp.
Vi tittar bl a på Hjältemonumentet{{15}} och på Maos mausoleum.{{16}}

Efter en liten stunds egen tid för egna utforskningar på torget så går vi under paradgatan Chang An-avenyn. På andra sidan väntar Den förbjudna staden, Kejsarens alldeles egna bostadsområde och världens idag största palatsmuseum.{{17}}

På eftermiddagen åker vi till en av Pekings mest kända prutmarknader, YaShow.{{18}} Innan vi går loss i butikerna ger Euro Resor råd och tips om hur man blir ett riktigt ”Prutproffs”. Vi lär även ut vilka tricks många av dessa säljare använder för att ”blåsa” turister på dåliga varor – eller för höga priser. Den som tar extradagar kan gärna passa på att besöka några av de andra och av turister mindre kända ställena. Se tex

Euro Resors Fakta om Peking; Shoppingtips

.

Efter vår välsmakande middag väntar en verkligt fin upplevelse:
Kung Fu-showen på Röda Teatern{{19}} Alla (!) våra tidigare kunder som vid test fått jämföra denna föreställning med Pekingoperan har föredragit ”The Legend of Kung Fu”.Euro Resors Fakta om Peking; Shoppingtips</h4>.

Efter vår välsmakande middag väntar en verkligt fin upplevelse:
Kung Fu-showen på Röda Teatern{{19}} Alla (!) våra tidigare kunder som vid test fått jämföra denna föreställning med Pekingoperan har föredragit ”The Legend of Kung Fu”.

Dag 7 Shanghai Peking (F, L, M) Peking

Så är det äntligen dags att besöka Kinas turistmål Nr 1: Den Kinesiska muren{{20}}
På vägen in mot stan ser vi huvudstadion för Olympiaden, det sk ”Fågelboet. Det ligger på östra sidan av den mittlinje som Peking i historisk tid planerades utifrån och som nu har förlängts till att ligga mitt i den långa breda promenadvägen. På andra sidan, den västra, ligger den berömda Vattenkuben. Det är alltså inte tillfälligheter som avgör hur Pekings stadsplanering och tillväxt sker.
18:00 Middag. Kvällen fri. Vi tipsar på förfrågan!

Dag 8 Shanghai Peking (F, L, M) Peking

Sommarpalatset{{21}} är en väldig parkanläggning som skänker oss atmosfär från kejsardömets sista dagar. Till skillnad från det vi har upplevt tidigare av Kinesisk trädgårdskonst, Pan YuYuans trädgård, är de Kejserliga trädgårdarna mycket större än Mandarinherrarnas trädgårdar. Planeringen enligt Feng Shui och det Kinesiska tänkesättet runt trädgårdars element och utseende är dock mycket lika.

Efter att ha promenerat och utforskat Sommarpalatset tar vi oss till några av Pekings kvarvarande traditionella områden, Hutongkvarter.{{22}} Vi får passande nog vila benen eftersom vi tar cykeltaxi runt området, sk Rickshaw.
Avskedsmiddag med Pekinganka.{{23}} Den mest berömda av alla rätter ur Pekings kök. På en av Pekings bästa ankrestauranger!

Dag 9 Shanghai Peking (F, *L) Peking

08:00 Bufféfrukost på hotellet.
Ca 10:00 Transfer till flygplatsen för hemresa. Samling i lobbyn. På flygplatsen tar vi farväl av vår guide och chaufför och längtar redan tillbaka

[[1]]Vi flyger reguljärt och för de flesta avgångar till Kina med Air China, CA. Flygplanen är Airbus 330-300. Planen är bekväma och servicen utmärkt! Air China är Kinas största flygbolag och har av ICAO, International Civil Aviation Organisation, tilldelats en prestigefylld utmärkelse för 45 års olycksfri verksamhet. Resan till Kina tar ca 8 och en halv timme med CA. Under resan serveras middag, förfriskningar och frukost. Vegetariska alternativ finns. När vi landar är det redan förmiddag i Shanghai och ett spännande äventyr väntar tillsammans med vår kinesiske guide som möter upp vid flygplatsen. Tiden i Kina ligger 7 timmar före svensk tid (6 timmar sommartid).[[1]]

[[2]]Vi anländer till världsstaden Shanghai, Kinas ekonomiska och kommersiella centrum. Man brukar kalla Shanghai ”Österns Paris”. De magnifika bankpalatsen längs ”Shanghais Wall Street” – ”The Bund” (Waitan) har sina motstycken endast i några få andra världsstäder. 24-miljonersstaden Shanghai är på god väg att etablera sig som hela Sydostasiens ledande handelscentrum. Vi använder moderna bussar, med luftkonditionering, bekväma säten och mjuk gång. Vår guide följer med på alla bussutflykter i Kina så att vi samtidigt får sightseeing över olika sevärdheter och intressanta områden.[[2]]

[[3]] Sunrise on the Bund blir vårt hem den närmaste tiden. Hotellet har  allt man kan begära och har varit vårt huvudalternativ i Shanghai sedan år 2011.[[3]]

[[4]]Att det västerländska inflytandet varit stort alltsedan mitten av 1800-talet märks tydligt i arkitektur, kultur och i det intensiva nöjeslivet! Ett slående exempel på att Shanghai alltid strävar efter intryck utifrån och gör det med stolthet, är när man lät bygga nya Chinatown, intill de äldre stadsdelarna vid Yuyuan-trädgården, efter modeller från västerländska Chinatowns, ffa från San Francisco. Många förleds att tro att detta är Shanghais ”riktiga” och ursprungliga Chinatown, men det är det alltså inte.[[4]]

[[5]]Yuyuan-trädgården är den enda bevarade av flera trädgårdar som skapades på 1500-talet med Suzhous trädgårdskonst som förebild. Yuyuan, Pan Yunduans mandarinträdgård, är känd som en av de allra vackraste och mest spännande i hela Kina, med sina stigar som slingrar sig fram mellan dammar, portar och paviljonger.[[5]]

[[6]]Vi brukar likna området Tianzifang vid ”ett kulturellt Silicon Valley”. Man får dock se upp med prisnivåerna som i vissa butiker drivits upp en del på grund av alla västerländska besökare.[[6]]

[[7]]Vi fortsätter sedan vår spaning i Shanghai med ett besök till Renmintorget, ”Folkets Torg”. Här pågår ständigt en uppsjö av olika aktiviteter: Taiji, dans, qigong, motionslöpare, musik och sång, kortspel, svärdfäktning, mängder med burfåglar som ”luftas” mm mm.[[7]]

[[8]]I Shanghai Museum finns från historisk tid Bronsarbeten, Keramik, Skulpturer, Myntsamlingar, Målningar och Kalligrafi, Jadesniderier, Möbler från Ming- och Qing-dynastierna. Kinas rika kulturskatter består av en smältdegel av intryck från alla nationella minoriteter och även från andra länder. Kina var ett av världens första länder att använda mynt. Här vittnar ca 7000 mynt i Museets samling om kulturutbyten och handelskontakter mellan olika folk.[[8]]

[[9]]På andra sidan Huangpufloden ser vi den ståtliga Oriental Pearl Tower, som med sina 468 m är världens tredje högsta TV-torn. Där ligger även Shanghais Financial Center( som vi i övermorgon ska åka upp i), Jinmao Tower, samt den nyaste Jätteskyskrapan Shanghai Tower som sträcker sig 632 meter över markytan. Området heter Pudong och är det snabbast växande området i Shanghai sedan reformpolitiken inleddes på allvar runt 1990 (genom den tidigare ledaren Deng Xiaoping).[[9]]

[[10]]Vi färdas rakt genom Shanghais centrala delar med de vackert upplysta siluetterna. På ena sidan kolonial västerländsk stil – på andra sidan de hypermoderna byggnaderna i Pudongområdet.[[10]]

[[11]]Kanalstaden Suzhou är känd för sina High Teck-områden, men än mer för sina vackra Mandarinträdgårdar, samt sitt Siden och sitt Broderi i absolut världsklass.[[11]]

[[12]]Ja, det är lätt att bli lyrisk när man strosar runt i Zhouzhuang! (De flesta researrangörer nöjer sig dock med ett besök i staden Tongli).[[12]]

[[13]]Himmelens tempel. Bönetemplet Qinan Dian, med sitt tredubbla, vackert blåglaserade tak (himmelens färg), räknas som en av Kinas vackraste byggnader. Hela tempelområdet omfattar 273 ha och består dessutom av lummiga parkområden med pinjeträd och cypresser och fantastiska arkitektoniska skapelser som Den heliga vägen, Himmelens altare, Himmelska valvet med Ekomuren och längst i söder Solaltaret. Vi besöker dem alla![[13]]

[[14]]Himmelska fridens torg – Tian An Men, är världens största torg, med sina över 44 ha. Torget som är Kinas kulturella och politiska centrum är en känd mötesplats för olika evenemang och festligheter. Här utspelades även de omdiskuterade händelserna som 1989 gav eko och protester runt hela världen. En omfattande renovering genomfördes 1999 till en kostnad av ca 100 miljoner kronor. Bl. a ersattes de gamla betongplattorna mot plattor av granit. Gräsmattor anlades efter långsidorna. Torget byter numera ständigt skepnad genom att olika utställningar sätts upp.[[14]]

[[15]]Hjältemonumentet uppfördes 1958 till minne över folkets hjältar som gick segrande ur inbördeskriget. De genomförde 1949 års revolution, då Folkrepubliken Kina grundades. På den 35 meter höga granitpelaren finns kalligrafier av Mao Zedong och Maos högra hand Zhou Enlai.[[15]]

[[16]]Maos mausoleum invigdes den 9/9 -77 på årsdagen av hans död och har sedan dess besökts av ca 150 miljoner människor. Minneshallen är uppförd i vit marmor.[[16]]

[[17]]Förbjudna staden är den innersta delen av Pekings centrum. Härifrån residerade Ming- och Qingkejsarna och ingen vanlig människa fick sätta sin fot innanför murarna. Palatskomplexet består av 9 999 (och ett halvt) rum, eftersom endast himlen kunde ha 10 000. De mäktigaste kejsarna betjänades av 9 000 hovdamer och 10 000 eunucker. I filmen ”Den siste kejsaren” är många scener från denna epok filmade i Den förbjudna staden.[[17]]

[[18]]Den prutmarknad vi vanligen åker till är YaShow. Tidigare var den ett lugnt ställe, med försäljare som knappt kunde några ord på Engelska, men de senaste 7-8 åren har tyvärr allt fler turister hittat dit. Försäljarna har blivit drivna på samma sätt som på den sk Sidenmarknaden och Hong Qiao. Fortfarande har dock YaShov ett riktigt bra utbud av tex kläder med bra kvalité. Massor av annat finns givetvis också. Se våra Shoppingtips.[[18]]

[[19]]Storslaget på nöjeshimlen i Peking: ”The Legend of Kung Fu” är en sceniskt fantastisk och i sin berättelse gripande föreställning. Äkta Kung Fu-fighters utför de mest halsbrytande uppvisningar av sitt kunnande. Koreografi i världsklass. Alla (!) våra tidigare kunder som vid test fått jämföra denna föreställning med Pekingoperan har föredragit ”The Legend of Kung Fu”.[[19]]

[[20]]Kinesiska muren är med sina runt 700 mils synliga sträckning jordens i särklass mäktigaste byggnadsverk. Det är en bedövande och märklig upplevelse att se den ca 8 meter höga och 7 meter breda muren ringla sig fram över de branta bergen, med imponerande vakttorn jämnt utspridda som pärlor i ett pärlband, tills den försvinner långt bort i horisonten. Nutida beräkningar uppskattar att som helhet närmare 7 miljoner människor, mest slavar och krigsfångar, har fått sätta livet till under byggandet. Den mest intensiva 10-årsperioden var efter det att kejsare Qin Shi Huang beordrat bygget av en sammanhängande mur. De första delarna byggdes på 400-talet f.Kr och dessa delar byggdes ut och kopplades samman under kejsare Qin som enade Kina på 200-talet f.Kr. Inkluderat de delar som är raserade och övertäckta av jord och sand, visar satellitbilder att murens alla delar totalt mäter 21.200 km! (Officiella siffror från 2012). Murens längd inom Pekings gränser är nu fastställd till 629 km!

Soldaterna sände röksignaler dagtid och tände varnande eldar nattetid för att larma och kalla på förstärkning när fienden närmade sig från norr. Ett kinesiskt ordspråk lyder ”Den man som inte besökt stora muren kan inte kallas en riktig karl”. Även en svensk känner historiens vingslag.
Ta med varma kläder under vintersäsong! Det kan vara kallt om det för dagen är blåsigt uppe i bergen norr om Peking.[[20]]

[[21]]Över hälften av den Kejserliga trädgården Sommarpalatset består av en konstgjord sjö. Här finns också den berömda Marmorbåten som änkekejsarinnan Wu Ci Xi lät uppföra till sin egen 60-årsdag med pengar avsedda för flottan. Här finns även den berömda ”De sjutton valvens bro” och den obeskrivligt vackra ”Långa gången”, Changlang, med sina tusentals målningar. Den täckta gången sträcker ut sig med sina 728 meter längs norra stranden.[[21]]

[[22]]Hutongkvarter. Vad vore ett besök i Beijing utan ett besök i något av de gamla Hutongkvarteren? Med sina uråldriga typiska sammanbyggda låga hus i grått tegel, vindlande gator, marknader, gemensamma bekvämlighetsinrättningar, koleldade utomhusspisar och sitt folkliv bjuds besökaren ständigt på nya överraskningar. Här upplever man verkligen en atmosfär av Kina… en känsla av det genuina Peking! Tyvärr kommer endast ca 3% av dessa kvarter att sparas åt eftervärlden. De flesta Hutonger har redan fått ge plats åt det nya Peking.
Vi gör även ett besök hemma hos en av familjerna i Hutongområdet.[[22]]

[[23]]För de som inte äter kött finns vegetariska alternativ[[23]]

© EURO RESOR
[/spoiler]

För Kinaresor Shanghai Peking erbjuder vi:

☺Allsidigt Utflyktspaket med bl a 2 kvällsföreställningar. Helpension.

Vi garanterar bästa möjliga kvalité och ärlighet mot våra kunder

☺Hotell under Kinaresor Shanghai Peking:

Peking (Beijing): ****Howard Johnson Paragon Hotel alt annat minst 4-stj
Shanghai: *****Sunrise on the Bund Hotel

☺Personlig service

Vi servar våra resenärer före, under och efter resan. Erfarna och engagerade guider/reseledare ser till att du får ut det mesta och bästa av din resa.

☺Priser för Kinaresor Shanghai Peking:

Ord. 18380:-/person 2018, 18680:-/P 2019. Se även Resedatum Kinaresan Shanghai och Peking

Ingår, ingår ej, i priset för Kinaresor Shanghai Peking:

Ingår i resorna Kinaresor Shanghai Peking:

*Reguljärt flyg Stockholm-Shanghai-Beijing-Stockholm t/r i ekonomiklass
*Måltid och dryck ombord
*Bussresor och tågresor i Kina
*Alla flygskatter och säkerhetsavgifter i Kina
*Del i dubbelrum med frukost
*Lunch och middag med måltidsdryck alla programdagar
*Svensktalande erfaren reseledare under hela resan i Kina
*Lokal reseguide på varje resmål
*Alla inträden och kvällsaktiviteter nämnda i programmet
*Alla utflykter nämnda i programmet
*Statliga resegarantier
*Willmaguiden Beijing
*Informationspaket från Euro Resor

Ingår ej i resorna Kinaresor Shanghai Peking:

*Eventuella personliga utlägg
*Visum till Kina
*Personliga försäkringar
*Dricks till guider och chaufförer

Nedan finns mer information och fakta om Kinaresor Shanghai Peking:

Höjdpunkter i Kinaresor Shanghai Peking:

Peking:
Kinesiska muren, Förbjudna staden, Himmelska fridens torg, Sommarpalatset, Kungfu-show på Röda Teatern, Hutongområde med Rickshaw Tour och familjebesök, Sommarpalatset, Himmelens tempel (Inklusive Bönehallen, Den heliga vägen, Himmelens altare, Himmelska valvet med Ekomuren och Solaltaret), lokal prutmarknad, Pekinganka

Suzhou:
Sidenframställning

Zhouzhuang:
Kejsarkanalens vattenvägar, Tvillingbroarna, Shen’s residens.

Shanghai:
Renmintorget, Magnettåget Maglev, Yuyuan-trädgården, China Town, Téprovning, Tianzifang, Matmarknad, Matlagningskurs, Strandpromenaden Bunden, Akrobatikshow, Båttur på Huangpu-floden, World Financial Center.

Enkelrumstillägg för Kinaresor Shanghai Peking kostar 2885:-. Del i dubbelrum kan oftast ordnas för den som så önskar.

Barnrabatt för Kinaresor Shanghai Peking 20 % för barn i åldern 2-11 som reser med fullt betalande och sover i förälders säng. För extrabädd tillkommer visst tillägg.

Förlängning av resan Kinaresor Shanghai Peking:
Extradagar i Peking på hotell kostar, med del i dubbelrum inklusive frukost, från 350 kr/person. Förlängning måste beställas i samband med bokningen av resan. Tilläggsdagar kan även göras för andra orter än Peking. Vid förlängning tillkommer transfer till flygplatsen (taxi ca 80-100 Yuan = ca 55-65 kr /person om två åker).

Fakta om platserna i Kinaresor Shanghai Peking:

Fakta om Peking:

Peking eller Beijing (med betydelsen ”Norra huvudstaden”) är huvudstad i Folkrepubliken Kina. Det har varit Kinas huvudstad sedan oktober 1949, och innan dess i ett antal andra kortare eller längre perioder. Peking är också en av de fyra kinesiska storstadsområdena som står direkt under landets centrala förvaltning vilket innebär att staden är statligt reglerad. De övriga är Shanghai, Tianjin och Chongqing.

I centrala Peking bodde 1 januari 2007 7,6 miljoner människor. I hela storstadsområdet levde 17,43 miljoner, varav 12,03 miljoner var registrerade som permanent bosatta, och 5,4 miljoner var tillfälligt bosatta (liudong rénkou).
Källa: Euro Resor och Wikipedia

Idag uppskattar man antalet invånare i Peking till ca 25 miljoner. De styrande har sedan 2014 infört en rad restriktioner för att försöka begränsa den snabba folkökningen då det anses ohållbart bland annat ur miljöhänseende. Om ökningen inte bromsas så uppskattas Peking växa till närmare 50 miljoner människor år 2050. Storstadsområdet är till ytan ungefär lika stort som Belgien. I början av 2018 rapporterades att befolkningsökningen har avstannat och målsättningen är att få ner invånarantalet till ca 20 miljoner.

Peking är Kinas politiska och kulturella centrum, medan Kinas möjligen folkrikaste tätort, Shanghai, fortfarande kan sägas vara landets ekonomiska centrum, i skarp konkurrens med Hongkong. Under hela sin långa historia har Peking utvecklat ett mångsidigt och unikt kulturarv. Mest välkänt är Himmelska fridens port (Tian’anmén) och det kejserliga palatset och templen i Förbjudna staden, som sedan 1987 finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv. På världsarvslistan återfinns även Himmelens tempel, Sommarpalatset, Lamatemplet Yonghegong och Konfuciustemplet.

Utanför staden, men fortfarande inom dess politiska gränser, finns också ett antal imponerande och praktfulla kulturarv, som den kinesiska muren i norr och nordväst, och Minggravarna. Den kinesiska staten har en egen förteckning över nationella, historiska minnen och kulturskatter under statligt skydd, vilken innehåller 98 byggnader, anläggningar eller andra objekt i Peking.

Peking var värdstad för de Olympiska sommarspelen 2008

. En OS-stadsdel byggdes upp strax norr om stadskärnan. Majoriteten av idrottsverksamheten ägde rum där, även om vissa grenar hölls i andra städer inklusive fotboll (i Qinhuangdao, Shanghai, Shenyang och Tianjin), ridning (i Hongkong) och segling (utanför kuststaden Qingdao i Shandong-provinsen). I augusti år 2015 arrangerades i samma arenor VM i friidrott. Även dessa spel var mycket välorganiserade.

Vårt fyrstjärniga ordinarie hotell Howard Johnsson Paragon Hotell, ligger på promenadavstånd till flera av Pekings populäraste shoppingstråk och nedgång till Metro alldeles i anslutning till hotellet, se Pekingkartan nedan.

Att resa till Peking

Vi reser ofta med Air China, ett bra och säkert flygbolag, som också är det enda direktflyget mellan Peking och Stockholm. Vi reser även gärna med bolag som SAS, Finnair, KLM och Lufthansa.

Att resa direkt till Peking med Air China tar lite drygt 8 timmar från Stockholm till Peking och på grund av luftströmmar tar det ungefär en halvtimme längre den motsatta vägen. Andra flygbolag tar längre tid till Peking eftersom de gör en mellanlandning, i regel på flygplatsen närmast huvudstaden i bolagets ursprungsland.

Shopping i Peking

Shoppingtips (OBS! Pruta överallt utom i vissa statliga, ”riktiga” affärer)

红桥市场 Hongqiao Market

Allt mellan himmel och jord: mest kläder, väskor och skor. Öster om Himmelens Tempel. Mycket teknikprylar, men se upp för dåliga kopior! I synnerhet vill vi varna för att köpa mjukvaror här. Taxi eller T-bana och promenad.

秀水街 Sidenmarknaden

(Chang An Avenyn, T-bana nr1 till Yong An Li)
Den mest kända (och något dyra) ”fria” marknaden i Beijing. T-bana eller promenad ca 20 min österut från Howard Johnson.

雅秀市场 (城市宾馆对面) Ya Show – Gamla ”Kylin Plaza”

Här finns det mesta man kan behöva, inte minst kläder, i flera plan. Prisvärt och stort utbud. I närheten finns Pekings golfgata. Tyvärr har det de senaste åren blivit lika känt som Sidenmarknaden och numera trängs vi där bland andra turister och nytillkomna drivna försäljare. Varuhuset är nyligen totalrenoverat. I närheten finns ”Pekings golfgata”. Taxi.

琉璃厂 Liulichang Ancient Culture Street

(Avslutas i öster av Dazhalan Jie)
Bra ställe att hitta typiska kinesiska souvenirer och antikviteter. Taxi eller långpromenad 20-25 min från HJ.

大柵欄傑 Dazhalan Jie

Trevlig shoppinggata med väskor, plånböcker, bälten, siden, apotek, téhus mm. Ligger i närheten av Liulichang.

王府井 Wangfujing

Det ”nya” Beijings viktigaste shoppinggata med stort utbud av allt men dyrare än på marknader. Jättestora och moderna varuhus. Till stor del bilfritt! I norra delen och i sydväst finns spännande matmarknader. 25 min promenad från HJ eller T-bana 1+2 stationer. Kliv gärna av stationen före = ”Dongdan” och promenera under kvarteret 500 m bland allehanda butiker, Starbuck mm till du är framme vid Wang Fu Jing.

家樂福 Carrefour

(En av ett tjugotal ligger vid International Exhibition Center, nära SAS Radisson, innanför tredje Ringvägen NÖ, Beisanhuan Donglu 6). Fasta priser, men ofta med rea – och riktigt bra sådan! Oftast hög kvalitet. Påminner om Åhlens. Här kan du handla mat, kläder, sport, cyklar, sprit, teknik mm mm utan att behöva trängas. Taxi eller tunnelbana + promenad.

中关村广场购物中心 Zhongguancun Plaza Shopping Center

(Vid 3e Ringvägen NV, Haidian)
Mitt i ”Kinas Silicon Valley” ligger ett enormt varuhus, huvuddelen under gatuplan, med det senaste inom Data och High Tec. Inom gångavstånd finns flera andra stora Data- och elektronikmarknader. Billigt, men begagnat, kan man köpa hos affären Zhonghai Electronics (27 Haidian street 海淀路27号). T-bana Linje 4 till National Library + promenad.

潘家园旧货市场 Panjiayuan

(Öster om Longtanparken, mellan 2a och 3e Ringvägen SÖ)
Loppmarknad som söndagar fylls med antikviteter och ”antikviteter” och massor med sk ”kitch”. Asiens största centrum för konsthantverk i 2 byggnader. Övervakas av Beijing Cultural Relics byrå, men kopior är vanliga. Taxi.

金源时代购物中心. Golden Resources Shopping Mall

Vid Yuanda Bridge, på Yuanda Road, nära 4e Ringvägen i NV, ligger världens näst största Shoppingcenter (den största finns i Dongguan nära Hong Kong). I över 1000 olika affärer och i 6 plan finns ALLT att köpa här. 557 419 kvm. Som jämförelse kan nämnas att det är 12 ggr större än världens största IKEA. Många kan man köpa kinesiska märken och oftast mycket prisvärda produkter. Befriande lugnt och fritt från turister! Det finns dessutom gott om restauranger att testa smaklökarna på.

西城区阜成门外大街259号. Tianyi Market

som är Pekings största loppmarknad, ligger på 259 Fuchengmen Wai Road, (på norra sidan av vägen) i Xicheng District. ”Tianyi Xiaoshangpin PIFA Shichang” är den ultimata shoppingupplevelsen ”Made in China”. För shoppingälskaren ett måstebesök. Okänd för de flesta turister, även de som bor i Beijing. Ett gigantiskt utbud och ofta i riktigt bra kvalitet, av leksaker, väskor, sport, teknik, papper, skor, elprylar osv. Ligger 4 kvarter västerut från tunnelbanestationen Fuchengmen (Linje 2 väst), några hundra meter väster om Holiday Inn Downtown och norr om Presidential hotell. Bakom den gamla marknaden ligger hundratals butiker i ett nytt 5-våningshus, målat i pråliga färger. Öppet dagligen från 7:30 till 05:30. T-bana till Fuchengmen (Linje 2 väst).

万通商场. Wantong Market

I mitten av 2a Ringvägen västerut, ligger T-station Fuchengmen (Linje 2 väst). På östra sidan av gatan finns ett välordnat varuhus med allsköns prylar med prutmån: kläder, väskor, glasögon mm. Ganska litet för att vara i Kina, men vaddå??? 22000 m2 är ändå en hel del! Oftast bättre priser än på Sidenmarknaden och Ya Show. Högst upp finns bl a sportbutiker med mer fasta priser, men ibland kanonrea på märken som tex Nike, med upp till 70% rabatt.

北京恒基中心. Henderson Köpcenter

Hopbyggt med hotellet Howard Johnson Paragon ligger detta köpcenter som ofta har Rea-erbjudanden på äkta varor. Populärt bland medelklassen i Peking som tröttnat på dåliga skräpkopior. Under gatuplanet finns en gigantisk Supermarket.

EURO RESOR©

Klimat och väder i Peking

Månad

Genomsnittlig temperatur oC

Nederbörd

(mm)

Antal regndagarper månad

Mini temp

per dygn

Max temp

per dygn

Jan

-9.4

1.6

3

2

Feb

-6.9

4.0

6

3

Mar

-0.6

11.3

9

4

Apr

7.2

19.9

26

5

Maj

13.2

26.4

29

6

Jun

18.2

30.3

71

9

Jul

21.6

30.8

176

14

Aug

20.4

29.5

182

12

Sep

14.2

25.8

49

7

Okt

7.3

19.0

19

5

Nov

-0.4

10.1

6

3

Dec

-6.9

3.3

2

2

 

Obs!:

  • Uppgifterna kommer från China Meteorological Administration.
  • “Genomsnittet” för högsta respektive lägsta temperatur baseras på en trettioårsperiod, från 1961-1990.
  • Graden för högsta temperatur är därför lägre än de högsta graderna du kan förvänta dig på plats under samma period.
  • Antal regndagar” inkluderar all nederbörd så som snödagar.

 

Fakta om Suzhou:

Klicka på denna länk för fakta om Suzhou

Fakta om Zhouzhuang:

Klicka på denna länk för fakta om Zhouzhuang

Fakta om Shanghai:

Klicka på denna länk för fakta om Shanghai

 

Vädret i Kina just nu:

∗Vädret i Peking

∗Vädret i Shanghai

∗Vädret i Suzhou

Interaktiva kartor över Peking, Suzhou, Shanghai och Zhouzhuang:

Karta över Shanghai:

Karta över Suzhou:

Karta över Zhouzhuang:

Karta över Peking:

Bilder från Kinaresor Shanghai Peking:

Bilder från Peking:

Bilder från Suzhou:

Bilder från Zhouzhuang:

Bilder från Shanghai: