Reseinformation I-L

I

Internet

Uttag för Internet finns på de flesta av våra hotell på rummen. Dessutom finns business-center med datorer som man kan hyra.

K

Klimatinformation

Kina är ett stort land med flera klimatzoner. I nordöstra Kina med huvudstaden Peking är vintrarna kalla ibland med lätt snö och frost. Det blir snabbt varmt på våren. Redan i april når dagstemperaturen över 20 grader och sommaren är varm. Ofta är sommartemperaturen 30 grader eller mer. Då kan det även komma kraftiga skurar. Övriga månader är det ganska torrt. Centrala Kina med Shanghai har regnperiod under sommaren, men annars också en del kraftiga skurar. Vintern är relativt kall och snö kan förekomma, men det hör till ovanligheterna. Somrarna är varma, drygt 30 grader och fuktiga med tunga skurar, men oftast bara någon timme eller under en del av dagen. Här är det ca 6 soltimmar/dag. Södra Kina, området kring Hongkong, har tropiskt klimat. Under regnperioden, april-september är det mycket varmt och fuktigt. Vintrarna är milda och ganska torra, med temperaturer som lägst ca 15 grader. Under juli-oktober kan någon tropisk orkan leta sig upp mot kusten från Sydkinesiska havet.
Du kan läsa mer på vår sida för Klimat och väder i Kina.

Klädsel / Övrig packning

Packa med det som är mest lämpat för årstiden. Välj praktiska kläder framför det som är snyggt. Använd promenadskor, eller gymnastikskor som dina fötter trivs med. Undvik skor med slät sula (det är lätt att halka vid en klättring på Kinesiska muren till exempel). Solglasögon kan vara bra, inte bara sommartid. Höst och vinter är det sällan nederbörd i Peking. Under sommaren däremot kan det regna rejält och då kan ett paraply vara bra att ha. (Kineserna själva använder ofta paraply för att skydda sig mot solen).

Vintertid gäller i stort sett samma klädsel som hemma. Det kan blåsa kallt särskilt uppe i bergen under besöket till Kinesiska muren. Mössa, vantar, vindskyddskläder och någon extra tröja kan vara bra. Sommartid är det bäst att ta med tunna bomullskläder, gärna ljusa. Tänk dock på att allt finns att köpa på plats, till mycket låga priser dessutom. Det är ingen katastrof om man är utan paraply och det börjar regna. Det finns alltid någon gatuförsäljare som vill sälja det som en turist kan tänkas behöva!

Den som äter medicin gör klokt i att ta med originalförpackningen i handbagaget (om tullpersonalen skulle fråga) och att packa i reservmedicin i resväskan.

Våra hotell håller mycket hög klass och har det mesta tillhands om du skulle glömma något i din packning. En vattenflaska varma dagar kan vara bra. Likaså är det en god idé att packa ner lite toalettpapper att ha tillhands under våra utflykter. Ta gärna med några våtservetter. Det är inte alltid så lätt att hitta moderna och västerländskt utrustade toaletter under utflykterna eller om du har några dagar på egen hand.

Kommunikationer

Förutom de bussar vi använder på våra utflykter finns ”de tre T-na” att välja bland: Taxi, Tunnelbana eller ”Trampa själv” (hyra en cykel). Taxi finns att få tag på överallt i centrala Peking (utom vid ett häftigt regnväder). Det kostar bara några tior om man inte ska så långt. Ett grundpris, beroende på taxins storlek, anges på taxibilarnas bakre fönster. Grundpriset är 10 Yuan, ca 9 kr och räcker i fyra kilometer. Därefter kostar varje km ca. 1,20-1,80 kr. Efter kl 23:00 kostar det 20% extra.

Räkna inte med att taxichauffören förstår engelska. Ha därför helst platsen ni ska till uppskriven med kinesiska tecken på ett papper. (Kort med hotellets namn skrivet på kinesiska tillhandahålles av Euro Resor). Ett alternativ är att ta sikte på någon känd byggnad eller ett välkänt hotell som ligger i närheten av den plats ni ska till. Se alltid till att taxametern sätts på. Det är en garanti för att du som kund inte ska bli lurad.

Tunnelbanan i Peking är öppen mellan 05:00 och 22:30 och kostar endast tre Yuan (ca 2.70 kr). Den byggdes ut inför olympiaden 2008 och finns idag som en ringlinje i centrala Peking, vilken korsas av en linje som går i öst-västlig riktning. Stationsnamnen finns utskrivna på Pinyin med västerländska alfabetet och dessutom ropar man på engelska upp aktuell station under resan. Se Tunnelbanekarta här på vår hemsida.

”Trampa själv” är ett trevligt alternativ för den som vågar ge sig ut på cykel i Pekings trafik. Det finns nästan lika många cyklar bara i Peking som det finns invånare i hela Sverige! Cyklar finns att hyra på många hotell mot en avgift på 30-60 kr per dag. Medtag karta! Om du vill ställa ifrån dig cykeln finns bevakade cykelparkeringar som kostar ca en krona.

Den som vill kan även prova på att åka buss vilket endast kostar från 1 Yuan (ca 90 öre) beroende på hur långt man ska åka. Spara biljetten och visa upp vid ev. bussbyte.

Kontokort

Visakort och MasterCard accepteras av de flesta större affärerna och hotellen. Kontanter kan tas ut från bankomat på Bank of Chinas’ kontor eller hotellfilialer. Aktuell valutakurs gäller vid dessa uttag och dessutom debiterar en del svenska banker dig en uttagsavgift för varje uttag som görs i utlandet. Kontrollera detta med din bank innan avresan.

L

Läsning och underhållning:

Guidebok: Ta gärna med lite sådan läsning. Rabatt på utvalda böcker finns att få hos Euro Resor genom vårt samarbete med Bokia.  Musik: Mp3-spelare eller freestyle om du tror att du kommer sakna musik….

Reseinformation A-DReseinformation E-HReseinformation I-LReseinformation M-PReseinformation R-TReseinformation U-Ö