Reseinformation M-P

M

Mat & dryck

Maten som ingår i våra resepaket är varierande och äts på noggrant utvalda restauranger. Annorlunda och spännande smakupplevelser väntar, men inga djärva exotiska ”konstigheter” serveras. Grundutbudet i Kina är massor med grönsaker, tillredda på olika sätt, men också fisk, kött av olika slag och så förstås – ris.

Det finns så gott som alltid ett antal olika rätter att välja bland, så var och en äter det han/hon vill smaka. På kinesiska restauranger dukas maten ofta fram på stora rundbord med en snurrbar skiva som faten/skålarna ställs på. Det är bara att hugga in när godsakerna sveper förbi.

I Kina serveras té normalt till maten och vanligtvis bjuds det på en varm och god soppa som avslutning på lunchen/middagen.

Ett glas dryck ingår alltid i våra måltider. Tillägg för extra dryck, utom för vissa måltider samt ej för Peking Grandios. Du får för det mesta välja mellan öl, vatten på flaska, Fanta eller Coca Cola.

Kinesiskt öl håller god kvalitet och uppskattas av de flesta svenskar. Det som är speciellt med det kinesiska ölet är att man även använder ris som ingrediens vid framställningen. Alkoholstyrkan ligger vanligen på mellan 3,2 till 3,5 % vilket motsvarar svenskt mellanöl. Ibland bjuds på kinesiskt risvin eller risbrännvin.

I Kina serveras normalt inte kaffe efter maten utan kan fås på hotellen och i samband med frukosten. I Kina är kaffe dyrt. Räkna med ”svenska priser”. Även på flyg och tåg kan man vanligtvis få en kopp kaffe.

Mobiltelefon

Se: telefon under Reseinformation R-T, och under ”Övrigt i packningen” längre ned.

N

Nöjen

På de finare hotellen i Peking finns det barer och pubar av varierande slag. Det blir allt vanligare med fristående nöjesställen och diskotek även i Peking även om det är långt kvar till det utbud som bjuds t.ex. i Shanghai. Här är några tips:

  • Afanti, mongolisk restaurang med levande musik. Framemot kvällskvisten dansas det på borden till traditionell mongolisk musik.
  • Hard Rock Café i Peking ligger i nedre plan av Landmark Towers (8 Dong San Huan Bei Lu).
  • JJ (76 Xinjiekou Bei Dajie) för den som vill uppleva ett STORT diskotek.
  • Nightman (Xibahe Lu) i närheten av SAS Radisson.
  • Paulaner Brauhaus ligger i hotell Kempinski (50 Liang Ma Qiao Lu)
  • Renaissance, (7 Zheng Yi Lu) i närheten av Beijing Hotel.

Sanlitun Lu, ”The Bar Street” är Pekings mest kända nöjesgata, med massor av små inneställen (oftast västerländskt inspirerade barer och pubar). Gatan ligger strax öster om Arbetarstadion i ambassaddistriktet vid tredje ringvägen.

P

Packning

Hur packar jag?

  • Ta gärna fram några starka plastpåsar eller fryspåsar och lägg allt flytande i dem. En necessär indränkt i tandkräm eller hudkräm är en mindre rolig upplevelse. Ta även med några extra plastpåsar och gärna 2-3 plastkassar som t.ex. kan användas att lägga smutsiga kläder eller skor i.
  • Ta bara med det som du tycker absolut behövs. På hotellet finns det mesta. Förvara aldrig värdesaker i resväskan. Om du har mediciner så lägg inte allt i en väska. Se till att du har tillräckligt för ett antal dagar på annat ställe – om väskan med medicinen skulle komma bort.
  • Kläder: Lämna det mesta hemma och ta med det som är praktiskt. Detta gäller framförallt skor (ta med något som dina fötter trivs i). Det är svårt att spå hur vädret ska bli. Men som en rekommendation vintertid: Behåll de tjocka kläder vi använder här hemma – och om det skulle vara för årstiden varma dagar i Beijing så går det bra att lämna mössa och jacka i bussen (eller att knäppa upp jackan). Nätterna och morgnarna kan vara kalla – kallare än här i Sverige – men det brukar vara ca 10 grader varmare dagtid pga att dagarna är mycket ljusare och längre i Kina. Väderprognos från Världsmetereologiska organisationen finns på vår hemsida.

Övrigt i packningen:

  • Öronproppar, ögonmask och nackkudde kan vara bra på flygresan eller hotellrummet om du vill sova.
  • Rakattiraljer, tamponger och bindor, pincett, solglasögon, tandborste och tandkräm, borste, liten sax (i resväskan), toapapper eller näsdukar, kvällslektyr….
  • En bra liten väska eller påse som du kan ha på bussen och utflykterna. Den ska rymma lite papper, vattenflaska, kamera och gärna lite ombyteskläder.
  • Plånböcker: Ta om möjligt en liten plånbok och inte en för eventuella ficktjuvar frestande hästhandlarvariant.
  • Multiverktyg kan vara bra, men normalt finns det mesta på plats i Kina. Dessutom får inga vassa föremål ligga i handbagaget vid flygets säkerhetskontroller.
  • Överväg om du verkligen behöver ha din mobil med dig.  Den kan vara bra att ha som miniräknare, alarm, klocka och för sms, men det kan bli dyra samtalskostnader – kontrollera för säkerhets skull med din operatör innan. Fråga även om telefonen är öppnad för trafik i Kina…
  • Ev parfym ska förvaras så att det inte kan gå sönder. Adressbok kan behövas. Några våtservetter kan komma till användning.
  • Reseur: Väckning ordnas på hotellet, men man kan glömma något rum. På rummen brukar en klocka eller en klockradio finnas. Ta gärna med er ett reseur ni kan ställa in eller sätt på alarmet på mobilen.
  • Batterier och batteriladdare till kamera, reseklocka, freestyles m.m.: Det vore synd om kameran slocknar just när du klättrat upp en bit på Muren…..
  • Klocka: Ska du ha med dig ett armbandsur så ta inte med dig något dyrbart sådant. Då drar du bara till dig onödig uppmärksamhet.

Pass

Förvara passet säkert, gärna inlåst i hotellets depositionsfack. Vid resor utanför Peking är det alltid säkrast att ta med passet för att undvika problem med kontrollanter på tåg m.m.

På de flesta av våra hotell finns låsbara fack på rummen.

Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Om du byter ditt pass är det mycket viktigt att se till att din visumansökan gäller för det nya passet oavsett om du har individuell visumansökan eller ansökan till gruppvisum.

Passkopior som skickats eller lämnats till Euro Resor finns i tryggt förvar om något skulle hända och underlättar om någon skulle förlora sitt pass.

 

Pengar

Din bank kan behöva beställa hem. Men t.ex. Forex växlar direkt till kinesiska Yuan (RMB). Ibland har de numera även mindre sedlar än hundralappar. Växla gärna hemma. På Arlanda är kursen lite sämre.

Kontokort: Ibland tar banker ett par procent per uttag utomlands och ibland tar de ingenting. Helst bör man ha ett kort med kostnadsfria uttag. På alla statliga varuhus kan du tryggt betala med ett vanligt Visa, Mastercard, Eurocard m.fl. Resecheckar är allt mindre vanligt men kan vara bra om man vill känna sig trygg mot plånbokstjuvar.

Värdepapper m.m.: Ta gärna kopior av viktiga handlingar. Kopiera gärna ditt försäkringsbevis och försäkringskassans kort innan du åker. Har du ett reseförsäkringsskydd som är bra? Är du osäker så hjälper vi dig att teckna ett, men dock senast dagen före avresan.

Passkopior som skickats eller lämnats till Euro Resor finns i tryggt förvar om något skulle hända och underlättar om någon skulle förlora sitt pass. Pass och värdesaker bör förvaras i depositionsfack på hotellet. Safety box finns i alla rum.

Reseinformation A-DReseinformation E-HReseinformation I-LReseinformation M-PReseinformation R-TReseinformation U-Ö