Akupunkturresa till Kina

Bildspel: Bilder från Akupunkturresan och Tillägspaket

Akupunkturkurs ”Från kinesisk kunskap till västerländsk medicinsk vetenskap”. Reseledare och kursansvarig Lisbeth Dahlin

Akupunkturresa till Östra Kina mars 2017

  • Temat på denna resa kommer att vara Akupunktur; En resa från österlandet till västerländsk medicinsk vetenskap av idag. Integrerat med att få en större förståelse för den traditionella medicinen och dess betydelse när vi i Sverige möter patienter från andra länder med andra kulturer.
    Att kunna möta patienter med en annan världsbild och kunna förstå deras syn på medicin, hälsa och
    omvärld. Tänkvärd kunskap som vi behöver beakta i mötet för att vi skall kunna ge bästa behandling
    på flera olika nivåer, socialt, kulturellt, emotionellt och sensoriskt. Det handlar om att leda patienten
    till ökat välbefinnande via deras ord och tankar.Kursresan startar i Kina, Shanghai, där vi direkt åker vidare till en mycket pittoresk och sällan besökt vattenstad,Nanchun. Nästa dag tar vi oss vidare till Nanjing för att kommande vecka delta i denna mycket givande utbildning.
    reseledare-lisbeth-dahlin_img_2908-2
  • Reseledare Lisbeth Dahlin
    Resan kommer att varvas med föreläsningar, workshops och grupparbeten. Den innehåller dessutom väldigt fina upplevelser av både storstad och pittoreska platser. De som vill och kan lägga till några dagar extra, har möjlighet att välja bland 4 tilläggspaket. Läs mer om programmet nedan.

     

    Akupunkturresa till Östra Kina

    Programmet dag- för dag som pdf

    Läs mer: Program dag för dag Akupunkturresa till Östra Kina:

    [spoiler]Reseprogram dag för dag

    (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag)

    Dag 1 fr 17/3 em Norden Shanghai
    Flyg till Shanghai. Avresa från Arlanda, Helsingfors, Köpenhamn, Oslo med Finnair eller annat reguljärt bolag.

    Dag 2, lö 18/3 Shanghai Nanchun (*F, L, M)
    *Frukost på planet.
    Ankomst till Shanghai
    Vi tar Magnettåget från Internationella Flygplatsen till Pudong Central i östra Shanghai. 432 km/h!

    Där väntar bussen på oss för att ta oss genom de centrala delarna i Shanghai, västerut mot de bördiga vattenlandskapen. Vi passerar sedan söder om flera berömda vattenstäder, för att slutligen nå fram till den mest genuina pärlan av dem alla – Nanxun. Eftermiddagen och kvällen fri för eget utforskande av Nanxun.

    Dag 3, sö 19/3 Nanchun Nanjing (F, L, M)
    Efter frukost fortsätter vi utforskandet av Nanxun. Vi strosar runt på egen hand eller tillsammans med vår guide – Du bestämmer själv. Fullmatade med pittoreska intryck tar vi oss sedan vidare mot Nanjing. Sedan vi har checkat in och ätit middag tar vi avsked av vår guide och vår chaufför.

    Dag 4, må 20/3 Nanjing (F)
    Efter frukost studiebesök och kurs

    Dag 5, ti 21/3 Nanjing (F)
    Efter frukost studiebesök och kurs

    Dag 6, ons 22/3 Nanjing (F)
    Efter frukost studiebesök och kurs

    Dag 7, to 23/3 Nanjing (F)
    Efter frukost studiebesök och kurs

    Dag 8, fr 24/3 Nanjing (F)
    Efter frukost studiebesök och kurs.

    Dag 9, lö 25/3 Nanjing Shanghai (F, L, M)
    Efter frukost och chk out väntar ett sk Bullet Train, de supermoderna Kinesiska snabbtågen som nu håller på att erövra världen. Snabbtåget tar oss från Nanjing till Shanghai. När vi anländer står vår guide och chaufför och väntar på att välkomna oss igen.
    Transfer och check in i vårt 5-stjärniga hotell, Sunrise on the Bund Hotel. Vi tar en titt på Folkets Torg (Renmin) för att sedan ta oss till strandpromenaden Bunden. Hela området har totalrenoverats och stora delar av den långa strandpromenaden täcks numer av plattor av marmor. Byggnaderna på denna sida visar med sin brokiga arkitektur tydliga spår av olika koloniala makters nyklassiska stilarter. Numera finns inte skyltarna kvar som tidigare deklarerade att ”hundar och Kineser äga icke tillträde”.
    Kvällen ägnar vi åt en Båttur på den slingrande Huangpo-floden (som är en biflod till Yangtzefloden).

    Dag 10, sö 26/3 Shanghai (F, L, M)
    Bufféfrukost
    Idag gör vi ett besök till gamla och nya Chinatown
    Denna sjudande stadsdel, med sitt variationsrika folkliv, har anlagts efter klassiska förebilder av Chinatowns i väst, framförallt Chinatown i San Francisco. Alldeles intill ligger de gamla stadsdelarna som vi promenerar igenom. Men det är i det nya Chinatown som allt av intresse ligger. Här skockas kineser med turister längs de vindlande gränderna fyllda med små butiker som säljer allt mellan himmel och jord. En hel del är bara kitsch och souvenirer visserligen, men man kan hitta riktigt trevliga fynd i vissa butiker. Dessutom finns det gott om téhus och caféer.
    Givetvis går vi in i den underbara mandarinträdgården Yuyuan. Trädgården ligger som en liten oas mitt i Shanghai och väl där inne kan man knappt tro att man befinner sig i en av världens största städer.
    Innan vi lämnar Chinatown får vi prova några av huvudsorterna av Kinesiskt té i ett Téhus.
    På eftermiddagen beger vi oss till det supermoderna Pudongområdet. Vi åker upp i Shanghai World Financial Center och tar en titt ut över stan. Alla höghus och skyskrapor ser nästan ut som en äkta Norrländsk skog som breder ut sig. Mäktigt! Denna Skyskrapa har i folkmun döpts till ”Kapsylöppnaren” pga sitt utseende. Total höjd är 492 meter och utsiktsplanet för besökare, med transparent golv, ligger på 474 meters höjd vilket är det högsta av sitt slag i världen.
    Efter dagens äventyr väntar en välsmakande middag!
    Akrobatikshow!

    Dag 11, må 27/3 Shanghai (F, *L)
    Bufféfrukost
    Till Silk Factory för att se hur världens främsta siden framställs
    Tianzifang. Därefter tar vi oss till kvarteren i den gamla Franska koncessionen. Frankrike var en av 8 kolonialmakter som tilltvingade sig förmåner och egna lagar efter att Kina försvagats bland annat på grund av de två sk Opiumkrigen på 1800-talet. Området som till största delen består av byggnader från 1930-talet är väldigt populärt bland västerlänningar. Populariteten beror dels på den trevliga arkitekturen med klassiska Franska influenser, men framförallt på grund av alla caféer, barer och restauranger som finns runtom i alla gränder – och inte att förglömma….. här samlas konst- litteratur och kulturintresserade från hela världen.
    Tianzifang ger till skillnad från det närbelägna området Xintiandi en betydligt bättre känsla av original och äkthet mycket på grund av att inga omfattande rivnings- och renoveringsprojekt har förändrat stadsdelen. De få förändringar som märks sedan 1800-tal och fram till 1930-talet är snarast att en del av arkitekturen fått lite mer traditionella kinesiska influenser.
    *Lunch. Dagens lunch blir på en speciell restaurang. Efter lunchen har vi fri tid på egen hand resten av dagen.

    Dag 12, ti 28/3 Shanghai-Norden (Hel, Sto, Cph eller Osl) (F, *L)
    Bufféfrukost
    *Lunch på planet

    Alternativ med – Tilläggspaket A, B, C eller D:

    Tilläggspaket A:
    Dag 12, ti 28/3 Shanghai Peking (F, L, M)
    Efter frukosten tar vi snabbtåget till Peking, Beijing som staden heter på Kinesiska. Detta tåg går till skillnad från Magnettåget med direktkontakt på räls. Inte heller går det lika fort som med Maglef, men med ca 300 km i timmen har avståndet till Peking krympt avsevärt.
    Vi checkar in i vårt centralt belägna hotell – mittemot Centralstationen. Läget är verkligen perfekt, inte minst för de som kanske vill lägga till några dagar på egen hand. Du når tunnelbanan under hotellet utan att ens behöva gå ut. Snabbt, välskyltat och billigt!
    Välkomstmiddag med Pekinganka. Den mest berömda av alla rätter ur Pekings kök. På en av Pekings bästa ankrestauranger!

    Dag 13, ons 29/3 Peking (F, L, M)
    Efter morgonens frukost åker vi till det väldiga tempelområdet Himmelens Tempel. Här kan vi titta på morgongymnastik mm och kanske prova på lite själv. Därefter tar vi en guidad vandring genom området som anlades av tredje och mycket betydelsefulla Ming-kejsaren Yongle på 1420-talet.
    Därefter tar vi oss mot de centralare stadsdelarna och Himmelska fridens torg – Tian An Men. Torget är världens största torg, med sina över 44 ha. Torget som är Kinas kulturella och politiska centrum är en känd mötesplats för olika evenemang och festligheter. Här utspelades även de omdiskuterade händelserna som 1989 gav eko och protester runt hela världen. En omfattande renovering genomfördes 1999 till en kostnad av ca 100 miljoner kronor. Bl. a ersattes de gamla betongplattorna mot plattor av granit. Gräsmattor anlades efter långsidorna. Torget byter numera ständigt skepnad genom att olika utställningar sätts upp. Vi tittar bl a på Hjältemonumentet och på Maos mausoleum.

    Efter en liten stunds egen tid för egna utforskningar på torget så går vi under paradgatan Chang An-avenyn. På andra sidan väntar Den förbjudna staden, Kejsarens alldeles egna bostadsområde och världens idag största palatsmuseum.
    På eftermiddagen åker vi till en av Pekings mest kända prutmarknader, YaShow. Innan vi går loss i butikerna ger Euro Resor råd och tips om hur man blir ett riktigt ”Prutproffs”. Vi lär även ut vilka tricks många av dessa säljare använder för att ”blåsa” turister på dåliga varor – eller för höga priser. Den som tar extradagar kan gärna passa på att besöka några av de andra och av turister mindre kända ställena. Se tex Euro Resors Fakta om Peking; Shoppingtips.
    Efter vår välsmakande middag väntar en verkligt fin upplevelse:
    Kung Fu-showen på Röda Teatern Alla (!) våra tidigare kunder som vid test fått jämföra denna föreställning med Pekingoperan har föredragit ”The Legend of Kung Fu”.

    Dag 14, to 30/3 Peking (F, L, M)
    07:00 Bufféfrukost på hotellet
    Så är det äntligen dags att besöka Kinas turistmål Nr 1: Den Kinesiska muren
    På vägen in mot stan ser vi huvudstadion för Olympiaden, det sk ”Fågelboet. Det ligger på östra sidan av den mittlinje som Peking i historisk tid planerades utifrån och som nu har förlängts till att ligga mitt i den långa breda promenadvägen. På andra sidan, den västra, ligger den berömda Vattenkuben. Det är alltså inte tillfälligheter som avgör hur Pekings stadsplanering och tillväxt sker.
    18:00 Middag. Kvällen fri. Vi tipsar på förfrågan!

    Dag 15, fr 31/3 Peking (F, L, M)
    07:00 Bufféfrukost på hotellet
    Sommarpalatset är en väldig parkanläggning som skänker oss atmosfär från kejsardömets sista dagar. Till skillnad från det vi har upplevt tidigare av Kinesisk trädgårdskonst, Pan YuYuans trädgård, är de Kejserliga trädgårdarna mycket större än Mandarinherrarnas trädgårdar. Planeringen enligt Feng Shui och det Kinesiska tänkesättet runt trädgårdars element och utseende är dock mycket lika.
    Efter att ha promenerat och utforskat Sommarpalatset tar vi oss till några av Pekings kvarvarande traditionella områden, Hutongkvarter. Vi får passande nog vila benen eftersom vi tar cykeltaxi runt området, sk Rickshaw.

    Dag 16, lö 1/4 Peking-Norden (Hel, Sto, Cph eller Osl) (F, *L)
    08:00 Bufféfrukost på hotellet
    Ca 10:00 Transfer till flygplatsen för hemresa. Samling i lobbyn. På flygplatsen tar vi farväl av vår guide och chaufför och längtar redan tillbaka
    *L på planet
    Tilläggspaket B:
    Dag 12-16 ti 28/3-lö 1/4 Shanghai/Yishang/Yangtzekryssning
    06:30 Bufféfrukost på hotellet
    Utcheckning och flyg till Yishang dag 12. Ombordstigning och incheckning mellan 17:30-21:30. *(Ej middag).
    Kryssning med en av Yangtzes finaste kryssare.
    Vi kryssar uppströms Yangtzefloden för att slutligen nå 32-miljonersstaden Chongqing som nu har blivit den första världsmetropolen som avgränsas av en stor konstgjord sjö.
    Vi gör dagliga strandhugg för att titta närmare på flodbankarna. Uppträdanden, karaoke och modeuppvisning hör till vanligheterna på denna båttur! Detaljerat program delas ut på båten.

    Efter att ha fått presentation av båten och programmet besöker vi världens största dammbygge , dag 11. Färden fortsätter genom Xilingklyftan och passerar charmfulla byar och frodiga bergsterrasser. Dag 12 får vi göra bekantskap med biflödet Shennongströmmen och de folkminoriteter som bor där. Senare passerar vi den 40 km långa Wuxiaklyftan, samt den dramatiskt smala Qutangklyftan vilken omges av branta klippväggar. För den som önskar finns det gott om plats på soldäck. På kvällen bjuds förmodligen på modevisning, karaoke och kinesisk afton. Under dag 13 gör vi ett besök till spökstaden Fengdu, med sina statyer av demoner och djävlar. Kalligrafi, folkdans, eller matlagning av kinesisk specialitet, brukar vara vanliga inslag denna dag – och på eftermiddagen en bankett med Talangshow och dans (givetvis som med allt annat med frivilligt deltagande).

    Dag 17, sö 2/4 (F, L, *M) Chongqing/Peking
    06:20 Tidig frukost ombord.
    07:00 Vi ankrar upp i Chongqing
    08:30 Stadsrundtur genom Chongqing till:
    Krigsmuseum
    12:00 Lunch
    Transfer till flygplatsen. Vi tar flyget till Peking och checkar in i vårt hotell, i hjärtat av staden. (*M, vanligen lättare tilltugg på planet).
    Kvällen på egen hand.

    Dag 18, må 3/4 (F) Peking/Arlanda
    06:30 Bufféfrukost på hotellet
    Utcheckning och transfer till flygplatsen
    Hemresa med Air China eller annat reguljärt bolag
    16:35 Framme i Arlanda
    Tilläggspaket C:
    Dag 12, ti 28/3 Shanghai Hainan (F)
    Bufféfrukost på hotellet
    Mot Flygplatsen.
    Flyg till Hainan. (Avresa vanligen fm eller lunchtid)
    Transfer till hotellet – *****Huayu Resort & Spa (fd Crowne Plaza) alt. *****Holiday Inn Resort Hotel
    Kvällen fri på egen hand

    Dag 13-15 fr 31/3 (F) Hainan Sanya
    Bufféfrukost på hotellet
    Dagen på egen hand
    Dag 15 på kvällen till flygplatsen. Ca 17:50 Flyg till Peking.

    Dag 16, lö 1/4 (F, *L) Peking/Arlanda (alt CPH enl. ök) (*Lunch på planet)
    08:00 Bufféfrukost på hotellet
    Ca 10:00 Transfer till flygplatsen för hemresa. Samling i lobbyn. På flygplatsen tar vi farväl av vår guide och chaufför och längtar redan tillbaka
    *L på planet

    Tilläggspaket D:
    Dag 12, ti 28/3 TaiQi-kurs i Daoisttempel (F, L, M)
    06:30 Bufféfrukost på hotellet
    Utcheckning och transfer till Daoisttempel. Efter ankomst, välkomnande och lunch:
    15:00-17:00 Övningar
    17:30-18:30 Middag, därefter fri tid

    Dag 13-16, lö 1/4 TaiQi-kurs i Daoisttempel (F, L, M)
    05:30 Samling på tempelgården
    06:00-08:00 Morgonövningar
    08:10 Frukost
    09:30-11:30 Fortsatta övningar
    12:00 Lunch och vila/fri tid
    15:00-17:00 Övningar
    17:30-18:30 Middag, därefter fri tid

    Dag 17, sö 2/4 TaiQi-kurs i Daoisttempel (F, L, M)
    05:30 Samling på tempelgården
    06:00-08:00 Morgonövningar
    08:10 Frukost
    09:30-11:30 Fortsatta övningar
    12:00 Lunch och vila/fri tid

    Transfer åter till Shanghai
    Dag 18, må 3/4 Shanghai-Norden (Hel, Sto, Cph eller Osl) (F, *L)

     

    ☺Hotell

    Shanghai: ***** Sunrise on the Bund Hotel
    Nanchun: Lokalt, rent och trevligt hotell.
    Nanjing: ****

    Beijing: **** Howard Johnson Paragon Hotel alt ****Sunworld alt annat minst 4-stj

    ☺Personlig service

    Erfarna och engagerade guider/reseledare ser till att du får ut det mesta och bästa av din Kinaresa. Lisbeth Dahlin är känd utbildare och föreläsare inom Akupunktur och hälsa.

    Till otroliga priser

    ☺Pris: 28565:-

    Tilläggspaket A: Kontakta Euro Resor
    Tilläggspaket B: Kontakta E R
    Tilläggspaket C: Kontakta E R
    Tilläggspaket D: Kontakta E R

    Allt detta ingår i priset för Akupunkturresan:

    • Flyg Stockholm-, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors – Shanghai tor med Finnair, eller annat reguljärt bolag tex SAS eller Air China, i turistklass
    • Måltid och dryck ombord
    • Bussresor i Kina
    • Tågresa med Maglef i Kina
    • Tågresa med Bullet Train i Kina
    • Alla flygskatter och säkerhetsavgifter i Kina
    • Del i dubbelrum med frukost
    • Lunch och middag med måltidsdryck enligt program
    • Svensktalande/Engelsktalande erfaren reseledare under resan
    • Alla inträden och kvällsaktiviteter nämnda i programmet
    • Alla utflykter nämnda i programmet
    • Visum till Kina
    • Informationspaket
    • Kurs och Kursavgift på Akupunkturinstitutet

    [[1]]Vi flyger reguljärt och för de flesta avgångar till Kina med Air China, CA, direkt mellan Arlanda och Beijing, Kina. Flygplanen är Airbus 330-300. Planen är bekväma och servicen utmärkt! Air China är Kinas största flygbolag och har av ICAO, International Civil Aviation Organisation, tilldelats en prestigefylld utmärkelse för 45 års olycksfri verksamhet.
    Resan till Beijing tar ca 8 och en halv timme med CA och går direkt utan mellanlandning eller byte av plan. Under resan serveras middag, förfriskningar och frukost. Vegetariska alternativ finns. När vi landar är det redan morgon i Peking och vi sträcker på benen innan vi byter plan till Guangzhou. Tiden i Kina ligger 7 timmar före svensk tid (6 timmar sommartid).[[1]]

    [[2]]I priset ingår en rejäl bufféfrukost. Till skillnad från den minivariant som de flesta hotell serverar får du här en ordentlig start på dagen.[[2]]

    [[3]]

    I Tilläggspaket B, för Kinaresa till Kantonmässan

    , börjar vi med en riktig rivstart och -En oförglömlig upplevelse – Den världsberömda kinesiska akrobatikshowen. Något som ingen Pekingresenär borde missa……[[3]]

    [[4]]

    Himmelens tempel

    . Bönetemplet Qinian Dian, med sitt tredubbla, vackert blåglaserade tak (himmelens färg), räknas som en av Kinas vackraste byggnader. Hela tempelområdet omfattar 273 ha och består dessutom av lummiga parkområden med pinjeträd och cypresser och fantastiska arkitektoniska skapelser som Den heliga vägen, Himmelens altare, Himmelska valvet med Ekomuren och längst i söder Solaltaret.[[4]]

    [[5]]

    Himmelska fridens torg

    – Tian Am Men, är världens största torg, med sina över 44 ha. Torget som är Kinas kulturella och politiska centrum är en känd mötesplats för olika evenemang och festligheter. Här utspelades även de omdiskuterade händelserna som 1989 gav eko och protester runt hela världen. En omfattande renovering genomfördes 1999 till en kostnad av ca 100 miljoner kronor. Bl. a ersattes de gamla betongplattorna mot plattor av granit. Gräsmattor anlades efter långsidorna. Torget byter numera skepnad flera gånger årligen genom att olika utställningar sätts upp och blomprakt mm placeras ut.[[5]]

    [[6]]Hjältemonumentet uppfördes 1958 till minne över folkets hjältar som gick segrande ur inbördeskriget. De genomförde 1949 års revolution, då Folkrepubliken Kina grundades. På den 35 meter höga granitpelaren finns kalligrafier av Mao Zedong och Maos högra hand Zhou Enlai.[[6]]

    [[7]]Maos mausoleum invigdes den 9/9 -77 på årsdagen av hans död och har sedan dess besökts av ca 140 miljoner människor. Minneshallen är uppförd i vit marmor.[[7]]

    [[8]]

    Förbjudna staden

    är den innersta delen av Pekings centrum. Härifrån residerade Ming- och Qingkejsarna och ingen vanlig människa fick sätta sin fot innanför murarna. Palatskomplexet består av 9 999 (och ett halvt) rum, eftersom endast himlen kunde ha 10 000. Kejsaren betjänades av 9 000 hovdamer och 10 000 eunucker. I filmen ”Den siste kejsaren” är många scener från denna epok filmade i Den förbjudna staden.[[8]]

    [[9]]En höjdpunkt på nöjeshimlen i Peking:

    ”The Legend of Kung Fu”

    är en storslagen och gripande föreställning. Äkta Kung Fu-fighters utför de mest halsbrytande uppvisningar av sitt kunnande. Koreografi i världsklass. Alla (!) våra tidigare kunder som vid test fått jämföra denna föreställning med Pekingoperan har föredragit ”The Legend of Kung Fu”.[[9]]

    [[10]]

    Cloisonne Factory

    . Här får vi se hur kineserna vidareutvecklat, och arbetar med, denna speciella emaljeringsteknik som har sitt ursprung från Romarriket/Bysantinska riket. Smycken , prydnadssaker, vaser och urnor i emalj och koppar visas upp. Tid avsatt för shopping![[10]]

    [[11]]

    Kinesiska muren

    är med sina runt 700 mils synliga sträckning jordens i särklass mäktigaste byggnadsverk. Det är en bedövande och märklig upplevelse att se den ca 8 meter höga och 7 meter breda muren ringla sig fram över de branta bergen, med imponerande vakttorn jämnt utspridda som pärlor i ett pärlband, tills den försvinner långt bort i horisonten.

    Nutida beräkningar uppskattar att som helhet närmare 7 miljoner människor, mest slavar och krigsfångar, fick sätta livet till under byggandet. Den mest intensiva 10-årsperioden var efter det att kejsare Qin Shi Huang beordrat bygget av en sammanhängande mur. De första delarna byggdes på 400-talet f.Kr och dessa delar byggdes ut och kopplades samman under kejsare Qin som enade Kina på 200-talet f.Kr. Inkluderat de delar som är raserade och övertäckta av jord och sand, visar satellitbilder att murens alla delar totalt mäter 21.196,18 km! (Officiella siffror från 2012). Murens längd inom Beijings gränser är nu fastställd till 629 km!

    Soldaterna sände röksignaler dagtid och tände varnande eldar nattetid för att larma och kalla på förstärkning när fienden närmade sig från norr.
    Ett kinesiskt ordspråk lyder ”Den man som inte besökt stora muren kan inte kallas en riktig karl”. Även en svensk känner historiens vingslag.[[11]]

    ©EURO RESOR

    [/spoiler]

    Fakta om platserna i resan Akupunkturresa till Östra Kina: Shanghai, Nanchun Nanjing. Tillägg Peking, Yangtzekryssning, Yishang, Chongqing, Sanya Hainan.

    Klicka på denna länk för fakta om Peking (Öppnas i ny flik)